USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Унікальні підземелля у старому місті Луцька невдовзі прийматимуть туристів

1 Січня 2021 22:04
Старе місто – туристична родзинка Луцька. Унікальні підземелля XV століття під час розкопок у старому місті знайшли археологи ще у травні 2020-го. Відтоді тривають роботи, аби відновити унікальну знахідку.

За цей час розчистили 120 квадратних метрів потаємних ходів під землею, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс». Нині ж у муніципалітеті обговорюють можливість об’єднати підземелля під вежею Чарторийських з тунелями під землею вздовж костелу Петра і Павла.

Читати ще: Луцьк і Люблін разом рятують пам’ятки спільної історії

Зараз у підземеллі монастиря єзуїтів уже нічого не нагадує про те, в якому стані знайшли тунелі археологи. Фахівці пригадують, що окремі ділянки були в аварійному стані, тому роботи розпочали вчасно. Зараз облаштовують територію поруч зі входом у підземелля. Тут вже зробили сходи, проклали всі необхідні комунікації, встановили сучасне освітлення, а головне – облаштували вентиляцію.
Нагадаємо, у старому місті тривають ремонтно-реставраційні роботи пам’яток архітектури національного значення: вежі Чарторийських, оборонної стіни, частини келій монастиря єзуїтів тощо. Йдеться про проєкт «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», що його реалізовують в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Бюджет проєкту складає €1 млн 34 тис. коштів ЄС, ще €114 тис. – це кошти місцевого бюджету.

«Цей проєкт реалізовується в тісній співпраці з археологами. Вони тут були постійно: і при відновленні входу у підземелля, і при гідроізоляційних роботах, і при відновленні фундаментів частини оборонного муру, який впав, і в башті Чарторийських, власне, там була найцікавіша знахідка. Там було відкрите невідоме підземелля», – розповідає менеджер проєкту Олег Парфенюк.

Читати ще: У Луцьку відновлюють 400-літні підземелля монастиря єзуїтів

Цікаво, що під час розкопок у підземеллі археологи знайшли предмети вжитку минулих часів. Це залишки англійської кераміки та унікальне оздоблення каміну, і ці артефакти вже незабаром побачать відвідувачі.

Знайдені археологами підземелля у вежі Чарторийських, монастирі єзуїтів та костелі Петра і Павла поки відокремлені один від одного кам’яною стіною та частиною нерозчищеного тунелю.

Читати ще: Під вежею Чарторийських розкопали ще понад 100 квадратів невідомих раніше підземель

Нині у міській раді тривають перемовини щодо можливості їхнього об’єднання. Реалізація цього задуму дозволить з’єднати середньовічні підземелля трьох пам’яток архітектури національного значення в єдиний туристичний маршрут та зробити екскурсію підземними тунелями насиченою та цікавою і особливо привабливою для туристів.

«Вони є дуже великі за площею і цікаві. Вони добре збережені. Дуже багато в цих підземеллях ще нерозвіданого, там ще дуже багато роботи для археологів, – коментує Луцький міський голова Ігор Поліщук. – Якщо об’єднати ці підземелля, а така можливість є технічно, то, безумовно, цікавість та тривалість цієї екскурсії буде більша».

Читати ще: Підземні тунелі, експозиція лицарства і голограма привида: у Луцьку створюють унікальний історичний комплекс

А ще у підземеллі планують облаштувати сучасний музей лицарства та середньовічних часів. Що саме планують – поки тримають у секреті.

Загалом, у Луцьку протягом року реставрували 27 фасадів пам’яток архітектури, що знаходяться у старому місті. Також підсвітили лютеранську кірху, яка гарно освітлюється у темну пору доби та має неймовірний вигляд.

Очільник луцької громади Ігор Поліщук зазначає, що саме реконструкція відомих пам’яток архітектури й стала приводом, аби розвивати інфраструктуру старого міста і зробити Луцьк центром туризму всієї Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus