USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У яких країн найбільше Нобелівських лауреатів. Інфографіка

24 Жовтня 2017 20:12
Видання «Тexty.org.ua» склало схему походження нобелівських лауреатів. Інфографіка складена як в абсолютних цифрах - так і пропорційно до кількості населення кожної країни.

У таблиці включені всі медалі - природничі, економічні, миру, літератури.

В абсолютних цифрах - жодного сюрпризу, США на першому місці. Далі в десятці, зі значним відставанням, також переважно країни «першого світу».

*Дані по Росії включають водночас і весь СРСР, і втікачів від СРСР, як-от пиьсменника Івана Буніна.

У пропорції до кількості населення цифри інші - але часом ні про що не свідчать, як-от коли є один-єдиний лауреат, але з малесенької країни. Втім, загальна картина цікава.

У випадку, коли Нобелівський комітет у біографії лаурета згадує кілька країн - цифри нараховуються кожній з них.

Округлено до цілих чисел.

А що ж Україна?

Видання вирішило не включати її у списки, адже кожен з людей, які названі Нобелівським комітетом, має до України різний стосунок:

1. Йосеф Шмуель Агнон (література, 1966) - народився в Бучачі (нині Тернопільщина, тоді Австро-Угорщина), писав ідішем та івритом.

2. Роалд Гоффман (хімія, 1981) - народився в Золочеві (нині Тернопільщина, тоді Польща), у дитинстві пережив концтабір як єврей, втік до Західної Європи, згодом до США.

3. Ілля Мечников (медицина, 1908) - народився на Харківщині, тоді в Російській імперії, вчився в Харкові, значну частину наукової біографії пов'язано з Одесою, останні 30 років життя провів у Парижі. (Його включають в усі міжнародні списки як українця).

4. Зельман Ваксман (медицина, 1952) - народився на Вінниччині, закінчив школу в Одесі, тоді в Російській імперії; емігрував до США підлітком.

5. Світлана Алексієвич (література, 2015) - народилася в Івано-Франківську (тоді Станіслав) у сім'ї відрядженого туди радянського військового, білоруса. Маму називає українкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus