USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Природа – стійкіша за людину: як живе заповідник у Чорнобильській зоні

26 Квітня 2019 17:36
Катастрофа, спричинена людиною, виліковна природою: 26 квітня виповнюється не лише трагічна річниця Чорнобильської катастрофи, а й третя річниця створення наймолодшої природоохоронної структури України – Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Заповідник займає 227 тисяч гектарів унікальних угідь і природних ландшафтів, тут ростуть 1,2 тисячі видів рослин. Нині на цій території проживають понад 400 видів тварин, включаючи рідкісні та червонокнижні. Головною метою створення заповідної території було збереження його неповторної флори і фауни, стабілізація гідрологічного режиму, реабілітація забруднених радіацією земель та проведення наукових досліджень у сфері екології, природознавства й географії. Заповідник займає дві третини території зони відчуження.

Подібні заповідники існують у світі – на Уралі та в Білорусі, а от для України він є унікальним і, до того ж, найбільшим у країні. На його території є велике різноманіття: 23 наземних і 7 водних фітосистем, п’ять різних видів ландшафтів, 303 види хребетних, 1256 видів вищих рослин, 120 видів лишайників та 200 видів мохів.

Тварини опановують покинуті людьми угіддя та споруди – коні Пржевальського використовують занедбані будівлі ферм для захисту від дощу та вітру, а нещодавно фахівцям Чорнобильського заповідника трапилася оселя бобра, влаштована у бетонному колодязі на зарослому протипожежному водозаборі.


«Ми – найбільша і наймолодша в Україні природоохоронна структура, яка була створена Указом президента через тридцять років після аварії на ЧАЕС. Сьогодні в зоні відчуження знову квітує весна. І третій день народження Чорнобильського заповідника дає надію, що, зробивши висновки після ядерної катастрофи, люди збережуть і примножать відроджений світ природи для наступних поколінь», – пишуть на веб-сайті заповідника.

Нагадаємо, у березні під час експедиції з дослідження птахів у зоні відчуження зафіксували 37 червонокнижних орланів-білохвостів. Різноманіття тваринного світу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника неодноразово фіксували на фото науковці.У лютому фахівці заповідника оприлюднили результати аналізу м’яса мертвого кабана на території заповідника: рівень ізотопів у тканині тварини є характерним для низькоактивних радіоактивних відходів. Створений у 2017 році заповідник займає приблизно дві третини території зони відчуження і фактично є резерватом, де оселяються усі знакові для європейської фауни дикі тварини. Цьогоріч під час зимового обліку птахів у зоні відчуження науковці зафіксували стабільність популяцій червонокнижних птахів, наприклад, орлана-білохвоста. Також на заповідних теренах вже понад два десятиліття живуть завезені на Полісся з заповідника «Асканія-Нова» коні Пржевальського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus