USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Україні загрожує масштабна демографічна криза

24 Лютого 2019 07:00
Демографічна криза в Україні – вже реальність. Внаслідок багатьох причин з країни за останні 5 років виїхали сотні тисяч людей. Соціологи починають переживати, адже крім еміграції наявна ще й депопуляція – українців більше вмирає, ніж народжується.

Яка реальна ситуація і чому нас стає менше з’ясовував Obozrevatel.

Головне:

Українці масово емігрують за кордон. Рахунок іде на сотні тисяч осіб. Причин багато: війна, корупція, бідність;

Ще одна проблема депопуляція. В Україні більше людей помирає, ніж народжується. За даними ООН, до 2050 року українців буде трохи більше 36 мільйонів;

Населення скорочується

Основний відтік людей почався з 2014 року. Логічно агресія з боку Росії у Криму і на Донбасі, хвиля різких доларових стрибків, страх перед майбутнім змусили людей залишати країну. Підрахувати, скільки українців точно виїхали, складно, адже востаннє масштабний перепис населення був ще у 2001 році. З того часу багато що змінилося.

Державні органи, перш за все прикордонна служба, Міністерство закордонних справ і служба статистики ретельно ведуть підрахунок тих українців, які виїхали. За даними Держстату, щороку 1,2-1,3 мільйона осіб їдуть на заробітки. Основні напрямки Польща, Росія, Чехія, Італія та інші країни ЄС.
Фахівці ООН раніше вони підрахували, що до 2050 року населення України складе 36,4 мільйона осіб за умови нинішніх тенденцій.Зменшення буде, але не таке катастрофічне, як раніше заявляв МЗС.

При цьому кількість людей працеактивного віку (20-59 років) скоротиться на 6,6 млн. Кількість людей у віці 60 років і старше збільшиться на 2,6 млн.

Українців народжується менше, ніж помирає

Ще одна важлива демографічна проблема – в країні стрімко падає народжуваність. За інформацією Держстату, кількість померлих перевищила кількість народжених у пропорціях 100 до 57. Зазначається, що дана статистика не враховує захоплені території Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим.

Насправді за 26 років незалежності українців стало менше на 9 мільйонів осіб.

Дані дослідження побічно підтвердила і Лідія Ткаченко, науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України. На її думку, в Україні досить низька народжуваність, при цьому тривалість життя нижча, ніж в середньому по Європі.

«Це і хвиля різкого скорочення народжуваності, коли покоління були вдвічі менші. В кінці 90-х, на початку 2000-х років. Ті діти, які зараз закінчують школу, це одні з найменших поколінь», – пояснила вона.
Як рятувати ситуацію?

Для відповіді на це питання варто розуміти, чому люди виїздять з України. Причин декілька:

Військові дії на Донбасі, а також загроза повномасштабного вторгнення Росії;

Економічні проблеми: відносно низька заробітна плата, корупція, відсутність можливостей заробити адекватні гроші і неконкурентні умови роботи для бізнесу. Україна посідає за підсумками 2018 року 71-е місце у рейтингу Doing Business. Для порівняння, Білорусь – 37, Чехія – 35, Польща – 33;

Соціальні проблеми: медицина, освіта і загалом рівень життя нижчий, ніж у сусідніх країнах.

«Повернуться тільки ті, хто там не приживеться. Або якщо тут буде дуже хороший темп розвитку, на що я сподіваюся. Ми можемо повторити шлях Середземноморських країн. Наприклад, Італія, Греція, Іспанія, Португалія – вони ж були донорами, населення виїздило, а потім почало повертатися. Якщо в країні буде все добре, а там не дуже, до нас можуть і повернутися», – пояснила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова.
Поки ситуація в економіці помітно не покращилася, у Міністерстві закордонних справ запропонували створити окремий орган для роботи з українськими мігрантами. Судячи із заяв міністра Павла Клімкіна, йдеться про повноцінну роботу Українського Інституту.

«Ми доклали чимало зусиль і часу до створення Українського Інституту – афілійованого з МЗС, але незалежної структури, яка має поширювати нашу культуру за кордоном і підтримувати зв’язок з іноземними українцями, ставати епіцентром життя діаспори», – зазначив міністр.

У нового відомства вже є сайт, бюджет (близько 20 мільйонів гривень у 2018 році), щоправда, поки ніякої конкретної інформації про діяльність Інституту немає.

«З діаспорою працювати потрібно. І якщо ми працюємо з тими, хто виїхав давно, то зараз треба включатися з тими, хто поїхав зовсім нещодавно, хто ще вважає себе громадянином України. З тими, хто поки ще декларує бажання повернутися. Навіть якщо це не посприяє масовому поверненню людей, вони так чи інакше представляють країну за кордоном і про Україну іноземці дізнаються в першу чергу від них. Так ось, якщо діаспора поливатиме брудом Україну – це дуже погано, а якщо будуть позитивно говорити – зовсім інший ефект», – впевнена Лібанова.

В цілому позицію Елли Лібанової підтримує і її колега, соціолог Олексій Позняк. За його словами, працювати з діаспорою потрібно, адже це перш за все імідж країни в усьому світі.

«Взаємодіяти потрібно. Думаю, що в ідеї створити Український Інститут є сенс. Багато українців зараз працюють на сезонних роботах, вони за фактом не залишають країну, тому говорити про глобальну проблему не варто. Інше питання – країну залишають кваліфіковані фахівці і багато роботодавців вже відчувають їхню нестачу», – наголосив у коментарі Позняк.

Що стосується зниження народжуваності, то тут соціологи закликають державу всіляко стимулювати тривалість життя. На жаль, в Україні люди живуть менше, ніж жителі інших європейських країн.

«Головна увага має бути приділена тому, щоб люди жили якомога довше. Бо у нас просто катастрофічно низька тривалість життя як для європейської країни. Ми відстаємо навіть від країн Латинської Америки. Зараз у нас для чоловіків в середньому це 67 років, для жінок 76 років. Це дуже мало», – вважає соціолог Лідія Ткаченко.

Особливу увагу також варто приділяти і стимулюванню народжуваності: соціальна і грошова підтримка, державні цільові програми мають вберегти українців від тотального вимирання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Лучанка Показати IP 24 Лютого 2019 07:51
Скажіть правду: винен МАЙДАН! Саме після нього і почалися всі каатстрофи. І допоки ми не оберемо іншу владу, нічого не зміниться: одні українці виїдуть за кордон, інші- передчасно відправляться на той світ.
Лучанин до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2019 10:31
Кажу правду. Скільки не шукай причин в якихось подіях, але винні ми самі (все суспільство). Народ втікав за кордон, особливо з сіл, задовго до Євромайдану і навіть до Майдану 2004-го. Чи всім пам'ять повіднімало? А другу половину 90-х всі дружньо забули? Початок 90-х якось зрозуміло, Союз розвалився, був економічний колапс. А все що далі - чим пояснити? Українці в масі - це хитро....ні безвідповідальні ліниві дурні (кажу як українець). Давай начистоту - старанно ми працюємо тільки закордоном, тут на все клали. Так само і з дотриманням закону і порядку. Тому вибери нову владу хоч 10 раз, нічого тут не зміниться. Ми просто не доросли як суспільство до цього рівня, і не впевнений що доростемо.
Andrij до Лучанин Показати IP 24 Лютого 2019 10:53
не могу не согласиться с вами, т.к уже много лет проживаю за границей и вижу наглядно уровень развития нашего народа и западных эвропейцев. Сейчас много говорится про патриотизм в Украине но ничего в это понятие не вкладывается и ничего соответственно на благо страны не делается, а живут по принципу « мне хорошо а всё остальное меня не интересует»!
Лучанка до Лучанин Показати IP 24 Лютого 2019 11:10
Згідна. Тут не можу суперечити. Як би кожен на свому місці робив Європу, як прекрасно це роблять за кордоном, то все було б інакше. Але... Те, що робиться зараз - це просто глухий кут навіть для тих, хто хоче щось чесно робити і намається щось робити. Так, ми самі винні, але Майдан привів до влади людей,котрі з особливим цинізмом використовують навіть поняття "патріотизм", застосовуючи його як інструмент розправи над тими, хто не згідний з тим, що відбувається в країні. Мені здається, що молодь перша відчула всю цю брехню і тому не хоче тут залишатися. І я їх розумію.
Лучанин до Лучанка Показати IP 24 Лютого 2019 13:06
Не майдан, пані, привів цих людей до влади. А ми їх обрали, більшістю. Так само як перед цим демократично і законно обрали президентом двічі судимого. Який замарався в явній фальсифікації виборів.
Лучанка до Лучанин Показати IP 24 Лютого 2019 15:16
В даному випадку я себе до "ми" не зараховую, бо я точно ЦЮ владу не обирала, бо рахувала і рахую, що в Україні був здійнений класичний державний заколот.
Василь Показати IP 24 Лютого 2019 08:03
От вам наслідки майдану.
правдива Показати IP 24 Лютого 2019 09:29
А ті хто майданили: одні ціллю ставили до владних кабінетів потрапити, а інші за кордон виїхали або повернулись, бо массово приїздили помайданити і "однотурового" обрати, а як побачили до чого це призвело - то в'йо назад і друзів прихватили... Але правду ніхто не визнає... :(
Нас 52 міліони Показати IP 24 Лютого 2019 12:13
За рівнем споживання хліба 24, а може і менше?
мвф до Нас 52 міліони Показати IP 24 Лютого 2019 15:37
Заплановано довести до 15, ще роботи й роботи.
1111 Показати IP 24 Лютого 2019 15:19
Я одне не второпаю. Взагалі ніяк, шо хочте мені кажіть. От я часом читаю російські ЗМІ, так вони ще в 2014 писали, що нас чекає кабала МВФ, деіндустріалізація, депопуляція, європейські тарифи на комуналку при українських зарплатах. Тепер поясніть мені кому вірити. ??
Я до 1111 Показати IP 25 Лютого 2019 18:11
Вір собі й свому розуму ..,а він в тебе ,точно, Є!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus