USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Демаркація кордону на Волині спричинить екологічне лихо, – нардеп

9 Червня 2016 16:33
Народний депутат, голова політради УКРОПу Тарас Батенко звернувся до Президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням сприяти у вирішенні ситуації, що склалася навколо демаркації кордону України з Республікою Білорусь в окремих населених пунктах Волинської області.

«Через тривалу бездіяльність та формальні відповіді на звернення громади наростає конфлікт, який може мати негативні наслідки для нашої країни на міжнародному рівні», – сказано у зверненні Тараса Батенка, яке ініціювала фракція УКРОПу у Волинській обласній раді.

Про це йдеться на сайті УКРОПу.

Так, у зверненні зазначається, що під час проведення демаркації кордону на Волині частина території, яка здавна належала Україні, відійшла сусідній державі. Йдеться про так званий південний канал біля Жирівського каналу (село Ветли Любешівського району). Крім того, Білорусь контролює шлюз спуску води на озері Біле, який, за твердженням місцевих мешканців, належав Україні.

Також місцева громада вказує на те, що внаслідок розчищення смуги укріплення державного кордону білоруська сторона вирубує ліси на території України. Смуга укріплення подекуди сягає 50-100 метрів. Порушення з боку білоруських підприємств, що залучені до демаркації, зафіксували і в Луцькому прикордонному загоні. У відповіді прикордонників на лист голови Волинської облради від 25 лютого 2016 року сказано, що 20 лютого працівники Дорогочинського підприємства меліоративних систем Республіки Білорусь, розчищаючи просіку в межах Гірківської сільської ради Любешівського району, вирубали 139 дерев на території України на глибину до 3-х метрів та довжину 500 метрів вздовж державного кордону. При цьому 79 дерев забрали на територію Білорусі. Пізніше цей конфлікт врегулювали.

Нардеп Тарас Батенко наголошує, що наразі тривають демаркаційні роботи на українській території, в рамках яких проводиться розширення меж Жирівського каналу білоруськими прикордонниками, що, в свою чергу, може порушити баланс Прип’ятської річкової системи та призвести до виникнення екологічної небезпеки.

З урахуванням цих фактів, Тарас Батенко просить вище керівництво держави надати доручення для роз’яснення проведення демаркаційних робіт, а також провести заходи щодо недопущення порушень при подальшому їх виконанні. Крім того, народний депутат вважає за необхідне посилити контроль за демаркацією кордону, створити Спеціальну комісію з розгляду цього питання та проведення робіт на території Волинської області, до складу якої включити народних депутатів, представників профільних міністерств та правоохоронних органів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 10 Червня 2016 01:38
О б :-) я прочухались,а на Змеиный остров не хотят поихатьили румун оч**ют
Так Показати IP 11 Червня 2016 15:18
УКРОП реально за територію Украіни а Гунчики хай трясуться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus