USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Узурпація влади, або до чого призведе політика Президента

23 Червня 2016 20:32
Дедалі частіше кроки президента Петра Порошенка наштовхують на думку: під гаслами децентралізації, підняття статусу місцевого самоврядування на ділі відбувається послідовна цілеспрямована спроба узурпувати владу.

Про це йдеться в матеріалі тижневика Волинські новини №21 від 23 червня 2016 року.

Спочатку відбулися зміни до виборчого законодавства, які встановлюють партійну диктатуру. Нагадаємо, що відтепер партія може вже після виборів змінювати списки. Таким чином, неугодних депутатів можуть посунути. До слова, днями експерти Венеціанської комісії закликали українську владу скасувати ці норми.

Згодом унаслідок затяжних переговорів Порошенко призначив очільником уряду вінничанина Володимира Гройсмана. А генеральним прокурором – Юрія Луценка, який очолював пропрезидентську фракцію. При цьому президент блискавично підписав зміни до закону, які це дозволили: якщо раніше генпрокурор мусив мати юридичну освіту, то нині це не є вимогою.

Зрештою, відбулася і суддівська реформа, яка дала президенту можливість контро­лювати суддів. Адже попри те, що рішення про призначення суддів ухвалює Вища рада правосуддя, президент має його затвердити й підписати указ. Але інформації про термін, коли це має відбутися, немає. Таким чином, можлива маніпуляція.

Насторожує і спроба підлаштувати під себе склад Центральної виборчої комісії. Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов у програмі «Право на голос» зауважив, що обійняти посаду глави ЦВК може Світлана Кустова, яка була адвокатом Віктора Ющенка в 2004 році, а з 2012 до 2014-го – помічником Порошенка, коли він був нардепом. Ще однією імовірною кандидатурою, на думку експерта, може стати працівник Адміністрації Президента Віталій Плукар, також близький Порошенку.

«Таким чином, глава української держави отримує фактично монопольний конт­роль над Центральною виборчою комісією, що в принципі неправильно, тому що ЦВК – це орган, що в ідеалі має складатися з людей, які чітко мають виконувати свою функцію. А в результаті ЦВК наповнена людьми, які орієнтовані на Петра Порошенка», – зазначає Спірідонов.

А нині, заявляють у громадській платформі «Реанімаційний пакет реформ», на розгляд парламенту підготували зміни до закону «Про державну службу», які встановлюють механізм узурпації влади президентом України. Вони передбачають зміну порядку добору кандидатур на посади голів місцевих державних адміністрацій. А саме – аби конкурс на ці посади проводила спеціально створена комісія при Адміністрації президента.

«Ця комісія обирає кандидата на посаду і передає його в Кабінет Міністрів, щоб уряд вніс подання про його призначення назад президенту. Таким чином, повністю нівелюється конституційна роль Кабміну у призначенні керівників місцевих органів виконавчої влади, які, згідно з Конституцією, є підзвітними та підконтрольними органам виконавчої влади вищого рівня», – заявляють у громадській платформі.

Нині, відповідно до головного закону, голів місцевих держадміністрацій призначає президент за поданням Кабміну. Відповідно, уряд у визначений законом спосіб має добирати кандидатів на ці посади й подавати їх президенту для призначення.

Закон «Про державну службу» встановив, що попередній добір на посади голів адміністрацій здійснює через відкритий конкурс комісія з питань вищого корпусу державної служби, в якій є представники і Кабміну, і президента.

У Конституції України сказано: єдиним джерелом влади в Україні є народ. Однак нині відбувається наступне: президент контролює уряд, генпрокурор, якого він призначив, очолював до цього пропрезидентську фракцію, з парламенту можуть усувати тих депутатів, які не згодні з політикою партії, закладено передумови контролю суддів та можливі маніпуляції зі складом ЦВК. Така ситуація суперечить гаслам про децентралізацію, втім на фоні економічної ситуації незаслужено відходить на другий план.

Борис ХВИЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
скептик Показати IP 23 Червня 2016 20:57
важко називати ОЦЕ президентом. ОЦЕ наплювало на могили жертв Майдану, зручно всілося в розкормлене папєрєдніками корито, продовжує політику узурпації влади і побудови поліцейсько-псевдодемократичного царату з особисто контрольованими ВСІМА ГІЛКАМИ ВЛАДИ - судової, законодавчої та виконавчої. на права людей начхати з високого кабінету на банковій. народ доведений до зубожіння з мізерними зарплатами та світовими цінами на все. про розвиток економіки навть мови немає, бо кланово-олігархічна влада далі продовжує грабувати країну, вивозачи в офшори мільярди. ВСЕ ЗАКОННО, бо ОЦЕ - одне із них. імітація розвязання конфлікту на сході - один із методів грабежу бюджету. майбутнє - як у кучми, коли буде persona non-grata. це лише справа часу.
прагматик до скептик Показати IP 23 Червня 2016 21:26
Але ж ОЦЕ вибрав народ, причом в першому турі. Можете мене тут камнями закидати, кричучи, що народ був обманутий, але обманюють того хто сам дає це зробити. Бардак тут не кінчиться до тих пір, поки наші люди будуть вірити в різного роду месій і самі нічого не робити. Ми ж по суті ледарі, нам ліньки подумати, ліньки аналізувати і т п. Ну скажіть, це наскільки тупим треба бути, щоб вірити в то шо олігарх(не плутати з бізнесменом) в одну мить стане державницькою людиною. Люди, вам важко було його біографію читнути, Богу дякувати зараз з цим проблем нема, подумати, покумекати - так нє, а нашо?? з бігборда ціквіше, по телеку легше і т п. Зараз засяяла звізда нової мессії, народ сидить і дивиться з відкритим ротом далі, а вдруг ця спасе нас убогих. Так шо нема чо скавинчати, за років 30-40, коли вимре останнє совкове покоління може наші внуки і навчаться думати, якщо країна до тієї пори збережеться.
Анонім до прагматик Показати IP 23 Червня 2016 22:20
а скажіть за кого треба було голосувати? вся справа в тому, що там ВСІ такі....
скептик до прагматик Показати IP 24 Червня 2016 11:09
народ винен тільки в одному: ЩО НЕ ВИСТРІЛЯВ ЦЕ КОДЛО ДО ОДНОГО
доживаючий Показати IP 23 Червня 2016 21:58
З часів незалежності України, люди стали жити найбідніше тільки тепер !!! Нас - КИДОНУЛИ і світла в кінці цього " тунеля " не видно...Жебраки не можуть бути патріотами , буря наближається !
Угум до доживаючий Показати IP 24 Червня 2016 00:33
Неправда, в 90 х гірше було. А кидонули ви самі себе коли вибрали спочатку олігарха, а потім допомогли йому на виборах до ВР проголосувавши за його блок ( це ж додуматись ше треба) і забрали останню противагу, що привело до узурпаціїї влади. Забули походу приклад яника, думали свій хлоп, не посміє))) А буря яку ви прогнозуєте, рознесе країну на шматки нажаль.
АнтиГУ Показати IP 23 Червня 2016 22:11
Голова ОДА -НЕ гендиректор, область - НЕ автозавод! Заберіть жадібного злого гнома, пане Президенте! Уся Волинь вдячна буде!
До ВАС Показати IP 23 Червня 2016 22:52
Собаки гавкають а караван іде. Українці стануть жебраками через два місяці коли комуналка підніметься на 60 % Доречі а де активісти їх все влаштовує?
лучанка Показати IP 24 Червня 2016 09:48
Учора дивилась передачу,де виступав міністр аграрної політики і ще міністри,просто не дочекалась титрів внизу,які. Це,що вони плели,то розрахована на стадо баранов, а не нас нас, а ми ним і є.Над нами відкрито знущаються,гноблять,гнуть, а ми не можемо підвести голову.Терпимо кому?Говорили про ціни на гречку і цукор.Ці придурки рівняють ціни по Європі, а пенсії і зарплати у нас європейські. Вони говорять,що ціна гречку у Чехословаччині 3 євро, а нам зарплату платите у євро.Чи у них пенсія і заралата 40 і 80 євро.Я це слухала і думаю,напевно,сходжу с ума чи ми всі уж зійшли з ума.Як можна рівняти комуналку на Європу-це жах. До чого дійшли, а до чого йдемо в пекло.Головне всім добре, а чого ви виходили на цей Майдан,чого добились? За що гинуть наші хлопці. За цих гномів-Гунимків у якого мільйонний бізнес і 200 тисяч зарплата,якого синочки ікорочку поїдають, а не Батьківщину захищають від ворога,їм є що захищати.А нам, що заищати,голі зади. Люди проснітья-це правда.За нашу запплату і пенсію скоро не купимо валдолу,подохнем з голоду і холоду Це геноцид 33 років починається
Андрійчук В.М. до лучанка Показати IP 24 Червня 2016 12:55
Дуже і дуже правільно підмічено . На 100% підтримую !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus