USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Українські полярники показали дивовижні білі ночі в Антарктиці

23 Листопада 2023 00:18
Українські полярники на станції «Академік Вернадський» показали білі ночі в Антарктиці.

Зараз в районі станції – пізня весна та дуже довгий день, повідомляє УП. Життя з посиланням на Національний антарктичний науковий центр.

22 листопада сонце зійшло о 03:18, а зайде о 22:50. Тож світловий день становить 19 годин 32 хв. І його тривалість зростає.

«Оскільки наша станція розташована північніше Полярного кола, явище полярного дня – періоду, коли сонце не заходить за горизонт понад добу, – тут не спостерігається. Для порівняння: на Південному полюсі тривалість полярного дня становить аж 184 дні», – розповідають полярники.

Найдовший день на «Вернадському» буде 21 грудня – у Південній півкулі це день літнього сонцестояння. Він триватиме 22 години 24 хвилини і 42 секунди (22 грудня стане лише на 1 секунду коротшим). А замість ночі протягом 1,5 години будуть просто сутінки.
Читати ще: На «Академіку Вернадському» народилося перше тюлененя Веддела за рік

«Так, вночі доводиться зашторювати вікна, а Новий рік зустрічати засвітла. Але після антарктичної зими сонце і яскраві денні пейзажі точно покращують настрій. А ще довгий світловий день додає роботи метеорологам, зокрема, коли небо безхмарне. Тоді спеціальним приладом – аерозольним сонячним фотометром Microtops – вчені щогодини вимірюють концентрацію аерозолів в атмосфері», – кажуть дослідники.
Завдяки цьому дослідники з'ясовують, як змінюється кількість зважених частинок в атмосфері за день, тиждень, місяць. Адже маленькі аерозолі відіграють величезну роль у формуванні погоди та клімату. На основі таких вимірювань потім створюють кліматичні моделі не лише для полярних регіонів, а й для всієї Землі.
Читати ще: Українські полярники показали Антарктику в кольорах Барбі

«Коли небо чисте, то вимірювань озону треба робити стільки, що науковець майже не виходить з озонового офісу, розташованого на горищі. А якщо хмар немає і на заході, і на сході сонця, то поспати досліднику не доведеться. Тоді озометрист проводить особливі вимірювання Умкер, які дають змогу побудувати вертикальний профіль розподілу озону в атмосфері», – додають полярники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus