USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку відновлюють 400-літні підземелля монастиря єзуїтів

24 Березня 2020 11:07
У Луцьку нині тривають ремонтно-реставраційні роботи у стародавніх підземеллях монастиря єзуїтів, над якими розташовується Волинський коледж Національного університету харчових технологій.

Робота у розпалі. Наразі тут зробили вхід та гідроізоляцію, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс». А ще зняли штукатурку, під якою – цінна стара цегла.

Нагадаємо, у старому місті тривають ремонтно-реставраційні роботи пам’яток архітектури національного значення: вежі Чорторийських, оборонної стіни, частини келій монастиря єзуїтів тощо. Йдеться про проєкт «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», що його реалізовують в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Бюджет проєкту складає €1 млн 34 тис. коштів ЄС, ще €114 тис. – це кошти місцевого бюджету.

Читати ще: Луцьк і Люблін разом рятують пам’ятки спільної історії

«Найважливіші роботи, які зроблені у підземеллях, – це вхід та гідроізоляція, – розповідає менеджер проєкту Олег Парфенюк. – Гідроізоляція була вкрай важливим етапом робіт, оскільки вода, яка потрапляла сюди, шкодила і будівлі, і підвалам. Вона просто нищила все багато років».
Раніше у ці підземелля можна було потрапити лише через приміщення коледжу. Однак під час робіт проєктанти знайшли в технічному паспорті додатковий вхід, розміщений у задвірках навчального закладу. Про цей вхід раніше не знали, адже тут усе було засипано піском і росла трава.

Цегла і матеріал, яким вона скріплена, суттєво відрізняються від сучасних аналогів. Стару кладку у майбутньому покриють спеціальним розчином, який забезпечить тривале збереження історичних стін.

До слова, стародавні підвали зберігають чимало таємниць, адже під час відновлювальних робіт у підземеллі виявляють продухи, вентиляційні канали, різні комунікації, які давно не використовувалися й були закладені цеглою або замазані штукатуркою.

Також під час робіт виявляють унікальні автентичні знахідки. Коли зняли штукатурку, то виявили два види кладки цегли – пряму і ялинкою. А ще знайшли давній камін, який обіцяють обов’язково зберегти.

Для чого використовувалися ці підземелля – достеменно невідомо. Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис зазначає, що будь-яких особливостей, які б свідчили про те, що підземелля мали оборонне значення, знайдено не було.

«Ці підземелля дуже давні й цікаві. Вони будувалися разом із колегіумом, – каже краєзнавець. – Можемо говорити про середину XVII століття, тобто їм скоро 400 років».

Перший заступник міського голови Луцька Григорій Недопад наголошує, що цей проєкт для міської ради дуже важливий.

«Луцьк усі асоціюють із замком Любарта, із 200-гривневою купюрою, на якій зображений наш замок. А от підземелля відкривають зовсім інший Луцьк», – зауважує посадовець.

У майбутньому розглядають можливість об’єднати підвали монастиря єзуїтів з підземеллями костелу Петра і Павла, що знаходиться поруч. Якщо все буде гаразд, то роботи планують завершити влітку, відтак у відновлених пам’ятках запрацює інтерактивний музей-майстерня лицарства та середньовіччя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus