USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Галереї мистецтв – виставка про татар, польських мусульман

9 Вересня 2018 19:07
Виставка «Традиції і сучасність татар – польських мусульман» відкрилася 8 вересня в Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. Подія є спільною ініціативою Міністерства закордонних справ РП, Мусульманського релігійного товариства в Республіці Польща та Підляського музею у Білостоці.

Унікальні документальні матеріали експозиції демонструються в різних містах Польщі та України вже протягом кількох років і викликають велику зацікавленість публіки.



Конструктивний історичний досвід порозуміння двох народів відзначив гість презентації, виконувач повноважень Луцького міського головиГригорій Пустовіт: «Ми маємо унікальну можливість побачити боротьбу цілого народу за свою самобутність. Це заслуга двох народів – польського і татарського. Татарського – за те, що залишалися вірними своїй самобутності, і польського – за те, що не форсували їх асиміляцією і дозволили залишитися такими, якими вони є. Це те, що ми називаємо сьогодні ідеальними стосунками – не нав’язувати свого бачення і своїх традицій, а дати можливість зберегти своє «я» і жити серед інших народів, стати повноцінною частиною польського народу». Він подякував усім дотичним до організації події в Луцьку «за можливість побачити світ іншим очима».

Григорій Пустовіт особливо відзначив багаторічну активну участь Генерального консульства Польщі в Луцьку в культурному житті нашого міста: це концерти, фестивалі, численні мистецькі проекти, які сприяють тісному діалогу народів країн Пограниччя.



Консул Генерального консульства Польщі Тереза Хрущ розповіла присутнім про мету і головні тематичні розділи представлених матеріалів. Сучасна Польща представлена в експозиції крізь призму її багатого історичного мультикультурного досвіду на прикладі однієї з найменшої з етнічних меншин.

На сьогодні кількість польських мусульман, здебільшого татарського походження, складає приблизно 5 тисяч чоловік.



На 20 стендах – документальні свідчення про історію, традицію та сучасні реалії однієї з найменших етнічних груп у Польщі, історія якої налічує понад 600 років. Глядачі можуть прослідкувати історію осілості татар на польських землях, їхню участь в діяльності польського війська, ознайомитися з інформацією про особливості релігійного культу, татарськими традиціями та обрядами, національною кухнею, а також сучасним життям польських татар. На архівних світлинах з фондів Національного цифрового архіву – важливі історичні персоналії, пам’ятки архітектури – дерев’яні мечеті у селах Богоніки й Крушинян, татарські молитовні книги хамаїли та інші. Серія фотографій зафіксувала для історії зустрічі представників польської спільноти з очільниками Польщі.



Презентацію відвідали представники Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, журналісти, мистці, студенти факультету міжнародних відносин СНУ імені Лесі Українки, гості галереї. Запропонована тема викликала у глядачів неабияку цікавість з огляду на актуальність історичного досвіду співжиття двох народів в одній країні.



Виставка «Традиції і сучасність татар – польських мусульман» триватиме в Галереї мистецтв ВО НСХУ протягом 10 днів. Запрошуємо переглянути цікаві історичні матеріали експозиції.

Фото авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ольга М. Показати IP 10 Вересня 2018 16:28
Добре, що розкрили цю невідому досі сторінку історії. Виставили цікавий фотоархів.
Українець Показати IP 18 Вересня 2018 11:20
Наші волинські історики це гурток пенсіонерів, краєзнавців-козаків

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus