USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Україна відчайдушно шукає можливість покрити нестачу допомоги США, – Financial Times

10 Березня 2024 14:47
Україна відчайдушно шукає альтернативних донорів для фінансування військових зусиль та запобігання різким скороченням державних видатків через глухий кут у Конгресі США щодо допомоги на 60 млрд доларів.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що внутрішніх надходжень не вистачає, щоб покрити дефіцит коштів на оборонні витрати, тому потрібна допомога міжнародних партнерів і скорочення невійськових витрат. Дефіцит ще більше збільшиться через плани мобілізувати 500 000 новобранців. На зарплати, навчання і спорядження яких знадобляться ще мільярди доларів.

«Ми майже вичерпали наші можливості – всі внутрішні ресурси використовуються для фінансування армії», – цитує видання голову бюджетного комітету Верховної Ради України Роксолану Підласу.

За її словами, початковий план України полягав у тому, що нова допомога від США та ЄС почне надходити в січні. Угорщина затримала чотирирічний пакет невійськової допомоги ЄС у розмірі 50 мільярдів євро, який був узгоджений у середині лютого. Ці затримки означають, що Київ почав розглядати «план Б» і навіть «план В», сказала нардепка.

Читати ще: В Європі заговорили про підготовку до виходу США з НАТО

«Уряд веде переговори про додаткову бюджетну підтримку з іншими країнами G7, особливо з Японією та Канадою. Ми також розглядаємо можливість значного скорочення невійськових витрат і підвищення податків», – додала Підласа.

Водночас у Вашингтоні тривають нові двопартійні зусилля для виходу з глухого кута, хоча шанси залишаються невеликими, оскільки лідер республіканців Дональд Трамп виступає проти фінансування України, йдеться у публікації.

Підласа підкреслила, що Україна докладає «максимальних дипломатичних зусиль», щоб відстояти свою позицію в США.

«До того ж, Київ готується до повторення цієї ситуації із допомогою США наступного року. Бюджетний процес там розпочнеться у жовтні, за місяць до президентських виборів, і тому це може бути той самий процес, який ми спостерігали цього року», – розповів виданню високопоставлений український урядовець.

Читати ще: Європі доведеться подвоїти військову допомогу Україні, щоб повністю замінити США

За словами журналістів, від початку війни Київ витрачає майже всі свої доходи на навчання, екіпірування солдатів і виплату їм зарплат. У всьому іншому Україна покладається на складну комбінацію все більш непередбачуваної західної допомоги. Бюджетна підтримка від США, МВФ, ЄС та Світового банку може бути використана лише на невійськові витрати, як-то пенсії та зарплати.

Бюджетні надходження Києва забезпечують основу армії, американська зброя і боєприпаси мають важливе значення для українських сил. Значна частина ще незатвердженого пакету на 60 мільярдів доларів буде спрямована на фінансування озброєнь. Але оскільки військова допомога США на 2023 рік вичерпується, ефект відчувається на полі бо, зазначено у статті.

Водночас українська влада, за словами журналістів, відкидає пропозиції про те, що країна повинна стати дзеркальним відображенням військової економіки Росії, стверджуючи, що більше половини її економічного виробництва припадає на сферу послуг, а значна частина промислової бази була демонтована після розпаду Радянського Союзу і продовжує руйнуватися під час війни.

Читати ще: Японія виділить понад 12 мільярдів доларів для України

«Якщо ми покличемо всіх працювати на військове виробництво, хто буде платити за замовлення снарядів і техніки? Хтось повинен платити податки», – сказала Підласа.

Зі свого боку Президент Володимир Зеленський підкреслив, що ухилення від сплати податків залишається проблемою, яка завдає шкоди державним фінансам. За словами голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, з початку повномасштабного вторгнення Росії податкові надходження зросли на 12,4% за рік.

«Податки – це зброя. До війни половина економіки була в тіні», – додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus