USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

УКРОП вимагає вилучити з законопроектів щодо Донбасу протизаконні пункти. Заява

5 Жовтня 2017 15:25
Проект Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» суперечить Конституції України, вважають в «Українському об’єднанні патріотів» УКРОП та наводять чотири вагомих аргументи.

Про це йдеться у відповідній заяві, яку оприлюднила прес-служба УКРОПу. Пропонуємо ознайомитися з повним текстом заяви політичної партії.

Із законопроектів щодо Донбасу мають бути вилучені згадки про Мінські домовленості та торгівлю з окупантом – заява УКРОПу

«Українське об’єднання патріотів» висловлює своє обурення черговою спробою провладних політиків спаплюжити Конституцію й закони України, узурпувати владу, принизити роль Верховної Ради та виштовхнути Україну ще далі за межі правового поля.

Проект Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» розроблявся у непрозорий спосіб, без належного обговорення у парламенті, опрацювання з експертними колами та широкої дискусії з громадськістю. Разом з тим, усупереч принципам суверенітету, представники влади погоджують його положення з представниками інших урядів, а не з тими, хто висловлює волю усіх громадян нашої держави.

Цей проект суперечить Конституції України, оскільки:

I. Вводить у правове поле України так звані Мінські домовленості, які з погляду права є нікчемними, адже були укладені у спосіб, що суперечить законодавству, зокрема Закону України «Про міжнародні договори». Верховна Рада не давала своєї згоди вважати ці документи частиною українського законодавства як міжнародного договору.

II. Так звані Мінські домовленості містять положення, що суперечать Конституції України та свідчать про намагання очільників країни узурпувати владу. Зокрема, взяті від імені держави Україна зобов’язання щодо надання особливого статусу тимчасово окупованим Російською Федерацією територіям відносяться до питань конституційного ладу, зміна якого, згідно зі Статтею 5 Конституції України «належить виключно народові й не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами».

III. Представники влади укотре уникають виконання імперативних норм Конституції та Закону України «Про оборону», які визначають єдину законну та адекватну реакцію органів державної влади на збройну агресію іншої країни. Створення непередбачених законодавством органів, зокрема Об‘єднаного оперативного штабу замість передбаченої Законом України «Про оборону» Ставки Верховного Головнокомандувача не тільки ще більше спотворює діюче правове поле у питанні відсічі збройній агресії Російської Федерації, а й є черговою спробою зняти з себе відповідальність, при цьому залишаючи за собою контроль над Збройними силами України, іншими правоохоронними органами та спеціальними службами.

IV. Намагання наділити Міністерство оборони України функцією визначення «Меж тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях» суперечить п. 29 Статті 85 Розділу IV Конституції України, яка відносить до повноважень Верховної Ради «утворення і ліквідацію районів, встановлення і зміну меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів».

УКРОП займає послідовну принципову позицію щодо економічної блокади тимчасово окупованих територій. Ми проти торгівлі на крові та війні! Ми проти втягнення Збройних сил та СБУ в торговельні оборудки, як це пропонується в проекті закону.

Крім того, питання Криму виноситься за рамки відсічі збройній агресії РФ, чим фактично узаконюється його окупація. Викликає подив та нерозуміння, чому Україна бере на себе виконання соціально-економічних зобов’язань щодо громадян, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, у той час як від таких зобов’язань щодо громадян України на тимчасово окупованих територіях в Автономній Республіці Крим та у м. Севастополь держава Україна відмовляється. Виконання положення цього пункту перенесе тягар підтримки населення, що перебуває на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, з Росії як країни окупанта на Україну, яка за визначенням не має доступу до вказаних територій, а відтак ані у правовому плані, ані фізично не здатна забезпечити виконання цього положення.

«Українське об’єднання патріотів» вимагає припинити руйнування української державності через наругу над Конституцією та наступ на повноваження Верховної Ради України. Незаконне проштовхування цих ініціатив неминуче призведе до остаточної делегітимізації української влади та спричинить громадянське протистояння з непередбачуваними наслідками!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus