USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Укрпошта випустила марку з волинською писанкою. Фото

12 Вересня 2023 20:59
Укрпошта випустила три стандартні поштові марки з писанками Одеської, Волинської та Чернівецької областей.

Про це повідомили в пресслужбі компанії.

12 вересня 2023 року Укрпошта презентувала нові стандартні поштові марки серії «Українська народна писанка»:

№ 2035 «Одеська обл.» номіналу L, що відповідає тарифу на пересилання пріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України (грошовий еквівалент – 15,00 грн);

№ 2036 «Волинська обл.» номіналу F, що відповідає тарифу на пересилання рекомендованого листа масою до 50 г у межах України (грошовий еквівалент – 23,00 грн);

№ 2037 «Чернівецька обл., с. Виженка» номіналу Х, що є доплатною (грошовий еквівалент – 40,00 грн).

Читати ще: Укрпошта випускає нову марку до Дня памʼяті загиблих захисників України

Від 12 вересня філателістичні новинки вважаються дійсними для оплати послуг поштового зв’язку в усіх відділеннях. Замовити їх можна у поштовому маркеті.

Тираж кожної стандартної поштової марки – 1 000 000 екземплярів.
Читати ще: Укрпошта до Дня Незалежності випускає нову марку «Україна – Мати»

Зображення писанок, що відтворені на стандартних поштових марках, Укрпошті надав Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського. Авторка писанок Одеської й Волинської областей – заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Коновал, Чернівецької області – Марія Джуряк.

Довідка

Писанка – витвір народного мистецтва та культурний символ України. Її виникнення пов’язується з дохристиянським обрядом зустрічі весни. Яйце, як і дерево, символізувало пробудження природи, зародження життя, продовження роду. Вирізнялися рослинні, тваринні й геометричні писанкові орнаменти. Найпоширенішими були ті, що зображували сонце (коло, коло з променями, перехрещені лінії із закрученими кінцями), павучок, свастика, зірки (три-, чотири-, шести- та восьмипроменеві). Залежно від техніки декорування яйця називалися крашанками, крапанками, шкрябанками, мальованками й писанками. Останні розписувалися воском та барвниками. Нині писанка займає центральне місце у пасхальній обрядовості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus