USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Українські вчені відкрили новий вид істот в Антарктиці

25 Березня 2024 23:04
Зоологи з України, брати Андрій та Сергій Утєвські, відкрили новий вид антарктичних п’явок. Вони встановили, що мільйони років тому предки цих істот мігрували з Антарктиди в Арктику, а потім назад в Антарктиду.

Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр, роботу українські вчені виконали у співпраці з іноземними колегами Александром Бєлецьким та Йоанною Ціхоцькою з Польщі, Маріо Санторо з Італії та Петером Тронтелем зі Словенії.

Вони досліджували поширення паразитів риб – п’явок-пісциколід. Виявивши новий вид, вчені ретельно його вивчили.

«З’ясувалося, що нова п’явка належить до групи, яку називають платибделіни. Вони поширені в Арктиці й суміжних водах Атлантики та Тихого океану. Це те саме, як знайти білого ведмедя в Антарктиці!» – розповів Сергій Утєвський.

Читати ще: У США студент відкрив новий вид динозаврів, коли робив навчальний проєкт

Далі дослідники почали вивчати, як тварини могли так поширитись. Адже більшість мешкає переважно в одній з півкуль планети.

«Філогенетичний аналіз і реконструкція предкових ареалів засвідчили, що риб’ячі п’явки виникли в морях навколо Антарктики, потім вони розповсюдилися Світовим океаном, досягли Арктики та проникли в прісні водойми Північної півкулі. Однак згодом предок нашого виду повернувся з півночі на батьківщину пращурів всієї родини риб’ячих п’явок в Антарктиці», – зазначили вчені.

За показами молекулярного годинника, новий вид відділився від своїх північних предків приблизно 1,76 мільйона років тому. Це сталося під час значного охолодження поверхні Землі (плейстоцену), тому вид зміг перетнути тропіки.

Читати ще: Новий вид качкодзьобого динозавра знайшли у США

«Ми віднесли новий вид до нового роду, який назвали Austroplatybdellina, що перекладається з латини як південна платибделіна, тому що ця антарктична п’явка належить до переважно північної групи платибделін. Еволюційна історія нового виду нагадала нам притчу про блудного сина, який залишив батька та блукав у далеких країнах так само, як і п’явки-платибделіни в північних морях. Згодом одна з них повернулася на південну прабатьківщину. Латиною блудна – prodiga. Отже, повна офіційна назва описаного нами нового для науки виду – Austroplatybdellina prodiga», – зазначив Сергій Утєвський.

Брати Утєвські – відомі дослідники полярних регіонів з Харкова. На рахунку вчених відкриття 19 нових для науки видів тварин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus