USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці їдуть на заробітки cім’ями і не хочуть повертатися, – експерт з трудової міграції

10 Лютого 2020 16:18
Українських працівників запрошують на роботу у Польщу не тому, що вони дешевші, а тому, що там не вистачає робочих рук. Крім того, українці зарекомендували себе в Польщі як напрочуд надійні працівники.

Про роботу за кордоном та міжнародний ринок праці в ефірі телеканалу «Аверс» розповів експерт з трудової міграції, українсько-польський підприємець Євген Кириченко, який займається працевлаштуванням людей у Польщі.

Алгоритм, за яким працює компанія Євгена Кириченка, називається аутстафінг: «Ми шукаємо людей, які хочуть чи вимушені поїхати на заробітки в Польщу, допомагаємо оформити всі документи, супроводжуємо в Польщу, надаємо житло, а потім наші координатори супроводжують людей на підприємства, з якими ми маємо контракти. Люди відпрацьовують, підприємства розраховуються з нами і ми розраховуємося з працівниками. Бувають випадки, коли з нами не розраховуються польські підприємства, але для нас важливо завжди розраховуватися із працівниками. Адже це наша репутація на ринку».

Експерт зазначає, що поляки загалом добре ставляться до українців. Мовляв, якби ставлення було погане, то два мільйони українців нині там не трудилися би. Більше того, поляки навіть запрошують українців на постійне проживання.

«Ситуація на ринку праці змінюється дуже швидко. Ще п’ять-десять років тому люди їхали на полуницю. А кілька останніх років українці їдуть працювати майже у всіх сферах. І це свідчить те, що Україна дуже швидкими темпами втрачає населення, яке може і хоче працювати», – констатує він.
Крім того, Євген Кириченко розповів, що невдовзі відкритішою для іноземних заробітчан стане і Німеччина, якій також бракує робочої сили. Відповідно, прогнозує він, українці почнуть активніше шукати роботу там.

«На сьогодні 1 мільйон 200 тисяч вакантних місць у Німеччині. Це медична сфера, догляд за літніми людьми і технічна сфера, – розповідає експерт. – З 1 березня буде скасовано пріоритет громадян ЄС перед громадянами інших країн. Тобто тепер, щоб отримати робочу візу в Німеччину, потрібно буде мати контракт з роботодавцем і підтверджений диплом в Німеччині. Процедура підтвердження є, вона працює».

Тим часом в Україні натомість погіршиться ситуація із такими кваліфікованими фахівцями, як зварювальник, столяр тощо. Проблеми із кадрами у низці сфер у нашій державі існують не перший рік.

«Наприклад, у будівельній сфері в Україні є велика нестача кадрів. І ми вже бачимо, як, скажімо, в Києві чи Одесі, на великих будовах працюють люди з Киргистану, Таджикистану, – зауважує Євген Кириченко. – На жаль, люди, які приїздять працювати в Україну, трудяться нелегально. В нас все влаштовано так: щоб підприємець міг оформити собі на роботу працівника з-за кордону, він мусить укласти з ним контракт на десять мінімальних зарплат, а це 47,5 тис. грн. І перше, чого вимагає держава, це податки з цієї суми, а це 17-20 тис. грн».

Загалом Євген Кириченко констатує: нинішні тенденції свідчать про те, що чимало заробітчан не просто їдуть на заробітки, а й забирають з собою сім’ї, аби в перспективі залишитися жити в чужій країні. Для української влади це має бути тривожним дзвіночком. Також при пошуку роботи за кордоном експерт радить ретельно перевіряти інформацію про роботодавців й погоджуватися тільки на легальне працевлаштування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 10 Лютого 2020 18:12
їдуть вкалувати на низькооплачуваних роботах,щоб все життя бути імігрантом.
Анонім до дідо Показати IP 10 Лютого 2020 18:41
а ти все життя робив на комуняк і як був з голою ду"ою, так і залишився
Лучанин до дідо Показати IP 10 Лютого 2020 19:12
А ти вже продав пса?
лучанин Показати IP 10 Лютого 2020 19:46
українець сам їде працювати на польського пана. як холопами були там холопами і залишились.
Олекса Показати IP 13 Лютого 2020 15:21
я приїду назад з Чехії і ти на мене будеш працювати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus