USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці помирають від меланоми лише через несвоєчасне звернення до лікаря

2 Березня 2009 17:34
Рівень смертності від меланоми в Україні становить 95%, тоді як у США – лише 5%. Причина такої ситуації – недбале ставлення українців до власного здоров’я. Таку думку під час прес-конференції висловила заслужений лікар України Ольга Богомолець, – повідомляє 2 березня репортер «Волинських Новин».
 
Зранку лікар-дерматолог оглянула у Луцькій дитячій міській поліклініці півсотні дітей-сиріт, у яких була підозра на захворювання на меланому. За словами пані Богомолець, десять із них потребують невідкладного лікування, яке проводитимуть луцькі педіатри за благодійні кошти її родини. Однак вона зазначила, що на Волині на рак шкіри хворіє вдвічі менше людей, ніж на півдні України. «Якщо у Севастополі у кожного сьомого підозрюється наявність пухлини, то на Волині такі випадки трапляються вдвічі рідше», – навела статистичні дані лікар-дерматолог.
 
Також вона розповіла, що в Україні 95 із ста хворих на меланому помирає. Тоді як у США показник смертності становить лише 5%. «Проблема не у кваліфікації лікарів, не в обладнанні – а у відсутності в українських людей елементарної культури здоров’я», – наголосила на проблемі Ольга Богомолець. «Ніяке обладнання не зможе допомогти, якщо людина звертається надто пізно», – додала вона.
 
Тому на меті першого туру благодійного Всеукраїнського марафону здоров’я за підтримки Президента України Віктора Ющенка, ініціатором якого виступила Ольга Богомолець, стоїть не лише виявлення хворих на меланому дітей, а й просвітницька діяльність. У рамках другого туру проводитимуть навчання лікарів щодо діагностики захворювання та його лікування. «Сьогодні лікарі місцевої поліклініки із цікавістю спостерігали за моєю роботою та розпитували про ті чи інші нюанси. Бо вони того не знають», – розповіла Ольга Богомолець.
 
Довідково:
 
Пані Богомолець розповіла про основний принцип виявлення меланоми, який називається АКОРД:
Асиметрія родинки;
Край, який замість рівного набув зубчастої форми;
Окраска (забарвлення), яка у здорової шкіри не матиме жодних вкраплень іншого кольору;
Розмір – насторожувати мають великі за розміром родинки;
Динаміка, або прояв будь-яких змін у розмірі, товщині, формі родимки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus