USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці вважають владу неефективною у боротьбі з корупцією. Опитування

10 Жовтня 2020 18:54
Більшість українців (83,9%) вважає, що влада є малоефективною у боротьбі з корупцією, але не готові діяти самі.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», пише Бабель.

Лише 5% респондентів заявили, що українська влада здатна боротися з корупцією. Першість у протидії належить антикорупційним органам (36,7%), на другому місці – президент (31,5%). Водночас майже кожен п’ятий українець (23,4%) вірить, що успіх у протидії корупції залежить від звичайних громадян.

Зокрема, майже половина опитаних (45,2%) не виправдовують надання хабарів заради розв’язання важливої проблеми, а кожен третій (34,8%) запевнив, що готовий повідомити про відомі випадки корупції. До того ж 32,1% готові приєднатися до масових акцій протесту проти корупціонерів з вищих ешелонів влади, а 84,4% вважають, що корумпованих чиновників слід звільняти.

Водночас за останній рік лише 0,9% опитаних повідомляли про випадки корупції в прокуратуру чи поліцію особисто, телефоном або через інтернет, стільки ж робили це онлайн анонімно. Лише 1,3% відкрито повідомляли про корупцію у ЗМІ, зокрема, в блогах та соціальних мережах.

Головною причиною низької активності у громадській діяльності майже половина респондентів (45,1%) назвала нестачу часу та відсутність мотивації, 32,9% українців не вірять у те, що їхня участь щось змінить. 17,6% респондентів вважають, що вирішенням проблем повинна займатися держава. Кожен п’ятий українець (20,9%) перераховував кошти благодійним або громадським організаціям протягом останнього року.

Водночас семеро з десяти українців (70,8%) знають про можливість участі у мирних зібраннях із конкретних питань. Трохи менше людей (70,0%) знають про можливість повідомити місцевим органам влади про інфраструктурні проблеми особисто або телефоном, про створення та участь у роботі будинкових, вуличних чи квартальних комітетів знають 66,4% опитаних. Найменше громадяни обізнані щодо можливості участі в офіційному дорадчому органі при місцевих або державних органах влади (41,2%) або коментування законопроєктів на державному та місцевому рівнях (41,2%).

Майже дві третини (55,6%) громадян вважають, що їм потрібен дозвіл місцевої влади на проведення мирних зборів або мітингів, а 20,2% не змогли надати відповіді на це запитання.

Пріоритетом для українських родин є особиста безпека, а найважливішими питаннями для себе та своїх родин українці вважають бідність (46,9%), доступ до медичного обслуговування (37,3%) та безробіття (33,4%).

Українці не очікують швидких реформ у країні. Майже половина опитаних (46,7%) не відчули жодних наслідків реформ, кожен четвертий (25,4%) мав негативний досвід, 15,8% українців відчули як негативні, так і позитивні наслідки, і лише 1,8% українців заявили про позитивні результати реформ.

Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Опитування проводилося у липні-серпні 2020 року серед 2 097 жителів України віком від 18 років особисто у помешканнях респондентів. Вибірка була сформована відповідно до розподілу дорослого населення України за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком Криму та непідконтрольних уряду України регіонів Донецької та Луганської областей). Похибка вибірки становить 2,2%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
турбо режим Показати IP 10 Жовтня 2020 19:06
Та влада і є корупція! то як вона може боротись сама з собою.
українець Показати IP 10 Жовтня 2020 19:08
Влада і є найбільшим корупціонером по всій вертикалі!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Народна прокуратура Показати IP 10 Жовтня 2020 20:16
Інформація, викладена у статті містить відповідь на основне питання: українці - брехлива нація. Вони на словах проти корупції, але тільки якщо це стосується когось. а самі готові давати хабарі при найменшій можливості вирішити свій шкурний інтерес, навіть якщо закон цей інтерес суперечить закону. Вони ж без будь-якого докору сумління гребуть винагороду, працюючи в медицині, освіті та на інших посадах, які офіційно не є чиновницькими. Пи цьому для себе завжди готові знайти виправдання типу малої зарплати, відсутності часу (навіть якщо ніде офіційно не працюють) чи мотивації (при цьому нібито маючи моитивацію виходити на масові протести прои корупції, напевне тому, що там платять гроші).
666 до Народна прокуратура Показати IP 11 Жовтня 2020 12:58
В десятку)))))))
Радар до Народна прокуратура Показати IP 11 Жовтня 2020 13:05
Все правильно, крім того, українці абсолютно не беруть до уваги інше, яке не підпадає під ознаки корупції, але дуже впливає на життя в загальному. Так, українці не задумуються над тим, як один одного обважують на базарі, як миють ковбасу і курей в супермаркетах, якв вже прострочені, для того щоб впарити собі подібним! Як халтурять на будівлях завищуючи ціни на не зовсім якісний матеріал і тд. Цей список можна довго і довго продовжувати. Так, це не корупція, це називається взаємне намахування, а про корупцію годі й говорити. Просто один маючи певну владу може отримати за "щось" 1000 доларів, а іншмй, який не має такої влади, обважить вас на базарі. Попадає у владу робить в силу того, що може, хто не може, наегорить вас тим, чим може. Не зря був вислів - зробимо їх разом. По - суті один одного, дуже правдивий вислів.
666 до Радар Показати IP 11 Жовтня 2020 15:49
висновок напрошується сам собою. Совок не випадково переміг у нас, а не в Англії, Німеччині, Франції, Америці... Всенародна заслуга! Навіщо звинувачувати поганих президентів? Все по заслугах і корупція - родима пляма України і всього постсовка.5

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus