USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.92

Українські полярники провели дослідження, яке «розкаже» історію Землі за останні 20 тисяч років

13 Квітня 2024 00:38
Під час рейсу українського науково-дослідного криголама «Ноосфера» з Чилі до станції «Академік Вернадський» українські вчені продовжили геологічні дослідження Південного океану, розпочаті в першому антарктичному сезоні судна у 2022 році.

Про це інформує Національний антарктичний науковий центр.

Науковцям вдалося взяти сім колонок донних відкладів у семи точках неподалік станції (протоки Пенола та Френч, де виявлено тектонічний розлом та льодовикові долини). На борту підняті зразки докладно описали, сфотографували та розділили на частини для доправлення в Україну. Далі їх вивчатимуть в лабораторіях Києва та Одеси.

Читати ще: Українські дослідники виявили поблизу станції «Академік Вернадський» новий вид рослин

Донні відклади – це своєрідний «запис» історії Землі. Їх аналіз дає змогу зрозуміти, що відбувалося на планеті тисячі та мільйони років тому, й робити прогнози на майбутнє, зокрема щодо глобального клімату.
«Вихід з останнього льодовикового періоду (приблизно 20 тисяч років тому) до сучасного максимуму температур проходив не за один етап. Цей процес відбувався покроково з так званими флуктуаціями, коли виникали більш теплі періоди, які потім змінювалися короткими періодами похолодання. Аналіз цього динамічного процесу допоможе зрозуміти, що ж відбувається з глобальним кліматом і що може нас очікувати в найближчому майбутньому – подальше потепління чи навпаки – похолодання», – пояснює учасник сезонної експедиції, геолог Сергій Кадурін.
Читати ще: Українські вчені відкрили новий вид істот в Антарктиці

Знаковим місцем для досліджень є Антарктика, яка зазнала мінімального впливу діяльності людей та зберегла найдавніший льодовиковий покрив на планеті. Аналіз історії геологічного розвитку континенту свідчить, що цьому покриву вже кілька десятків мільйонів років. А отже, на відміну від інших територій, зміни накопичення донних відкладів в Антактиці є сталими, і за ними можна чітко відстежити періоди зменшення та збільшення рівня льодовика.
У першому антарктичному сезоні «Ноосфери» українським вченим вдалося підняти дві колонки донних осадів з протоки Пенола. Подальші дослідження дозволили зробити відкриття про те, як змінювався рельєф району Аргентинських островів за останні 25 тисяч років. На основі цих висновків і були визначені місця відбору нових зразків у Південному океані для цьогорічних робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Капітан Слідбуло Показати IP 13 Квітня 2024 12:24
слід було спочатку розказати історію хоча б за років 100...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus