USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

В онкодиспансері прийматимуть благодійні внески через термінал

20 Березня 2017 16:09
Для того, щоб зробити використання благодійних внесків прозорішим, у обласному онкологічному диспансері їх прийматимуть через термінал.

Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченій початку співпраці БФ «СТОПРАК» у напрямку прозорого адміністрування благодійних внесків в обласному онкодиспансері 20 березня.

Головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Людмила Бубенова розповіла, що раніше благодійні внески вносили в муніципальну лікарняну касу. Оскільки найважливішою є довіра людей, онкодиспансер разом з БФ «СТОПРАК» неодноразово обговорювали питання підзвітності та прозорості. Наразі у приміщенні онкодиспансеру встановили термінал, через який відтепер вноситимуть благодійні платежі. Про використання коштів звітуватимуть щотижня.

Вона зауважила, що медицина нині недофінансована, а собівартість навіть простих обстежень висока. У бюджеті не закладені кошти на мамографічне обстеження, реактиви для лабораторних досліджень (на придбання реактивів потрібно 3 мільйони щороку, на забезпечення функціонування закладу – понад 5 мільйонів, а загальне фінансування диспансеру нині становить 2,3 мільйона на рік). Благодійні внески використовуватимуть у тому числі для того, щоб здешевити обстеження пацієнтів. Їх спрямовують на лабораторне обстеження, рентгенологічне обстеження тощо. Планують укладати договори з виробниками лікарських засобів, щоб обстеження пацієнта вкладалося в меншу вартість.
Зі слів Людмили Бубенової, торік залучили понад мільйон гривень благодійних коштів, а протягом лютого – 133 тисячі. Щомісяця купують реактиви за благодійні кошти, а з нагальних потреб, які існують зараз – переносний електрокардіограф та мікроскоп для цитологічної лабораторії.


Президент БФ «СТОПРАК» Марія Адамчук розповіла, що йшлося про покращення роботи з благодійними внесками, аби ті були офіційними і не було сумнівів у громадськості щодо того, як ці внески розподіляються. Так, в онкодиспансері запропонували фонду допомогти в адмініструванні цих внесків. Сьогодні, 20 березня, підписали угоду про співпрацю між БФ «СТОПРАК» та онкологічним диспансером. У документі чітко пописані зобов’язання сторін щодо звітування та решти питань щодо адміністрування.
Офіційно фонд щомісяця звітуватиме на своєму веб-сайті, звітуватиме також онкодиспансер. Кошти надходитимуть на окремий рахунок БФ «СТОПРАК», а онкодиспансеру передаватимуть не готівку, а придбані на замовлення медичного закладу медикаменти, розхідні матеріали, обладнання, оплачені послуги. Ті кошти, які фонд братиме за свої послуги з адміністрування внесків, передаватимуть «ПриватБанку» за обслуговування терміналу. Ті, хто вноситиме кошти у термінал, не сплачуватимуть жодної комісії.
Вона зауважила, що рада, що нове керівництво онкодиспансеру вирішило працювати прозоро та підзвітно. Ще два роки тому фонд почав працювати в сфері моніторингу неформальних платежів, вивчали, як працюють інші медичні заклади з муніципальною касою та іншими фондами, як адмініструються ці платежі.

Наприкінці лютого головний лікар онкодиспансеру звернувся до БФ «СТОПРАК» з пропозицією стати фондом, який адмініструє благодійні внески. Наразі жоден медичний заклад на Волині не має угод про співпрацю з благодійними фондами. Отже, вирішили підписати договір про співробітництво.

Фонд уклав також договір з «ПриватБанком», а банк встановив платіжний термінал. За кошти, що надходитимуть на рахунок фонду, за офіційною заявкою онкодиспансеру оплачуватимуть послуги або закуповуватимуть розхідні матеріали, медикаменти і обладнання. Відповідно до договору, фонд отримуватиме 5% за адміністрування коштів. Ці кошти використовуватимуть на оплату послуг «ПриватБанку», адже фонд має на меті не заробити, а змінити систему.

Так, ініціюватимуть звернення до голови облради, щоб така практика поширилася на ніші заклади. Договір передбачає також звітування як з боку фонду, так і з боку онкодиспансеру. Окрім цього, у рамках проекту створюють наглядову раду, членами якої запросять стати депутатів облради, представників медичного менеджменту області та ЗМІ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Пацієнт Показати IP 20 Березня 2017 16:34
Господи!Спаси і сохрани.Це дійсно дно.І знизу вже ніхто не постукає.Ми приречені.
Анонім Показати IP 20 Березня 2017 16:40
Отже лікуватися стане ще дорожче.............
ще б Показати IP 20 Березня 2017 17:17
і в маршрутках поставили термінали для оплати за проізд
Анонім Показати IP 20 Березня 2017 17:43
Ні, думаю, наведуть порядок. І не будуть продавати ліки, які держава виділяє безплатно.
Лучанка до Анонім Показати IP 22 Березня 2017 11:19
Не будьте наївні. Як продавали медиккаменти, так і будуть продавати. Не має різниці як отримує онкодиспансер ліки, чи через СТОП РАК, чи через Муніц касу, чи бюджет їх оплатить. Тогрують все одно лікарі і медсестри. Прозоро треба ввести на кишені лікарів і на їх совість.
лікар ВООД до Лучанка Показати IP 16 Травня 2017 09:55
Наявні в ВООД (і не лише у ВООД, а і по всіх інших лікарнях) ліки, придбані за державні кошти, видаються безкоштовно. Їх наявність можна первірити на сайті http://volyn.liky.ua/#/medicationInHospital/164 . Якщо ліки є в наявності, ніхто Вас тепер не надурить і грошей з Вас не братиме.
лікар ВООД до лікар ВООД Показати IP 16 Травня 2017 11:17
До речі, також ініціатива БФ "СТОПРАК"
Марина Показати IP 20 Березня 2017 19:59
Так, тепер ще з благодійних коштів оплачуватимуть роботу Марії і Ко)))) мало заробітків у проекті Світового банку??? Не розумію, а чому не може онкодиспансер сам напряму з благодійного рахунку закуповувати медикаменти? Для чого ці "прозорі" схеми через треті руки? У Європі не має багодійних обдиральників чи то заробітчан, а є страхові внески, які покривають такі витрати.
справедливий до Марина Показати IP 20 Березня 2017 21:02
Маєм те, що маєм. Ми ще в 2014 році вносили пропозицію встановити термінали, але воно сталося аж через два роки. Шкода, що ми тоді незмогли добитись через термінал вносити благодійні внески. Це неуможливіть використання коштів без звіту. А взагальному тут є плюси і мінуси - хоча плюсів я бачу більше ніж мінусів.
лікар ВООД до Марина Показати IP 16 Травня 2017 09:49
і я не розумію, тому вивчаю це питання. Але на разі це була найкраща можливість позбавитися від муніципальної каси Кошеля. Співпрацю з БФ "СТОПРАК" регламентує Меморандум, домовилися що адмінвитрати не перевищуватимуть 5% (це 4500 грн/міс. за оренду терміналу державному Приватбанку + якісь дрібні витрати). радує те, що Фонд розміщує в себе на сайті банківські виписки, де видно прихід і витрати. Марія точно на цьому не заробляє. Не заздрість її успіху, а працюйте і Ви зможете заробляти не менше.
777 Показати IP 22 Березня 2017 13:26
Прикольно. І як тепер прослідкувати кількість коштів проплачених через термінал, і на які рахунки вони "впали"? Класичний лохотрон. Як ти техніку запрограмуєш, так вона і працюватиме
лучанин до 777 Показати IP 16 Травня 2017 09:40
вони розміщують в себе на сайті банківську виписку, і кожен може перівірити чи його платіж є. Та і підробляти банківську виписку не доречно, надходження фіксує банк і напевно передає податковій. Наскільки я розумію, реальні надходження виявилися вдвічі більші за ті, які декларував Кошель зі своєю касою http://www.stopcancer.com.ua/category/nasha-diyalnist/blahodijna-prohrama-administruvannya-vneskiv-u-volynskomu-oblasnomu-onkolohichnomu-dyspanseri/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus