USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Уряд оприлюднив нові умови програм пільгових кредитів та іпотеки

29 Жовтня 2021 08:15
В Україні оприлюднили нові умови державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%», покликані покращити їх доступність та збільшити кількість їх учасників.

Відповідну постанову Кабінету Міністрів № 1106 від 21 жовтня опубліковано на офіційному урядовому порталі, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на пресслужбу Міністерства фінансів.

Відповідно до прийнятих змін, до державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» долучено фізичних осіб – підприємців з річним доходом до 50 млн грн, які зможуть отримати пільгові кредити за ставкою 12% річних до 1 млн грн без застави (кредит може бути забезпечено поручительством).

Також удосконалено процедуру поєднання програми «Доступні кредити 5-7-9%» з регіональними програмами підтримки та розвитку малого бізнесу через співпрацю Фонду розвитку підприємництва з місцевими держадміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Водночас внесені зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, якими передбачено спрощення вимог до предмета іпотеки, що придбається позичальником:

- скасовано вікові обмеження до нерухомого майна (крім об’єктів нерухомості в обласних центрах із чисельністю населення більше 1 млн, що мають бути прийняті в експлуатацію або реконструйовані не раніше, ніж протягом десяти років);

- збільшено ліміт можливого перевищення площі предмета іпотеки з 20% на 40% від нормативної площі, яка оплачується позичальником самостійно.

Також цим рішенням уряду затверджено Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу, що визначає механізм надання фінансової державної підтримки ММСП шляхом часткової компенсації фактичних витрат на сплату базової винагороди за договорами фінансового лізингу до рівня 5 або 7, або 9 відсотків річних.
За даними Мінфіну, з моменту старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали 25,5 тис. кредитів на суму 66,9 млрд грн. З них 36,92 млрд грн було надано у якості антикризових кредитів, 21,92 млрд грн – на рефінансування попередньо отриманих кредитів і лише 8,12 млрд грн підприємці отримали на інвестиційні цілі.

При цьому із загального обсягу аграрії отримали понад $1 млрд пільгових позик, відсотки за якими частково компенсуються з державного бюджету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus