USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Постраждалий у ДТП лучанин більше року доводить невинуватість у суді

3 Вересня 2018 08:00
У липні 2017-го лучанин потрапив у ДТП, наздогнавши порушника, затримав та викликав копів. Втім, Олександр Яскорський здивувався, коли після надання свідчень у нього забрали права та доправили у міськвідділ, звинувативши у вчиненні ДТП та грабежі. Хоча суд виграв, але його вкотре вирішили «покарати» й через три місяці учасниця аварії поскаржилася на чоловіка щодо побиття й надала фіктивні документи судово-медичної експертизи про побої – судова тяганина триває більше року.

Лучанин Олександр Яскорський звернувся в редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини з проханням надати розголосу резонансній справі. Зі слів чоловіка, на нього зводять наклеп, слідчим надають підроблені документи про побої, а самі ж правоохоронці поводяться упереджено.

ДТП

«2 липня я з дружиною відпочивав у ТРЦ «ПортСіті». Після того я пішов розрахуватися за парковку та підігнав авто до входу. Тут у мене в’їхало авто, я хотів вийти, але водійка не зупинилася й почала тікати. Тому я наздогнав її біля шлагбауму й попросив здати назад.

Ми від’їхали трохи вбік і я при ній, не сідаючи в авто, заглушив у її машині мотор, щоб водійка не втекла й почав показувати на свою машину, що вона мене вдарила. Ми викликали поліцію, аби розібратися в ситуації, бо навряд у неї була страховка, щоб оплатити пошкодження, адже машина на «бляхах». Водійка Вікторія Доманська була зі своєю подругою Софією Ройко.

До приїзду поліції виник інцидент: Доманська почала нас знімати на телефон, я його прикрив рукою, а вона смикнулася й бризнула мені гарячою кавою в обличчя. Дружина вибила чашку з її руки, захищаючи мене, а та почала лізти у бійку. Я захистив жінку, відсторонивши нападницю», - розповідає Олександр Яскорський.

На відео видно, як водій зупиняє Доманську, просить не тікати та зупинитися, глушить її авто й показує на пошкодження свого авто.
ІЗ ПОСТРАЖДАЛОГО У ВИНУВАТЦІ

Далі, розповідає Олександр, події розгорнулися неочікувано, адже поліція не розібралася в інциденті, а зробила його винуватцем кількох злочинів.

«Коли приїхала поліція, то я сів писати пояснення. А мені кажуть: «Ми вилучаємо ваше посвідчення, бо свідки кажуть, що Ви скоїли ДТП». Я аж отетерів… Почав їм пояснювати, що хай би допитали на стоянці таксистів, адже вони бачили, як відбулася аварія біля входу у «ПортСіті». Але вони відмовилися брати в очевидців покази. Мотивували це тим, що у них вже є покази свідка Ройко про те, що ДТП вчинив я біля шлагбауму.

Виходить, що об’єктивно ніхто не намагався розібратися в ситуації, адже допитали лише зацікавлених людей і намалювали схему, мовляв, я задом від шлагбауму їхав і зачепив авто Доманської (на відео видно, що удару не було, - ред.).

Далі почали казати, що зник ключ від авто водійки. Приїхав оперативний слідчий Мартинюк, забрав мене у міськвідділ, провів огляд, не знайшов жодних ключів та відпустив о 2 години ночі.

Вже 3 липня я написав скаргу в поліцію і прокуратуру про неправомірні дії поліцейських», - говорить Олександр Яскорський.

У цій справі Луцький міськрайонний суд дає дозвіл на обшук помешкання Олександра.
Справу по суті розглянув 10 жовтня 2017 року Ковельський міськрайонний суд. У документах йдеться про те, що Доманська, будучи причетною до ДТП, в терміновому порядку залишила парковку. Така її поведінка після ДТП не є характерною для потерпілої та ставить під сумнів наявність вини Яскорського й суд постановив звільнити обвинуваченого від адміністративної відповідальності у зв’язку з відсутністю правопорушення.
ПОЦУПИВ КЛЮЧІ З РУК ЧИ МАШИНИ?

Окрім того, що водійка звинуватила Олександра Яскорського в ДТП, через 2 дні вона пішла в поліцію та написала скаргу, що чоловік вкрав ключ з її авто та гроші.

«На мене завели кримінальну справу, буцімто, я відкрито заволодів чужим майном. Виходить, що ключ у Доманської зник 04.07.2017 року, згідно її ж заяви. Бо 02.07.2017 вона не зверталася в поліцію із заявою про зникнення ключа та коштів.

Більше того, витягти ключ із замка запалення в автомобілі із коробкою автомат було неможливо, адже для цього необхідно сісти в машину та натиснути на педаль гальма. На відео ж видно, що я не сідав за кермо», - наголошує пан Олександр.

Варто наголосити на тому, що 02.07.2017 у поясненні Доманської вказано: виїжджаючи з парковки в напрямку пр. Соборності завернула на маневр, у той час з повороту виїжджав автомобіль «Мерседес», рухався заднім ходом, наздогнав мене і сказав, що я пошкодила його автомобіль. Агресивно себе поводив, вирвав у мене з рук ключі мого автомобіля, ображав нецензурно.
Втім, уже через 2 дні жінка міняє свої покази та говорить зовсім по-іншому. Так, у поясненні Доманської від 4 липня написано: «Відштовхнув мене, відчинив водійські двері мого авто та висмикнув ключі з машини». Зауважимо, що на відео чітко видно, що жодної штовханини не було, а час часткового перебування чоловіка в авто секунди зо 2.
ДТП, КРАДІЖКА ЧИ ПОБИТТЯ

Втім, на цьому перипетії не завершуються. Окрім того, що Доманська дає неправдиві покази, через три місяці пише чергову заяву на Олександра. І в ній звинувачує чоловіка в побитті під час ДТП.

«Йдеться про інцидент з кавою. Але було б побиття, то заява про це з’явилася б уже того ж чи наступного дня, а не через три місяці. Більше того, в заяві від 04.07.2017 про уявне пограбування чітко написано, що немає жодних ушкоджень, в лікувальних закладах не знаходилася. То звідки з’явилися тілесні ушкодження в вересні?!

Зваживши на це, я просив слідчого долучити до справи відео з входу «ПортСіті», де й була аварія. Я хотів, щоб правоохоронці побачили, що винуватець ДТП не я, і що мене обмовляють та дають неправдиві свідчення. Втім, Мартинюк відмовився це робити, мовляв, у нього достатньо доказів», - розповідає Олександр Яскорський.

У цій ситуації парадоксально виглядає те, що у протоколі слідчого від 4 липня 2017 року вказано, що Вікторія Доманська заявляє лише про крадіжку, а про побиття тут ні слова.
Але за три місяці щось змінюється й 27 вересня 2017 жінка пише заяву про вчинення побиття, поліцейські готують протокол допиту «потерпілої» та постанову про прийняття кримінального провадження й початок досудового розслідування.
Також поліцейські видають обвинувальний акт щодо грабежу від 30 жовтня 2017.
СФАЛЬСИФІКОВАНІ ДОКУМЕНТИ

Проводячи слідчі дії у двох справах (грабіж та побиття), поліцейським представили «липові» докази судово-медичної експертизи, яка базується на лікарняній картці, якої не існує. Більше того, в самій експертизі вказані травми то однієї руки, то іншої.

«У заяві від 04.07.17 від Доманської у пункті 3 та 4 чітко вказано, що жодних тілесних ушкоджень нема і на лікуванні в жодному лікувальному закладі вона не знаходиться. Тоді у мене виникає питання, звідки ж взялась судово-медична експертиза через 2 місяці і на основі чого слідчий Мартинюк долучив до справи заяву Доманської аж від 27.09.2017, через три місяці після події про побиття, якщо 04.07.17 сама Доманська заявила, що нема жодних ушкоджень і підписалась, що з її слів записано вірно.

Тому, мій адвокат надіслав запит у медзаклад і там сказали, що Доманська не зверталася до них із побоями. Чітко видно, що документи сфальсифіковані й справа щодо мене «шита білими нитками», - наголошує Олександр.

Прослідковуючи цю «трагічну» подію побиття, можна побачити певні нестиковки, заяву про злочин жінка написала 27 вересня, а от поліцейські звернулися в лікарню з проханням надати до головного лікаря амбулаторну картку хворої Доманської ще 6 вересня 2017.
Ба більше, як виявилося, що сама судово-медична експертиза була проведена «заднім числом», а саме 3-го серпня 2017 року. В документах вказано: «обстежувана повідомила, що невідомий чоловік на парковці вирвав із рук телефон, ключі від машини та наніс удар рукою. Наступного дня звернулася в поліклініку №1 зі скаргою на болі в руці. Сьомого вересня слідчому надано амбулаторну картку, що Доманська третього липня була оглянута лікарем. Є припухлість та синець 3 на 3,5 см. Болі утримувалися ще 04.07.17., рухи обмежені. При пальпації болючість в ділянці правого плечового суглобу і обмеження рухів правої руки. Діагноз: забій лівого плечового суглобу. 05.07.17 - невропатолог: скарги на болі в лівому плечовому суглобі та головний біль, дратівливість. Підпис Герасимюк».
Медики ж з поліклініки, які 13 грудня 2017 року на адвокатський запит із КЗ «Луцький центр медико-санітарної допомоги №1» заявляють, що за медичною допомогою хвора Доманська до лікарів амбулаторії не зверталася, в журналі реєстрації громадян приписаних до території амбулаторії обслуговування не зареєстрована.
«СВІДКИ» ПОДІЇ – РОДИЧІ ДОМАНСЬКОЇ

«Збираючи докази про свою невинуватість та фальсифікацію доказів, про злочини, я проаналізував соцмережі Доманської, виявляється, що всі її свідки, окрім одного, який і не підтверджував їхню брехню, - друзі та чоловік винуватиці ДТП. Є її фото і наступних днів після аварії, де чітко видно її ліву руку, на якій немає жодних синців та забоїв. Більше того, жінка показує у соцмережах свою активну рухливість, зокрема фото з тренувань, де «обмеження рухливості кінцівками» не проявляється», - каже Олександр.
Насамкінець він додає, що після того, як слідчий сфабрикував проти нього дві справи, то до нього звертались люди і, зі слів Олександра Яскорського, навіть сам слідчий пропонував «домовитись», щоб не було судимості.

«Я не погодився на цю аферу. Тому чекаю суду та його об’єктивного рішення», - резюмує чоловік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 52
Я в шоці Показати IP 3 Вересня 2018 08:31
Короче Україна в кого більше грошей той і правий
оса Показати IP 3 Вересня 2018 08:43
За такі дії судити потрібно не тільки Доманську, а й слідчого Мартинюка.
sms Показати IP 3 Вересня 2018 08:43
Прізвище слідчого в студію! Країна повинна знати своїх .... .
лучани Показати IP 3 Вересня 2018 09:23
Чого він погнався за нею? Він мав залишатись на місці і чекати патрульних. Чого він вліз у її авто?....Сам займався самоуправством,то ж нехай тепер відповідає.
1 до лучани Показати IP 3 Вересня 2018 10:56
Смішно.Авто на євробляхах.Де б поліція мала його шукати???Єдиний варіант для водіїв,які потрапили в дтп з євробляхами-затримувати водіїв.Інакше поліція розведе руками - а де ми вам його шукати будемо - і за ремонт пошкодженого авто доведеться платити з власної кишені.
лучани до 1 Показати IP 3 Вересня 2018 11:03
Нікого не мають права затримувати. А якщо замість двох тьолок там сиділи два бугра з автоматами, то що будеш робити? Поліція має можливість вирахувати авто і на бляхах,то ж треба було спокійно чекати на місці ДТП. Запамятати номер та знайти свідків.
1 до лучани Показати IP 3 Вересня 2018 11:26
На жаль,наша поліція цього зробити не може...Не один раз уже були новини "Збив людину на смерть і залишив авто на єврономерах".А потім поліцейські через змі просять допомогти знайти порушника.Мождиво,хтось знає,кому належала ця машина...Значить,єдиної бази з єврономерами у них так і немає.Жах,одним словом.
Вікуся до лучани Показати IP 3 Вересня 2018 11:36
В законодавстві є поняття «затримання злочинця». Ст. 38 ККУ. А поняття «самоуправство» це зовсім інше
лучани до Вікуся Показати IP 3 Вересня 2018 11:54
Адмінправопорушення і злочин відрізняються. Непозорся і некоментуй.
123 до лучани Показати IP 3 Вересня 2018 11:17
А де закінчується місце ДТП? За 5 метрів? Чи 10?
лучани до 123 Показати IP 3 Вересня 2018 11:26
вчи ПДР. Правила не вчать, потім поліція винна ?
Коза Показати IP 3 Вересня 2018 09:27
Жах! Тобто розглядають лише справу про побиття, а про ДТП і пошкодження авто не дають ходу? Мають розглядатись дві справи.
. Показати IP 3 Вересня 2018 09:31
Цей "горе-потерпілий" торгує контрабандними автозапчастинами.
я до . Показати IP 3 Вересня 2018 10:53
Яка різниця,чим він торгує?Яке відношення це має до дтп???
Знаючий і логічно ми Показати IP 3 Вересня 2018 09:39
А чому пан Яскорський виклав лише першу частину відео? Для чого обрізали його? Чому не виклав те, де він, здоровенний мужик, бє жінку кулаком в обличчя? Де видно, як її подруга намагається захистити Доманську, відштовхує його???Чому пан Яскорський, чесний і справедливий, не розповідає чим заробляє на життя? Якщо хоче справедливості, то хай чесно признається, що начудив, що все життя був безнаказаний. А тут нормально розібрались і почалось....... потерпіла сволоч, свідки брехуни, слідчий хабарник, з прокурором порішали, суд купили
Лола до Знаючий і логічно ми Показати IP 3 Вересня 2018 10:26
А чому тоді постраждала відразу в пояснені не було сказано про удар в обличчя, чому удар в обличчя з’явився вже після трьох місяців? Більше ніж впевнена, що це Ви пані Доманська. Поясніть будь ласка. Нормальна людина відразу буде говорити поліції «Він мене вдарив!!!», а ось в вашому пояснені немає ніяких таких слів.
Андрей до Лола Показати IP 3 Вересня 2018 10:48
Так при чем удар в лицо? У неё написано в мед. экспертизе «забій лівого плечового суглобу і правого плечового суглобу», она даже не может определится куда ее «ударили», это сверх тупости....
Лола до Знаючий і логічно ми Показати IP 3 Вересня 2018 10:27
До того ж, навіть після трьох місяців, не йдеть про удар в обличчя, а йдеть про удар в «ліве-праве передпліччя». Все ще вигадуєте свою реальність?
я до Знаючий і логічно ми Показати IP 3 Вересня 2018 11:01
Якби здоровенний чоловік вдарив жінку в обличчя,то вона б через два дні не закидала б свої фото в соцсережі,а ходила б з здоровенним фінналом.Через два дні згадала,що її пограбуваои,через три місяці-що вдарили в руку.Може,через рік ще згадає,що її в обличчя вдарили і принесе чергову липову довідку?Не знайома з постраждалим,але щиро йому співчуваю.І надіюсь,що він доведе справу до логічного завершення,і мадам отримає своє за втечу з місця дтп,наклеп та фальсифікацію документів.Потерпілий,звертайтесь в тсн.Таких "героїв",у тому числі й слідчого,вся країна повинна знати в обличчя.
. до я Показати IP 3 Вересня 2018 11:09
Ну не героїв, а «Людина року»...
Активіст Показати IP 3 Вересня 2018 10:20
От таке бл.дство в Україні. Про яку Європу ви вже п'ятий рік триндите? Бидлостан.
Лучанин Показати IP 3 Вересня 2018 10:45
Цікаво як взагалі можна було взяти довідку про легкі тілесні через 3 місяці після «побиття»?Сміх Яка бездарна фальсифікація
Вася до Лучанин Показати IP 4 Вересня 2018 13:23
Тут багато чого можна за бабки. В одного луцького нотаріуса людина особисто "видавала" і підписувала доручення від себе на управління рахунком, при тому що в той день (і той тиждень) людини не те що в Україні - на Європейському континенті не було, і є відмітки про перетини кордонів. Така країна. Але все лишає слід, і якщо не зупинятись, робити розголос, підключати журналістів і аргументовано скаржитись в держоргани - то правди таки можна добитись (не кажу що то легко). Тому - не здаватись! Такі мудаки слідчі, іксперти а найбільше - тупі курки, які вважають що їм все дозволено, повинні нести відповідальність. З відчуттям глибокого задоволення подивився б як ці наштукатурені дівулі драяли б очки на громадських роботах. Там би навіть такій тупій дійшло б швидко.
Правдоруб Показати IP 3 Вересня 2018 10:46
Біля Порт Сіті повинні були б наставити камер які контролювали кожен сантиметр навколо, так як там часто стаються різні випадки!!! Чому не має відео самого дтп?
Активіст до Правдоруб Показати IP 3 Вересня 2018 10:57
Тому, що після цієї ситуації, воно чарівним випадком зникло
Свідок до Активіст Показати IP 3 Вересня 2018 11:12
Відео є проте пан Яскорський виставив тільки частину не зрозуміло чому ! На відео навіть видно як він наносить удар!
Активіст до Свідок Показати IP 3 Вересня 2018 11:21
А це ви один із цих «свідків», які бачили всю ситуацію? Я чомусь вас на відео не побачила
До активіста до Активіст Показати IP 3 Вересня 2018 11:37
А відео не в повному обсязі щоб мене бачити, яскорський виставив те що захотів виставити.. вникніть в суть справи тоді зрозумієте хто брехло!! А він не порядний чоловік який накосячив і ще пробує наклеп звести на інших!
я Показати IP 3 Вересня 2018 10:48
Чому на мадам,яка надає слідству сфальсифіковані документи,ще не завели кримінальну справу??А заодно і на лікаря,який їй "липову" довідку видав,і на слідчого,який її прийняв.А документи на авто в мадам є???Отак і живемо.Скоро будуть збивати на пішохідних переходах,а слідчі на потерпілих будуть відкривати справи за "пошкодження майна" і "доведення до стресу водія,який потребує негайного відновлення нервів за кордоном".
До яскорського Показати IP 3 Вересня 2018 10:51
І що ж на цьому бідному нещасному стоїть два Мерседеса ? Пробийте скільки на ньому машин і побачите який він «бідний і нещасний»... піднімати руки на жінок яйця є а провину признати немає!!! Фуууу позор!
1 до До яскорського Показати IP 3 Вересня 2018 11:03
Якщо в нього є два мерседеси,то євробляхам можна їх таранити????
. до До яскорського Показати IP 3 Вересня 2018 11:06
Мені здається, що не вам вирішувати, скільки повинно бути мерседесів у людини. Якщо людина може собі це дозволити. Він хоча б не на бляхах їздить, як деякі...
1234 до До яскорського Показати IP 3 Вересня 2018 18:34
Тобто якщо в людини 2 Мерседеса це означає що можна безнаказано побити одного й втекти? Це саме можна сказати й про доманську, побити машину вона може а от провину визнати не може? Написати липову справку вона може а от нести відповідальність не хоче? Фууууу позор! І хватило ж наглості в неї обвинити людину в побитті якого не було
Анонім Показати IP 3 Вересня 2018 11:10
Чому на довідці немає жодного штампу і підпису лікаря. Як таку довідку взагалі суд міг прийняти? Я теж можу написати таку довідку. Навіть при вступі в університет треба довідка зі штампами лікарів, а тут прийняли і закрили очі Доманська та мартинюк — ганьба! Такої тупості я ще не бачила
Світлана Показати IP 3 Вересня 2018 11:28
Якби я потрапила в таку ситуацію, я б одразу написала заяву про те що мене побили а не чекала стільки часу Це говорить тільки про те що «потерпіла» бреше, бо жодна адекватна людина на чекала б 3 місяці щоб взяти довідку і розказати про цей інцидент
лучани Показати IP 3 Вересня 2018 11:29
Яскорський хотів бабла по швидкому здерти з дівчат,тому і бикував. Але не вийшло,ще піде під кримінал. Йому невперше під суд йти.
По правді. Показати IP 3 Вересня 2018 11:43
На відео, яке долучено до матеріалів кримінальої справи, чітко видно як водій мерседеса бє дівчину з бляхи. Про що ви всі тут говорите???? Скажіть, хтось може змоделювати ситуацію, в якій здоровий лоб, серед білого дня, в присутності сторонніх осіб, бє жінку??? Чи то я по інших принципах живу.......При чому та довідка???
я до По правді. Показати IP 3 Вересня 2018 12:09
Дійсно.При чому тут фальшива довідка?Ну я навіть і не знаю...Може,при тому,що це кримінальне правопорушення??
Анонім Показати IP 3 Вересня 2018 11:55
Я до речі хочу поїхати відпочити на тиждень, а з роботи не відпускають. Пані доманська, не підкажете де довідку купували?
Особиста думка Показати IP 3 Вересня 2018 15:10
Я чогось впевнений що всі «анти» коментарі писала доманська. Смішно дивитися на те як вона намагається «триматися на плаву» і не маючи змоги опровергнути факти які написані вище, «по справі» так сказати, намагається просто полити брудом яскорського (хоч якось) Хоча це говорить про її виховання і взагалі про те яка вона людина Як то кажуть не трогай г*мно бо засмердиться, доманська, - це саме про вас
111 Показати IP 3 Вересня 2018 16:07
За таких дам кончаних, чоловіки дивляться на жінку яка за кермом,як на мавпу з гранатою..а за таких поліцейських,нормальних працівників і надалі будуть називати мусарами(
лучани Показати IP 3 Вересня 2018 17:14
Сам почав істерику, сам нарвався. А тепер всю вину переносить на даму. ЇЇ вина тільки,що вона зачепила авто і все , а його вина хуліганство,рукоприкладство,хамство та злодійство.
1233 до лучани Показати IP 3 Вересня 2018 17:54
таку «даму» ще пошукати треба. Дуже відповідально і героїчно зачепити чужу машину і втекти, + через 3 місяці написати заяву про побиття. Маладец баба. Якшо вона спочатку себе так повела «чесно» то й надалі їй повірити треба? (А в заяві то спочатку написала що яскорський в неї врізався)
Анонім до 1233 Показати IP 3 Вересня 2018 17:56
Справжній вчинок «людини року». В отакій державі живемо
Активіст Показати IP 3 Вересня 2018 19:03
Хтось знає коли буде наступне засідання? І хто суддя? Цікаво було б піти послухати
Анонім Показати IP 3 Вересня 2018 19:33
Доманська та мартинюк тримають нас за дураків, думають якщо підсунуть липові документи то всі схавають і приймуть як должне і будуть її жаліти
Анонім Показати IP 3 Вересня 2018 19:38
В житті не повірю що доманську хтось міг побити!
лох Показати IP 3 Вересня 2018 20:35
25.09.2018 14:30 Артиш Я.Д. 161/16894/17 Потерпілий: Доманська Вікторія Вікторівна, обвинувачений: Яскорський Олександр Ігорович, прокурор: Турчинська Ольга Євгеніївна Грабіж 43016, Волинська, Луцький, м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 24 Кримінальні справи
Анонім Показати IP 4 Вересня 2018 10:09
Вот ви всі смієтесь з доманської, а вона ще через рік принесе чергову липову довідку про те що її там щей згвалтували, а там ще через рік про те що її вбили на тому ДТП. А що? Вигадувати то вже на повну. Сміх тай годі. Доманська сама зробила з себе посміховисько
Анонім Показати IP 4 Вересня 2018 10:37
Цікаво який вирок поставить суддя Піде на поводу у доманськоі чи все таки покаже себе з кращої сторони і поставить справедливе рішення
. до Анонім Показати IP 4 Вересня 2018 11:19
Не думаю, що піде на поводу, зараз місце судді коштує 100.000 доларів, навіщо йому втрачати такі гроші і своє місце тільки через якусь «доманську», яка нічого з себе не має, всі факти проти неї. Думаю, що суддя розумно себе поведе .
луцьк Показати IP 5 Вересня 2018 16:54
а давайте прийдемо усі небайдужі на це засідання 25,09,2018 на 14:30 і подивимось . Підтримаємо справедливість , щоб доманска знала своє місце

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus