USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Уряд збільшив штрафи за незаконне полювання, випас худоби, збір грибів та ягід

29 Грудня 2021 12:05
Кабінет міністрів збільшив розмір штрафів за заподіяну шкоду природно-заповідному фонду. Урядовці переглянули суми, що діяли до цього від 2013 року. Відтепер розмір шкоди збільшується у 10 разів та щорічно буде індексуватися.

Про це інформує Урядовий портал.

«За цей час індекс інфляції зріс на понад 300%. Тож логічно, що такси потрібно було переглядати», – зазначають у Кабміні.

За словами урядовців, браконьєри, сплативши мізерний штраф, отримували значно більший прибуток від незаконно виловленої риби чи, наприклад, від зрубленої деревини.

Тепер порушники природоохоронного законодавства на заповідних територіях будуть сплачувати більші штрафи за:

- рубки, пошкодження дерев та рослин;

- зниження чи пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців;

- зниження чи пошкодження газонів та квітників;

- самовільну заготівлю сіна або випасання худоби;

- полювання;

- збір або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід;

- проїзд транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів;

- зайняття земельних ділянок, забруднення територій тощо.

Перелік місць, де діятиме заборона

У Міндовкілля наголосили, що документом не встановлюється жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів. Постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду:

- національних природних парків;

- природних заповідників;

- ботанічних садів;

- дендрологічних парків.

«Тож у межах національних природних парків та біосферних заповідників і надалі можна збирати гриби та ягоди. Якщо звичайно, ви робите це для власних потреб, а не займаєтеся промислом (у такому випадку законодавством передбачено отримання відповідного дозволу, що також не є нововведенням). Виняток, як і раніше, де забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії, становлять території суворого заповідання», – зазначили у міністерстві.

Штрафи

За один зрізаний без ліцензії гриб у природно-заповідному фонді встановлено штраф у 75 гривень. Штраф за полювання, наприклад, на оленя чи кабана, становитиме 30,3 тис. гривень.

За збирання (заготівлю) дикорослих квітів доведеться заплатити 30 гривень (за одну квітку), ягід – 378 гривень (за 1 кілограм).

За незаконне рубання або пошкодження дерев штраф становить від 257 гривень до 18,3 тис. гривень у степовій зоні. В інших зонах – від 227 гривень до 16,8 тис. гривень).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
В. Показати IP 29 Грудня 2021 12:22
Не слабо
Живий чоловік Показати IP 29 Грудня 2021 13:21
То все Бог створив для нашого користування!! Чи може уряд?????
пффф до Живий чоловік Показати IP 29 Грудня 2021 15:26
користуватися ще треба вміти а більшість таких користувачів просто все знищують і забруднюють
Луцький Показати IP 29 Грудня 2021 13:40
Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Конституція України - закон найвищої інчтанції, а не ваші постанови!!! Так хто в кого краде?
К К до Луцький Показати IP 29 Грудня 2021 14:26
"Народ України" - не конкретни надто хитро покоханий умовний Вася з Кічкарівки. А природоохоронні території, власне, хороша річ, аби вберегти хоч щось у первозданному виді від такого "народу". Тому це дуже хороша ініціатива
Міський житель до Луцький Показати IP 29 Грудня 2021 14:54
Дякую кєп, там чорним по білому написано, користуйся природними багатствами для себе, а барижити, теж саме, що грабувати інших, кому ці блага не дістались.
Нострадамус Показати IP 29 Грудня 2021 14:23
Чиi це поля i лiси?... - маркiза, маркiза, маркiза Карабаса!...
Турист аматор Показати IP 29 Грудня 2021 14:58
А страждатимуть туристи, бо браконьєри у нас чиновники і силюкі голобосі, перші себе штрафувати не будуть, а з інших нічого взяти.
Анонім Показати IP 29 Грудня 2021 16:14
Вы не понимаете, это другое: "И все это похоже на какую-то разводку - Наркотики нельзя, но можно водку"Грибы низя, а лес мона.
Чорний егер Показати IP 29 Грудня 2021 18:41
Це, як ви надумаете втікти від цього бардаку в ліс. То закон готовий, щоб Вас було за що затримати, або дохніть з голоду. Не всі області України мають ліса в яких можно прожити збиранням, ягід, корінців, грибів. Амба громадяни)))
CoBa Показати IP 29 Грудня 2021 21:56
все це власність окремого народу, тих, хитрих, що століттями народ гнуть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus