USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Україну атакує вірус, сильніший за WannaCry

22 Травня 2017 16:00
Українські комп'ютери почав вражати вірус XData. У п'ятницю, 19 травня, підтвердили 135 випадків інфікування. 95% - українські користувачі.

Його атака вчетверо швидша, порівняно з вірусом WannaCry.

Вірус Xdata почали поширювати 18 травня. За три дні вразив сотні комп'ютерів через вкладення в електронній пошті та програми-експлойти. Про це повідомляє Аin.
Відомо, що XData шифрує всі файли за допомогою алгоритму AES. Після шифрування всі файли мають розширення .~Xdata~. Вірус не змінює фон робочого столу, а лише має в основних директоріях текстовий файл How Can I Decrypt My Files. У ньому йдеться, що для розшифрувки файлів необхідно відправити спеціальний ключ по одній із email-адрес.

Вірус-здирник XData: як розпізнати вірус на комп'ютері


Способів розшифровки без оплати викупу наразі немає. Зловмисники вимагають від 0,1 до 1 біткоіна в залежності від обсягу зашифрованих даних і того, постраждав окремий комп'ютер або мережа компанії. Курс біткоіна зараз становить понад 2 тисячі доларів, отже розмір викупу коливається від 5,8 тисяч гривень до 58 тисяч.

Як саме XData поширюється та уражує комп'ютери, наразі не з'ясували. Стандартними шляхами для вірусів-вимагачів є фішингові атаки через електронні листи із зараженими програмами, фальшиві рекламні посилання, уражені установники та інші.

Нагадаємо, нещодавно програма-вимагач WannaCry заблокувала не менше 200 тис. комп'ютерів в 150 країнах. WannaCry шифрує файли, після чого їх стає неможливо використовувати. Для розблокування від жертв вимагають «викуп» - від 200 до 600 доларів, який потрібно перевести на зазначені рахунки у біткоїнах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus