USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Українські теплостанції є головними забрудниками у Європі. Дослідження

25 Травня 2021 15:23
Українська теплова генерація відповідальна за більшість викидів у повітря у Європі та посідає 1 – 2 місце за викидами основних небезпечних речовин, водночас обсяги не відповідають нормативами ЄС.

Про це повідомляє громадська організація «Екодія» на основі дослідження міжнародного аналітичного центру EMBER, пише Економічна правда.

Згідно з їхніми розрахунками, Україна відповідає за 72% всіх викидів зольного пилу в Європі, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту.

Серед десятки електростанцій з найбільшими викидами зольного пилу (PM10), Україні належать 8 електростанцій. Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію у 60-70-х роках минулого століття.

Зазначається, що мікрочастки пилу PM10 у забрудненому повітрі є причиною близько 80% передчасних смертей, пов’язаних з викидами вугільних електростанцій у Європі.

Щодо викидів двоокису сірки (SO2), Бурштинська ТЕС має першість на континенті. Це – найстаріша ТЕС серед десятки головних забрудників, що запрацювала у 1964 році. Серед першої тридцятки Україні належать 12 станцій. Ця речовина може провокувати накопичення рідини в легенях та сприяти хронічним захворюванням.

За викидами оксидів азоту (NOx) Запорізька ТЕС посідає 2 місце серед найбільших забрудників. Інші українські ТЕС поступаються лише найбільшим електростанціям Європи, проте і з тридцятки найбільших забрудників Україні належить 9.

Автори дослідження зауважують, що з моменту приєднання України до Договору про Енергетичне Співтовариство у 2011 році жодна з українських ТЕС не була приведена у відповідність до вимог Директив ЄС щодо викидів.

Крім того, 9 з 15 українських теплоелектростанцій належать ДТЕК Ріната Ахметова, а також – 17 шахт, вуглезбагачувальні комплекси та не менш брудні металургійні та коксохімічні підприємства, об’єднані в холдинг «Метінвест».

З 20 найбрудніших підприємств теплової енергетики 9 належать ДТЕК, 3 ТЕС – Центренерго, 1 ТЕС – депутату від групи «Довіра» Максиму Єфімову, а найбрудніші ТЕЦ – екснардепу Анатолію Шкрібляку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
? Показати IP 25 Травня 2021 16:21
Мудра влада вгробила нашу атомну енергетику, настав час за теплоелектростанціями ?
Народна прокуратура Показати IP 25 Травня 2021 16:58
Так що там полюбляють торочити наші реформатори про нейомвірно ефективного приватного власника? Чи всі ці розмови необхідні лише як підстава для швидшого дерибану державних підприємств?
Дідо Показати IP 25 Травня 2021 20:22
Треба закрити, щоб потім як дурні латиші у Франції електрику купувати.
скептик Показати IP 25 Травня 2021 21:17
великий кучмоїдний гаспідарник зробив все щоб економіка України залишалась на рівні СеРиСеРи і не модернізувалась.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus