USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українці за борги Клюєвих заплатили по 2 тисячі, - ЗМІ

15 Червня 2017 15:48
Мільярдні борги перед державними банками, які не повертають втікачі Сергій і Андрій Клюєви, лягли на плечі українців. Спроби вибити гроші з фірм соратників Януковича в Австрії закінчуються провалом.

Про це пише Deutsche Welle.

В Австрії виходить на фінішну пряму процедура банкрутства компаній, пов'язаних з Клюєвими. Вони були близькими соратниками екс-президента України Віктора Януковича і нині переховуються від українського правосуддя у Росії.

Материнські компанії бізнес-структур Клюєвих зареєстровані у Відні, тож їхні кредитори, найбільшими з яких є українські державні банки, сподівалися отримати хоча б частину австрійських активів братів. Як з'ясувалося, позики були без серйозного забезпечення - після втечі Клюєвих держбанки залишилися "в дурнях".

Клюєви зробили свої статки на сонячній енергії, нагадує видання.

Компанія Activ Solar GmbH Клюєвих, пізніше оформлена на зятя Андрія Клюєва Каве Ертефая, отримала в Укрексімбанку шість кредитів на загальну суму 8,59 млрд грн (€109 млн; $224 млн і 528 млн грн). Поручителем за цими позиками виступила компанія "Актив-страхування", яка через компанію Укрпідшипник та австрійську SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung Aktiengesellschaft (далі у тексті - SLAV Handel) також належить Клюєвим.

Гроші не були повернуті, й банк звернувся до суду. В березні минулого року Укрексімбанк виграв суд у компанії "Актив-страхування", яка має негайно повернути йому всю суму. Проте досі цього не зробили. Зараз банк намагається у рахунок погашення заборгованості відсудити у "Заводу напівпровідників" нерухомість, але поки що остаточних рішень немає.

Найбільший кредитор цієї компанії - китайський державний концерн CNBM International Corporation - за борги SLAV Handel у майже €100 млн ще 2014 року отримав у власність за домовленістю з Клюєвими активи Activ Solar - всі сонячні електростанції компанії на материковій Україні.

"Activ Solar більше не володіє активними сонячними електростанціями в Україні", - підтвердили у компанії у відповідь на запит журналістів навесні 2015-го.

До 2013 року компанії соратників Януковича для будівництва 16 сонячних електростанцій в Криму кредитував державний "Ощадбанк". Непогашений борг за цими позиками становить більше 19 млрд грн.

"Було винесено ряд судових рішень на користь банку. На жаль, всі заходи щодо примусового стягнення заборгованості з групи компаній "Солар" в Україні на сьогоднішній день не дали жодних результатів", - повідомили в Ощадбанку.

Конфіскувати сонячні електростанції банк після анексії Криму не може. Суд щодо вимоги повернути майже мільярд доларів розпочався в березні у Парижі.

Поки ж за борги Клюєвих розраховуються українські платники податків. Ощадбанк 2014 року отримав рекордний на всьому банківському ринку України збиток - 8,5 млрд грн.

Аналогічна ситуація і з "Укрексімбанком". У тому числі, і через борги Клювих, цей банк 2016 року отримав 9,3 млрд грн докапіталізації з бюджету.

Таким чином, за Андрія і Сергія Клюєвих кожен з близько 10,5 млн фізичних осіб, які платять податки в Україні, у перерахунку заплатив близько двох тисяч гривень, наголошує видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 15 Червня 2017 16:15
Ще й за віджаті гроші януковича ("перемога" квітня) доведеться заплатити. Діла вже розглядаються в міжнародних судах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus