USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Уже на початку березня на Волині слід очікувати повені

23 Лютого 2017 13:15
На відміну від трьох попередніх років цієї весни ріки Волині вийдуть із берегів. Про це повідомляє про це прес-служба обласного управління водних ресурсів. В області спостерігається типова для цього періоду року водогосподарська обстановка. Всього з 1 грудня 2016 р. до сьогодні випало понад 103 міліметра опадів, що становить 94% до норми за зимові місяці (109 мм). Незважаючи на початок сніготанення, поки що на території області утримується сніговий покрив товщиною 5-10 см.

Станом на 23 лютого 2017 року на річках розпочалось формування весняної повені, послаблення льодових явищ та руйнування льодового покриву, утворюються ополонки та промоїни, проте води у водотоках та замкнутих водоймах поки що

знаходяться в межах берегів. Щоправда за останній тиждень в ріках Стир, Прип’ять вони зросли на 20 сантиметрів, а по Західному Бузі - на метр. Протягом минулої доби на річках області продовжувались підйоми рівнів води по басейну Припяті на 4-21 см, на Західному Бузі до 72 см.

Підйоми рівнів води будуть продовжуватись.

При такій ситуації до відмітки виходу річок на заплави є ще достатні запаси: на Стоході (водомірний пост Любешів) – 10 сантиметрів, на Прип’ять (в/п Любязь) – 30 сантиметів , Стир (в/п Луцьк, в/п Колки) – метр, Турія (в/п Ковель) – 1,2 метра, Західний Буг (в/п Литовеж) -1,1 метра.

За нинішніх умов води можуть вийти на заплави наприкінці лютого – початку березня. За нашими прогнозами весняна повінь очікується близькою по водності до середньої багаторічної.

Рівень води у верхньому б’єфі Хрінницького водосховища Рівненської області, яке може вплинути на водогосподарську обстановку на річці Стир, підвищився на 7 см з початку січня і знаходиться на 10 см вище нормального підпертого рівня - 187,80 м БС. Разом з тим, відповідно до Правил його експлуатації, до початку встановлення льодоставу, водосховище необхідно спрацювати до нормального підпертого рівня

на зимовий період, що нижче на 50 см від теперішнього. Але в умовах маловоддя минулих двох років, такий режим експлуатації тимчасово допустимий.

Для узгодження порядку пропуску повеневих вод річки Стир на Хрінницькому водосховищі Демидівського району Рівненської області до 1 березня цього року планується зустріч з представниками органів виконавчої влади, Управління ДСНС України в області та водогосподарських організацій Волинської і Рівненської областей

Водосховища Волинської області наповнені в середньому на 79% до повного об’єму (вільна ємність 7,4 млн.м³), режими їх роботи відповідають встановленим.

На балансі управлінь водного господарства перебуває 46 насосних станцій, з них включаються в роботу від 6 до 12 на польдерних меліоративних системах Любешівського району. З початку року перекачано 2 млн.м3 надлишкових вод, що на рівні минулого року.

Водогосподарські організації постійно моніторять гідрологічну обстановку в зоні діяльності та здійснюють контроль за режимами роботи на водогосподарських системах. Інформація періодично висвітлюється на веб-сайті облводресурсів.


Так виглядала повінь на річці Стир в квітні 2013 року. На задньому плані село Рованці і мікрорайон Луцького підшипникового заводу (знімок зроблено 23 квітня 2013 року)

Вода залила пляж у Луцьку. (14.4.2013 р.).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus