USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Унікальна можливість для волинських студентів: одночасне навчання в українському та польському вишах*

9 Серпня 2023 11:31
Тепер щоб отримати диплом європейського зразка не треба їхати за кордон. Студентам з Волині одними з перших в Україні стала доступна унікальна опція – одночасне навчання в українському та польському вишах. Причому, отримати вищу освіту можна лише за 4 роки. Це стало можливим завдяки спільному проекту «Подвійний диплом», який започаткували минулого року ВНУ ім. Лесі Українки та польська Академія Януша Длугоша (м. Ченстохов).

За яким принципом відбувається навчання



Проект «Подвійний диплом» наразі діє для студентів за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія». Протягом року вони вивчали дисципліни відразу двох навчальних закладів, а також здавали сесії. Поряд з цим, студенти також займалися з репетитором англійської та польської. Знання цих мов є важливою умовою для навчання, захисту диплому і відкриває перспективи для подальшого працевлаштування.

Відбувалося навчання за узгодженим планом, згідно з яким предмети в програмі не повторювалися. Протягом семестру студенти 6 тижнів навчаються у польській академії, а потім – вже в українському виші. В результаті за 4 роки вони отримають 2 дипломи: український та польський. Але є певний нюанс. У Польщі для отримання звання бакалавра треба навчатися 3 роки. В Україні – 4. Через це, вступ до Академії Я. Длогуша відбувається на рік пізніше. Тобто українські другокурсники стають першокурсниками у польському виші. По такій системі вдається закінчити навчання в обох закладах одночасно.

Тепер обидва виші розробляють зворотній план, згідно з яким вже польські студенти матимуть змогу приїхати на півторамісячне навчання в Луцьк. Проте поки програму не реалізували через нестабільну безпекову ситуацію, пов’язану з повномасштабним вторгненням росії в Україну.
Важливо відмітити, що програма «Подвійний диплом» не вимагає написання двох дипломних робіт. Студенти Волинського вишу пишуть її українською, після чого перекладають на польську. Як буде проходити захист точно поки невідомо. Один із ймовірних варіантів – захист у волинському виші з онлайн-трансляцією з польською академією. Звісно, для навчання та захисту студенти мають добре володіти та розуміти польську мову. Тож тим хто планує подібний принцип навчання варто заздалегідь знайти репетитора.

Відмінності у навчанні



Крім термінів отримання звання бакалавра, відрізняється також і навчальна програма в Україні та Польщі. В вишах Польщі пріоритет надається власним дослідженням, а не списуванню теорії. Через це студенти мають змогу зібрати більшу кількість практичного матеріалу, який використовують при захисті. По суті, вони презентують власну роботу, а не теорію з навчальної літератури. Такий підхід вимагає від студентів сумлінності та високого залучення в навчальний процес. Одночасно з цим, зменшуються проблеми з унікальністю роботи і менше часу витрачається на те, аби досягти потрібних показників плагіату.

Теми для дипломної обирають самі студенти. Вони їх пропонують на розгляд викладачам, а ті, в свою чергу, радять, як пов’язати це з практикою.

Переваги та перспективи, які надає «Подвійний диплом»



Перша і основна – можливість здобути дипломи українського та польського виша за один і той самий час. Тобто, охочим отримати диплом європейського зразка не потрібно буде отримувати другу вищу освіту. Це економія часу та максимально ефективне його використання протягом першого студентського періоду.

Також серед переваг для учасників програми «Подвійний диплом» відмітимо: можливість працевлаштування за кордоном. Причому учасники програми можуть працювати не лише в Польщі, а і в будь-якій європейській країні. Відкриває таку можливість диплом Академії Я. Длогуша, який є дійсним в країнах ЄС. Проте варто зауважити, що для роботи за межами України та Польщі недостатньо буде знання мов цих двох країн, потрібне буде впевнене володіння англійською.

Ще одна перевага – затребуваність спеціальності. В Україні професія реабілітолога тільки набирає популярність. Але зважаючи на війну та необхідність надання кваліфікованої допомоги бійцям, цей напрям наразі дуже актуальний та активно розвивається, тож дефіциту роботи для випускників не буде. Також не виникне проблем з працевлаштуванням і в Польщі чи будь-якій іншій країні Європи. В ЄС реабілітологи дуже затребувані і ця професія вважається престижною. Тож в учасників проекту «Подвійний диплом» вимальовуються дійсно позитивні та широкі можливості для розвитку кар’єри. Причому, як на батьківщині, так і в Європі.

Але наголошуємо на важливості знання іноземних мов – польської та англійської. Вивчати їх краще заздалегідь, аби на момент вступу до польського вишу мати впевнений рівень володіння. Цей навик не просто полегшить навчання, а загалом надає змогу приймати участь у спільному проекті волинського та польського вишів.

Що стосується перспектив, то вже зараз ведуться перемовини про запровадження програми «Подвійний диплом» ще і для спеціальності «Середня освіта. Фізична культура». Тож скоро ще більше студентів з волинського ВНУ ім. Лесі Українки матимуть змогу здобувати два дипломи одночасно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus