USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Укренерго» vs. «Волиньелектрозбут». Кіпрська компанія з волинською пропискою боргує державі 400 млн грн?

29 Жовтня 2023 19:43
Чому електроринок Волині «закритий» для споживачів і де беруться сотні мільйонів боргів у приватної компанії «Волиньелектрозбут» перед державним «Укренерго»? Про те, що «Укренерго» час від часу позивається до «Волиньелектрозбут», повідомляли неодноразово. Суми, які друкують у судових позовах, – захмарні.

Що це за борги і чому обидві сторони безпосередньо під час засідань не можуть дорахуватися, на яку суму виставлені претензії? Журналісти телеканалу Аверс спробували розібратися у ситуації, яка стосується кожного українця, в якого у хаті є світло.

У провадженні мова йде про майже 400 мільйонів гривень боргу «Волиньелектрозбуту» перед «Укренерго». Національна енергетична компанія «Укренерго» займається передачею електроенергії магістральними електромережами від генерації до розподільчих мереж. Тобто обіймає розподільчу функцію. А «Волиньелектрозбут» – це приватна компанія, яка займається постачанням електрики та її продажем. Якщо вдатися в деталі цієї системи, то «Волиньелектрозбут» є посередником між покупцями, тобто споживачами, і виробниками електроенергії.

Щоб подати споживачам електрику до хат, «Волиньелектрозбут» уже вступає в господарські відносини з державною компанією «Укренерго», яка керує електромагістралями, якими й рухається електрика до споживача.
«Відповідач стверджує, що на сьогоднішній момент сума основного боргу складає 286 мільйонів 174 тисячі гривень. Це на той період, який охоплюється позовними вимогами», – розповідає адвокат «Укренерго» Андрій Сивик.

Адвокат відповідача Вадим Боричевський каже, що він писав повторний відзив: «Я зазначав 286 мільйонів. Ви в цілому погоджуєтеся з такою сумою боргу. Там розбіжність лише у кількасот тисяч. Раніше ви заявляли до стягнення 369 мільйонів, а зараз – 286. Тобто ви погоджуєтеся з нашими розрахунками».

Схоже, що така економічна лояльність державного «Укренерго» ошелешила навіть самого адвоката «Волиньелектрозбуту». Подумаєш, 120 мільйонів туди-сюди.

Зазначимо, що раніше майже усі функції з постачання та продажу електроенергії виконувало «Волиньобленерго». Свого часу фонд держмайна продав «Волиньобленерго» за 460 мільйонів гривень. До слова, майже на таку суму «Укренерго» виставляє зараз претензії у судах «Волиньелектрозбуту». Підприємство «Волиньелектрозбут» утворилося в 2019 році, коли в Україні оголосили вільний ринок електроенергії і почали реформу, яка полягала в тому, щоб забрати функції постачання у «Волиньобленерго».

Тоді прогнозували, що цей ринок дасть змогу споживачам купувати електрику у будь-якого постачальника. Щоправда замість цього з’явилися електрозбути, а процедура продажу електрики стала складнішою утричі. Принаймні для розуміння громадян.

«Ми купуємо електроенергію на ринку електричної енергії. «Енергоатом» – найбільший виробник електричної енергії», – так відповідає на запитання, у кого купує електроенергію «Волиньелектрозбут», начальник центру обслуговування клієнтів Ярослав Корнійчук.

Атомна енергетика в Україні, про яку нам каже представник «Волиньелектрозбуту», насправді найдешевша. Станом на 2021 рік озвучували ось такі дані:

«Найбільшим виробником електроенергії в Україні є НАЕК «Енергоатом», і вона є найдешевшою: собівартість – близько 60 копійок за кіловат-годину. Водночас близько половини своєї «електричної» продукції «Енергоатом» продає по 15 копійок за кіловат-годину, в рамках ПСО (для забезпечення низького тарифу для звичайних українців)».

Чому для прикладу беремо 2021 рік? Бо у відкритих реєстрах інформації про собівартість електроенергії за кіловат на сьогодні ми не знайдемо. Так само і розцінок виробників електрики. А їх, як каже Ярослав Корнійчук, приблизно тисяча.

«Ви отримуєте рахунки і маєте тариф – 2,64. Відповідно це пільговий тариф, який встановлений Кабміном. Електрична енергія купується на сегментах ринку. Електрична енергія – це продукт, який не можна взяти фізично у руки», – каже Ярослав Корнійчук.

Відповідно до офіційної версії закупівельна ціна, за яку «Волиньелектрозбут» купує електрику, становить 4 гривні 15 копійок за кіловат, а продає населенню за 2 гривні 60 копійок. Такі дані наводить співрозмовник. За його словами, різницю підприємству має компенсувати держава. Але, як наголошує, зараз держава нічого не компенсує. За цією версією сьогодні населення Волині у плані електрики фактично дотує приватне підприємство. Хто ж цей благодійник?

Згідно з реєстрами засновником «Волиньелектрозбуту» з часткою сто відсотків є компанія «Малачелі Лімітед», яка зареєстрована на Кіпрі. Також у бенефеціарах з нульовим статутним капіталом числиться Крупко Володимир Петрович – син ексміністра Кабміну Петра Крупка. За інформацією програми «Наші Гроші», він був директором компанії «Укрістгаз», яка свого часу купила «Волиньобленерго». «Укрістгаз» пов’язували з колишнім віцепрем’єром Юрієм Бойком та бізнесменом Дмитром Фірташем, а також з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним.

Отож розподіл функцій між «Волиньобленерго» та «Волиньелектрозбутом» є лише на папері, бо ж, швидше за все, цими компаніями і досі керують одні й ті самі кола впливу. Так що ж це за борги у сотні мільйонів «Волиньелектрозбуту» перед «Укренерго»?

«Я не компетентний відповідати вам на це питання», – говорить начальник центру обслуговування клієнтів «Волиньелектрозбут» Ярослав Корнійчук, посилаючись на те, що про це може говорити лише директор.

Журналісти прочекали годину, але до них директор так і не вийшов. Тому вони лишили свої контакти, щоб таки домовитися про інтерв’ю.

Якщо послухати клерків «Волиньелектрозбуту», то половину електроенергії населенню продають задурно. Бо ж купують за 4.15, а відпускають за 2.60 за кіловат. Розподіл електроенергії, за який платять ці «благодійники», коштує майже так само дорого, як саме «Волиньобленерго», бо ж сума судових претензій становила біля 400 мільйонів гривень, а «Волиньобленерго» продали свого часу за 460 мільйонів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Правда Показати IP 29 Жовтня 2023 20:53
Отак з дешевого газу нафти яку продавали" сусіди" з власної електрики і т.д наші коперфільди робили захмарні ціни через фірми прокладки, які окрім скачування вершків більш нфяких послуг і не надавали....
?? Показати IP 30 Жовтня 2023 00:17
ви ще поясніть що це таке "розподіл"? якого біса ми за це платимо?
oree Показати IP 30 Жовтня 2023 02:43
Зайдіть на сайт оператора ринку електричної енергії і подивіться вартість електроенергії по місяцях
Леонід не цар Показати IP 30 Жовтня 2023 13:27
Тобто один і той же маневицький адвокат Борчевський (обленерго і енергозбут) нікого не насторожує? ;)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus