USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

В луцькому монастирі святої Бригіти – нові знахідки, найдавніша датується XV століттям

5 Грудня 2020 19:57
У Луцьку в будівлі колишнього монастиря святої Бригіти тривають археологічні розвідки.

Про це розповів Суспільному науковець Державного історико-культурного заповідника Віктор Баюк.

Журналісти побували на місці розкопок і поспілкувалися з науковцями та учасниками досліджень.

«Відкриття таємниць підземелля монастиря розпочалися з невеликого провалля у підлозі», – розповів краєзнавець Сергій Годлевський.

«Нині розчистили майже 15 квадратних метрів. «Для нас це цінне тим, що нам не прийшлось нічого пробивати, руйнувати, ми просто почали заглиблюватися», – каже дослідник.

В розчищеному проломі археологи знайшли і розчистили прохід. Це виявився спуск до річки Стир. Дослідники кажуть, монастир та його стіни виконували оборонну функцію. А прохід до річки використовували на випадок військової облоги.

Серед ґрунту та сміття, яким було завалене підземелля, знайшли археологічний матеріал: вироби з металу і глини, фрагменти скла. Найдавніша знахідка датується XV століттям.

«Знайдені цвях, завісу, ложку, кахлі та скло реставруватимуть та досліджуватимуть», – каже Віктор Баюк.
Монастир Святої Бригіти – пам’ятка архітектури національного значення XVII століття. Цегла з підземелля відповідає часу будівництва монастиря. Простір і раніше невідомі ходи під підлогою, які нині досліджують науковці, виконували одразу кілька функцій: оборонну, господарську також їх використовували як кладовище для жителів монастиря.

Археологічні розвідки у монастирі святої Бригіти проводять працівники історико-культурного заповідника у Луцьку, як розповів Віктор Баюк. За їх результатами визначать, чи проводитимуться пізніше повноцінні дослідження, сказав археолог.
Як повідомлялося раніше, під вежею Чорторийських та колегіумом єзуїтів археологи вкотре розкопали раніше невідомі підземелля, площею більше ста квадратних метрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іван з Боратина Показати IP 6 Грудня 2020 17:23
Отака вона історія Польщі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus