USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.72 39.90
  • PLN 9.75 9.90

В Ірані засудили до смерті шпигуна, який передавав США дані про генерала Сулеймані

9 Червня 2020 19:43
Іранський суд ухвалив рішення стратити імовірного шпигуна Ізраїлю і США за, нібито, сприяння у вбивстві генерала Касема Сулеймані, який загинув в січні 2020 року внаслідок авіаудару США. Тегеран вважає, що громадянин Ірану Махмуд Мусаві-Маджда шпигував на американську та ізраїльську розвідки цілеспрямовано надаючи інформацію, яка дозволила виявити і ліквідувати командувача спецпідрозділу «Аль-Кудс» КВІР.

Про це заявив представник іранського суду Голямхосейн Есмаїлі, передає ТСН з посиланням на Tehran Times.

Іран вважає, що засуджений працював на американське Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) і ізраїльський «Моссад». Есмаїлі додав, що рішення про страту вже схвалив Верховний суд країни і вирок незабаром буде виконаний.

«Його засудив до смертної кари революційний суд, і Верховний суд Ірану залишив смертний вирок чинний. Він буде страчений найближчим часом», – пояснив Есмаїлі.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс.

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду – внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу «Аль-Кудс» Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані.

Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані пообіцяли помститися США, влада Іраку засудила операцію, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

Уночі проти 8 січня Іран розпочав свою «помсту» – здійснив низку ракетних ударів по місцях дислокації американців в Іраку. Зокрема, ракети були направлені в бік авіабази Айн аль-Асад на заході Іраку та інфраструктури поблизу Ербіля, серед якої і американське консульство.

Тоді ж на тлі загострення конфлікту Іран збив пасажирський літак МАУ, який прямував за рейсом «Тегеран-Київ».

Жертвами авіакатастрофи стали 176 осіб. Сьогодні, 9 червня, Тегеран повідомив про затримання шістьох осіб у справі про збиття українського лайнера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus