USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українські школи перетворюють у «підприємства». ВІДЕО

1 Жовтня 2012 10:36
Вже незабаром українські школи можуть перетворитися на міні-підприємства. Середні навчальні ж заклади на Волині поки лиш здають приміщення в оренду та навчають «за гроші».

Про це інформує ТСН.

«Безкоштовна» школа в Україні щороку дорожчає. За бажання дати дитині міцні і різноманітні знання батькам доводиться платити все більше. У столичних школах, скажімо, вже у жовтні за гроші батьків абсолютно офіційно почнуть працювати гуртки і додаткові заняття. Це і підготовка до ЗНО, або подовжена група із відвідинами басейну.

А вже незабаром українські школи взагалі можуть перетворитися на такі-собі міні-підприємства, бо своєю постановою Кабмін дозволив відкрити там і ферму, і авто-майстерню, і навіть - хімчистку.

Цього року Софійка Кузьмич офіційно стала дорослою і пішла у перший клас. Тож, у їхньому сімейному бюджеті так само офіційно з'явилася додаткова графа. На батьківських зборах вирішили - 135 гривень на школу в рік, на харчування - додатково 15 гривень в тиждень.

«Треба туди, треба сюди, треба на якісь підручники ще здати – це вже настільки ми звикли до таких оголошень, що батьки вже без гаманця на батьківські збори не ходять, бо знають, що треба щось здавати», - розповідає мама Софійки.

Перелік того, на що здають батьки, росте у нас в геометричній прогресії. І офіційно - на різні додаткові заняття, і неофіційно - із рук у руки або на репетиторство. Про це не хочуть говорити ні батьки, ні вчителі, ні чиновники. Наприклад, у Міністерстві освіти за три тижні так і не знайшли фахівця, який міг би роз'яснити цю тему. Порадили звертатись до районних відділів освіти.

Офіційно українським школам дозволили вчити за гроші і заробляти ще 15 років тому. А в 2010-му вийшла нова розширена постанова кабміну. Там аж 90 підпунктів. За нею у вітчизняних навчальних закладах можна відкрити авто-майстерню, лазню або навіть хімчистку.

У нововолинській школі постанову Кабміну читали, але поки що обходяться гуртками. Через управління освіти здають кабінети в оренду. Німецької тут навчають безкоштовно, а за гроші - комп'ютери, танці і польська.

Так сталося, що тему грошей та недовіри журналісти ТСН продовжили в 179 столичній гімназії. Перед тим, як їхати, шукали в інтернеті їхній телефон і випадково натрапили на форум, де тутешню вчительку звинувачують у репетиторстві і незаконному зароблянні грошей. Про ці неприємні речі директорка Тетяна Сергіївна навіть чути не хотіла. Мовляв, все це неправда і в них у школі ніхто таким не займається. Хоч додаткові заняття за гроші у них справді ведуть ті-таки вчителі. Вони нам показали заяви батьків і запевнили - у їхній гімназії все, що понад норму і за гроші - ініціюють батьки.

Платити за те, що справді потрібно, українські батьки готові. Але багатьох із них дратує так звана добровільна примусовість - це коли не питають, а ставлять перед фактом. На питання - дати чи не дати, українські батьки частіше відповідають - дати.

Вітчизняна безкоштовна школа щороку дорожчає і вже зараз забирає відчутну частину родинного бюджету. І якщо в селах та містечках щомісячні шкільні видатки це десятки гривень, то в мегаполісах рахунок іде на сотні, а часом і тисячі гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Парта Показати IP 1 Жовтня 2012 11:18
Мда ми вже точно будемо в євро*ОПІ!!!
дідо Показати IP 1 Жовтня 2012 11:34
Діти платять за репетитора,за уборщицю,за будівельника,за бібліотекара. То для чого вже потрібна школа ?
Чеширский Кот Показати IP 1 Жовтня 2012 11:45
"...Кабмін дозволив відкрити там і ферму, і авто-майстерню, і навіть - хімчистку" - представляю, как пяти-десятиклассники крутят гайки, убирают навоз и работают на вредном производстве, как химчистка.
AnaTroliy Показати IP 3 Жовтня 2012 17:15
А що, логічно все з відкриттям міні-підприємств... а навіщо дітям практика аж в університеті, хай відразу в школі з перших років пробують себе, знаходять!... Ух, ось вони, покращення!...
ME Показати IP 3 Жовтня 2012 20:21
Те, що грошей не виділяють, ніхто не сперечається. Але! Чомусь так усі згадують харчування, за яке треба платити... Питання, вам продукти безкоштовно в магазині дають??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus