USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Україна побила рекорд із експорту соняшникової олії

8 Вересня 2009 17:21
У минулому маркетинговому сезоні Україна експортувала рекордний обсяг соняшникової олії – 2,1 мільйона тонн. Про це повідомляють «Волинські Новини».
За період із вересня 2008-го по серпень 2009 року, українські підприємства виробили понад 2,5 мільйона тонн соняшникової олії. З них на зовнішні ринки відвантажили 2,1 мільйона тонн. Цей показник є рекордом для нашої країни. До цього найуспішнішим для олійних компаній був 2006/2007 маркетинговий рік, коли Україна експортувала 1,9 мільйона тонн олії.
Минулий сезон став знаковим не тільки через безпрецедентно високий експорт, але також через дуже серйозні зміни у списку ключових покупців української олії.
Як стало відомо виданню, за попередніми даними, на перше місце за обсягами закупівель вийшла Індія, яка придбала за сезон 428 тисяч тонн української олії (п’ята частина всього експорту). Прикметно, що торік ця країна взагалі не входила до ТОП-15 найбільших контрагентів України по олії.
За словами Вадима Литвиненка, експерта аналітичної компанії АПК-Інформ, однією з головних причин різкого зростання обсягів експорту української олії до Індії стало введення восени минулого року в країні імпортного мита на ввезення сирої соєвої олії. Після цього компанії-імпортери переорієнтувалися на ввезення соняшникової олії. Індія стала не єдиною країною, яка значно збільшила експорт соняшникової олії з України. Туреччина, яка другий рік поспіль посідає 2 позицію, збільшила обсяг закупівель вдвічі. У 2,5 раза збільшив обсяг імпорту Єгипет. Також значно збільшилися поставки в Алжир, – пише Корреспондент.Експерти ринку зміни в списку країн-покупців української олії пов’язують у першу чергу зі зменшенням зацікавленості в українській олії з боку країн Європейського Союзу. Як уточнює Юлія Гаркавенко, аналітик олійного ринку компанії Украгроконсалт, якщо в попередньому маркетинговому році (2007/2008) частка європейських країн в обсязі експорту становила приблизно 50%, то в 2008/2009 МР – тільки 29%. Причин такого стану справ – дві. По-перше, це хороший урожай соняшнику в країнах ЄС. По-друге, – в Євросоюзі переважає негативне ставлення до української продукції після торішніх подій (коли в нашій олії знайшли домішки нафти). Як приклад – Нідерланди. Якщо в 2007/2008 році вони очолювали рейтинг найбільших експортерів нашої олвї, закупивши 173 тисячі тонн, то цього року перемістилися на 4 позицію (134 тисячі тонн). Найбільшим постачальником соняшникової олії на зовнішні ринки стала компанія Каргілл, яка відібрала першість у лідера 2007/2008 років – групи компаній Кернел.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus