USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Унікальні пам’ятки: як волиняни продовжують життя столітнім дубам

7 Лютого 2021 15:10
Старовинні дуби та великий вал: у селі на Волині по цей день збереглась не одна унікальна пам’ятка з минулого. Утім могутні дерева з кожним роком потребують лікування. Й продовжують їм життя саме місцеві жителі.

Олександр Ройко ось уже понад десятиліття проживає у селі Городище Луцького району, що на Волині. Залишився тут, бо знайшов справу свого життя. Річ у тім, що чоловік дуже полюбляє ліс. А саме у цьому селищі є старовинні дуби, яким вже не одна сотня років, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Тож Олександр Ройко влаштувався у місцеву школу вчителем. Заохочує любити природу і своїх учнів. Разом із ними чоловік докладає зусиль, аби лікувати могутні дерева.

«Там є дупло. І коли ми з дітьми туди залізли, то побачили, що всередині вже нема нічого. Там лишилась тільки оболонка, вивезли звідти два вози порохна, трухлявини, – розповідає про своє захоплення чоловік. – Привезли старої цегли, вичистили там все. І щоб укріпити це коріння, ми засипали ту цеглу, залили гіпсом і цементом».
Олександр Ройко пишається, що доглядає за дубом, якому 700 років. Й таких старих дерев тут є кілька.

«Цьому дубові 630 років, а тому – 580 чи 590, – знайомить зі своїми «підопічними» природолюб. – Ми лікували їх, тріщини позаліплювали, але треба буде знову щось робити, бо час вже пройшов, були дощі і той гіпс повимивався».

Старовинні дерева – не єдина унікальність у цьому селі. Ще одна історична загадка приховується у назві населеного пункту. Бо ж Городищем село назване на честь великого валу, який розташований обабіч села й датується X-XII ст.

«Чому саме городище? Від слова «городити», – пояснює Олександр Ройко. – Обгороджувалися від різної небезпеки ось таким валом. В середині валу стояв будинок городоначальника, боярина, який тут проживав, а інші селянські хати стояли поряд. І в разі небезпеки усі ховалися у вал».

Неодноразово тут проводили експедиції відомі історики. Вони віднайшли у Городищі багато скарбів давньоруського часу, які нині зберігаються у музеях.

Унікальністю території, де розташувалось село Городище, місцеві пишаються. Тому усіма силами намагаються зберегти цю історичну цінність .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ага Показати IP 7 Лютого 2021 17:17
На пилорамі життя цих дубів продовжується. Полішуки все полісся виріжуть, а потім плакатись будуть, які вони нещасні, а держава погана.
Іван Показати IP 24 Лютого 2021 13:00
Багато книг про древні городища знаходив в місцевій бібліотеці, потім на Віоліті купував. Тема оборонної архітектури, її зумовленності викликами часу - досить цікава річ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus