USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

В Чорнобильській зоні відчуження розробили нові туристичні маршрути річками

1 Серпня 2019 11:46
Кількість відвідувачів зони відчуження збільшилася вдесятеро протягом п’яти років: з’являться нові водні маршрути відвідування річками Прип’ять та Уж.

Вказані водні маршрути розробили на виконання Указу Президента України №512/2019 «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Про це інформують в Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

У розробці були задіяні фахівці Чорнобильського заповідника, ДСП «Екоцентр» та ДП «ЦОТІЗ». Зокрема, маршрути передбачають пересування річками Прип’ять та Уж. Як зазначає керівництво ДАЗВ, розвиток нових форм відвідування Зони відчуження був проініційований туристичними операторами у зв’язку зі збільшенням кількості відвідувачів за минулі п’ять років майже у 10 разів. Окрім того, водні маршрути дають можливість побачити іншу сторону Зони відчуження – її природу. Всі маршрути перевірені дозиметристами і є безпечними для відвідувачів. Усі поїздки мають здійснюватися із дотриманням вимог Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Правил радіаційної безпеки при проведенні робіт у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення». Наразі здійснюють організаційні заходи щодо впровадження зазначених маршрутів для відвідувачів.

Нагадаємо, створений у зоні відчуження Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник займає 227 тисяч гектарів унікальних угідь і природних ландшафтів, тут ростуть 1,2 тисячі видів рослин. Нині на цій території проживають понад 400 видів тварин, включаючи рідкісні та червонокнижні. Головною метою створення заповідної території було збереження його неповторної флори і фауни, стабілізація гідрологічного режиму, реабілітація забруднених радіацією земель та проведення наукових досліджень у сфері екології, природознавства й географії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus