USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Українські солдати були для нас ангелами»: розповіли, як Україна евакуювала людей з Афганістану

30 Серпня 2021 13:02
Україна 28 серпня евакуювала з Афганістану громадян нашої країни, а також правозахисників та журналістів інших держав. Очевидці розповідають, що українські військові вийшли з аеропорту Кабула до самого міста, щоб супроводжувати мікроавтобуси з людьми.

Про це пише The Globe and Mail, передає Громадське.

Україна евакуювала 19 людей, зокрема афганців, які працювали перекладачами та співпрацювали з The Globe and Mail. Канада погодилася прийняти до себе цих людей, але за умови, що вони зможуть самостійно виїхати з Афганістану до третіх країн.

Як пише видання, уряд Канади домовився з Україною вивезти до Києва людей, які потім виїдуть до Канади. Евакуаційний рейс відбувся зранку 27 серпня – через день після того, як Канада припинила евакуацію, зокрема через теракт в аеропорту.

За словами очевидців, українські військові пішки вийшли до Кабула з аеропорту, щоб супроводжувати мікроавтобуси з перекладачами. Солдати мали знімки номерних знаків автобусів, вони супроводжували транспорт приблизно 600 метрів до летовища.

«Конвой увійшов [в аеропорт], тому що українці вийшли. Ми просто надіслали їм номерний знак наших транспортних засобів... І вони прийшли на місцевий базар, щоб знайти нас. Вони сказали «Україна?» ми сказали «Так!» і вони взяли нас всередину», – розповів 49-річний батько п’яти дітей Мохаммед Шаріф Шараф, який 10 років працював як перекладач і помічник іноземних журналістів з місцевих жителів, допомагаючи The Globe висвітлювати роль Канади у війні в Афганістані.

Афганців, які летіли до Канади, посадили на військовий літак, який спершу вирушав до Ісламабаду (Пакистан). Після цього людей пересадили на чартерний рейс та з короткою зупинкою в Баку (Азербайджан) привезли до аеропорту «Бориспіль».

Володимир Зеленський у Twitter писав, що тоді Україна евакуювала 360 своїх та іноземних громадян.
Дві попередні спроби канадських військових привезти до аеропорту та евакуювати Мохаммеда Шарафа, як і інша спроба, організована Державним департаментом США, не увінчалися успіхом. Ці операції спиралися на те, що афганці та їх сім’ї мали дістатися до визначених пунктів зустрічі біля воріт аеропорту, що виявилося неможливим на тлі хаосу за межами летовища.

Як повідомляє УНІАН, евакуйовані заявили, що були приголомшені тим, що українські війська ризикнули врятувати їх, чого не зробили канадські та американські війська.

«Усі були здивовані. Протягом місяця я просив, щоб нас хтось забрав. Ми просили американців, канадців, катарів, усіх – і рішення не було. Вони боялися вийти... Українські солдати були для нас ангелами. Вони зробили надзвичайну роботу. У них великі серця», – сказав 33-річний батько чотирьох дітей Джавед Хакмаль, який два роки працював із канадським спецназом у Кандагарі.
Колишній посол Канади в Україні Роман Ващук розповів The Globe, що український уряд погодився на евакуацію, зокрема, через те, що Канада підтримує країну у війні проти Росії.

Шараф, Хакмаль та їхні сім’ї прибули до Києва з дозвільними документами, які були видані їм за день до початку операції українських військових офісом міністра з питань Імміграції Канади Марко Мендічіно. У документах зазначено, що до його власників слід ставитися як до громадян Канади, і що вони мали візи для поїздки до Канади.

Сім’ям Шараф і Хакмаль, а також іншим, хто перебував у літаку, зрештою було надано 15-денну гуманітарну візу для в’їзду в Україну, частково завдяки обіцянкам посольства Канади, що вони будуть швидко розселені.

«Це надзвичайне зусилля демонструє те, що ми можемо й будемо надалі дуже швидко надавати афганським біженцям будь-які візи або документи, які їм потрібні, щоб чітко сигналізувати про те, що вони пов’язані з Канадою, і їм слід дозволити потрапити сюди», – сказав Мендічіно у телефонному інтерв’ю.

Хоча драматична операція в Кабулі, швидше за все, не повториться через погіршення ситуації з безпекою в країні, прокладена траса Ісламабад – Київ може бути використана для того, щоб допомогти перевезти інших афганських мешканців Канади, які потрапили до Пакистану. Тому вони можуть потрапити в Україну, де їх можуть перевірити для переселення до Канади.

«Канада додатково просила нашої подальшої підтримки, і ми будемо раді допомогти», – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відповідь на запит від The ​​Globe. Він сказав, що порятунок у Кабулі продемонстрував можливості українських військових і чому Україну нарешті слід прийняти до НАТО. «У цих жахливих обставинах наші військові офіцери продемонстрували мужність, високий клас та зразковий професіоналізм», – зазначив Кулеба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
... Показати IP 30 Серпня 2021 15:18
Молодці військові!!! Слава Україні!!!Героям Слава!!!
Всезнайко Показати IP 30 Серпня 2021 20:50
А звідки в Афганістані українські солдати?
Анонім Показати IP 31 Серпня 2021 08:10
Тем временем украинские СМИ очень радуются тому, что мировые СМИ начинают сообщать о том, как украинская разведка здорово развела талибов и вывезла тех, кого должны были вывезти канадцы. Интересно, если реально от талибов и Ко когда-нибудь ПРИЛЕТИТ за это вмешательство в чужую войну - кто отвечать будет? Ермак, Енин, Зеленский?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus