USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Уродженка Волині з дружинами послів вишила карту України

10 Квітня 2015 15:15
Уродженка Волині з дружинами послів 130 країн світу вишила унікальну карту України. Про це інформує Слово Волині.

Вишиті роботи рівнянки Анни МАРЧУК – це дійсно вишукана, королівська розкіш. Вона творить душею, її сорочки побували на Всеукраїнському фестивалі вишиванок у Києві, на «Сніданку з 1+1», а в Софії Київській можна побачити вишиту нею унікальну карту України.

У минулому банківський працівник, народивши другого сина, вирішила не повертатися на роботу, а присвятила себе сім’ї та українській вишивці. Майстриня переконана, що робити те, що ти любиш – СВОБОДА, а любити, те що ти робиш – ЩАСТЯ.

Дитинство і юність Анни минули на Волині у Ратному та Іваничах. Любов до полотна, голки та нитки дівчинці прищепила бабуся по маминій лінії.

– Так сталося, що у 49 років вона захворіла й у неї відняло правицю. Щоб вивести бабусю Ганну з депресії, моя мама принесла їй полотно, нитки та голку. Потроху навчившись вишивати лівою рукою, бабуся ожила, – пригадує Анна, яку назвали на її честь. – На жаль, уже минуло багато років, як не стало бабусі Ганни, а вишиті нею рушники та килими й досі бережуть тепло її рук.

Ще змалку Анна з сестричками придивлялася до того, що робить бабуся, і запам’ятовувала всі тонкощі вишивання. Втім, серйозно до цієї справи взялась у декретній відпустці, і почалось: картинки, рушничок на Великдень, портрети... Друга декретна відпустка стала для жінки одкровенням: вишивка – хобі, що може приносити не лише задоволення. Тож фаховий економіст-фінансист, хоч і мала 13 років банківського стажу, повертатися туди не стала.

За цей період Анна Марчук практично до ювелірної точності відточила техніку вишивання хрестиком, хоча першим було вишивання бісером.

Її роботи знайшли своїх власників не лише в Україні, але й серед української діаспори. Цікаві вони й тим, що часто майстриня послуговується старовинними схемами, поєднує їх, великого значення надає символам.

Французький сценарист Марсель Ашар казав: «Чи не найважливіші речі в житті – хороше ліжко і зручне взуття. Адже ми все життя проводимо або в ліжку, або у взутті». Вишиті черевички від Анни Марчук – це не лише зручне взуття, але й неймовірне рукотворне диво. Таке ж, втім, як і сумки.

– Не секрет, що для кожної жінки в гардеробі головне – взуття і сумочки. Моделі черевичків шиють у майстерні моєї подруги Оксани, а мій внесок – вишивка та ідеї.



Самій кортіло мати такі черевички, але ніяк не могла знайти майстра, щоб догодив. Тож вирішили з подругою спробувати, і в нас вийшло, – пригадує майстриня.



Насамперед, маючи чудовий смак, Анна вишиває черевички для себе, вже зібрала їх близько десятка. Втім, їх можна замовити. А віднедавна дещо з її вишитого взуття є в магазині Globus Fashion Ukraine у Києві (в ТВК «Глобус»).

– Щоб зробити вишивку для черевичків, мені потрібно не більше тижня, але багато часу займає підготовка. Під кожну викрійку потрібно скласти орнамент. Тут важливий кожен хрестик, я скрупульозна і вимоглива, бо вкладаю в усе душу, – зізнається майстриня.

До речі, два роки тому навесні Анна Марчук організовувала у Рівному першу персональну виставку.

Сорочки, вигаптувані рівнянкою, неодноразово замовляв на відкриття Параду вишиванок Ігор Добруцький – президент громадської організації Folk Ukraine. Окрім того, на світ з’явилася унікальна вишита карта України.

– Карта невелика – десь 120-130 сантиметрів завширшки і 75-76 – заввишки. Вишивала її хрестиком, використовуючи візерунки, властиві для кожного регіону України. От для Волині та Рівненщини властиві червоні орнаменти зі сваргами, символами сонця. Це був проект із Folk Ukraine. Вишивали карту спільно з дружинами послів майже 130 країн світу, – розповідає уродженка Волині.

Схемою карти майстриня ділиться лише з тими, хто живе за кордоном: одна полетіла до Канади, ще одну презентувала аргентинській діаспорі.

Є у Анни Марчук і улюблена сорочка з пташками, вишита чорним, яка завжди покращує настрій.

– Вона дуже знакова у моєму житті й творчості. Там поєднала два тематичні орнаменти – рослини й пташечок. Коли закінчила її, все у житті почало складатися по-іншому. До речі, пташка на вишиванці дуже добре – бо це Божі птахи, – ділиться секретами майстриня.

Попри те, що Анна Марчук дуже зайнята людина, вона щодень знаходить час для вишивання і хатні знають, що «після шостої вечора й до опівночі маму не рухати».

Саме в години творчості до Анни частенько навідується думка про донечку, адже вона так мріє передати їй свої знання, щоб і вона прикрашала світ вишиванками, бо носити їх – обов’язок кожного українця.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ Показати IP 10 Квітня 2015 16:16
Хай би мені вишила вишиванку ця гарна панянка!
доАнатоля Показати IP 10 Квітня 2015 21:39
а шановнійНаталіі Семенівні не треба вишиванка чи оті чудові туфлі на підборах?
Анатоль_ до доАнатоля Показати IP 11 Квітня 2015 11:30
Пані Наталці Семенівні туфлі на високих підборах не треба-бо вона ходить завжди у галошах. не любить Наталка Семенівна ту моду
Бармалєй Показати IP 11 Квітня 2015 00:06
Гарна і має золоті руки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus