USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українці можуть не сплачувати кредит колекторським компаніям

28 Травня 2014 09:29
В українців з'явилася можливість не платити за перекупленими кредитами. Таке рішення виніс Апеляційний суд Дніпропетровської області, який визнав недійсними угоди з перепродажу кредитних портфелів колекторським та факторинговим компаніям.

"Мова про кредити, які спочатку видавали банки, а потім перепродували їх цілими портфелями іншим структурам - це було модно в 2009-2011 роках, коли таких угод було особливо багато. Навіть не десятки, а сотні тисяч людей несподівано виявляли, що вони більше не клієнти тих чи інших банків, і повинні гасити кредити не їм, а факторинговим або колекторським компаніям. Так ось тепер суд назвав перепродажі кредитів такими, що порушують публічний порядок і, відповідно, нікчемними. Це означає, що люди не повинні платити за цими кредитами, коли до них звертаються колектори", - повідомив "Вестям" старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Крім того, рішення суду ускладнює роботу колекторів, які зараз намагаються через суди забрати у позичальників не просто виплати за кредитом, а оформлену під нього заставу. Зокрема, в рішенні йдеться, що факторингові та колекторські компанії можуть працювати з грошима, але не з заставами. Таким чином, вони не мають права відсуджувати у людей, наприклад, квартири. "Так що власник майна має право розпорядитися ним на свій розсуд, якщо звичайно на це майно не було накладено окремий арешт. Швидше за все, припинення іпотеки доведеться доводити в окремому процесі. У разі якщо старий кредитор (спочатку видав кредит) вже ліквідований, як це відбувається з проблемними банками, все буде ще простіше", - повідомив юрист юрфірми "Тарасов і партнери" Павло Кириченко. Експерти радять українцям не платити третім структурам. "Не потрібно сплачувати жодних суми на користь нових кредиторів (колекторів), інакше така дія може трактуватися як визнання факту укладення та дії договору факторингу", - додав керуючий партнер юрфірми "Можаєв і Партнери" Михайло Можаєв.

Правда, юристи не роблять і з цього трагедії і запевняють, що позичальник зможе виграти справу, навіть якщо спочатку не зрозумів як себе вести. При цьому обіцяють навіть повернути зроблені проплати. "Якщо кошти колектору вже сплачено, можна їх повернути, оскільки вони повинні бути сплачені на користь банку", - зазначив Можаєв. За його словами, рішення апеляційного суду неодмінно спровокує хвилю аналогічних позовів з боку українців, кредити яких перепродувалися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Віталій Показати IP 28 Травня 2014 12:01
А можна уточнити номер справи в апеляційному суді та дату винесення рішення ?
НЕЛУЧАНИН до Віталій Показати IP 28 Травня 2014 12:19
пошукай в єдиному державному реєстрі судових рішень http://www.reyestr.court.gov.ua
Віталій Показати IP 28 Травня 2014 15:44
дякую за пораду, я попередньо шукав, немає в ЄДР судових рішень

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus