USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

В ПЦУ не визнали Помісний собор УПЦ, назвавши його «юридично нікчемним»

20 Червня 2019 17:09
Рішення так званого «помісного собору» під керівництвом колишнього глави УПЦ КП Філарета є нікчемними і не несуть жодних юридичних наслідків.

Про це йдеться у заяві Православної церкви України (ПЦУ), оприлюдненій у четвер, повідомляє Укрінформ.

«Такі збори в жодному разі не можуть бути визнаними Помісним собором, а їхні рішення є від початку нікчемними у юридичному і канонічному значенні цього терміну, не породжують юридичних наслідків та не підлягають виконанню», – наголошується в заяві.

У ПЦУ закликали почесного патріарха Філарета та осіб, які брали участь у зібранні у Володимирському соборі, усвідомити згубні наслідки цього дійства та припинити роз’єднувати церкву та український народ.

«Скликання та проведення одним єпархіальним архиєреєм зборів з метою виокремити з Православної церкви України якусь нову структуру, привласнивши їй назву Патріархату та затвердивши своє керівництво в ній, є грубим порушенням 34 Апостольського правила. Ми закликаємо почесного патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, усвідомити всі згубні наслідки такого вчинку та припинити підрив єдності церкви і єдності українського народу», – йдеться у заяві.

Як повідомлялось раніше, колишній предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що скликаний ним «помісний собор» 20 червня скасував рішення про ліквідацію УПЦ КП і відновив її діяльність. Також Філарет заявив про право на майно і церкви колишньої УПЦ КП.

У грудні 2018 року в Києві відбувся об’єднавчий церковний Собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли УПЦ Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак уже 14 травня почесний патріарх ПЦУ Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він сам залишається чинним патріархом.

У свою чергу ПЦУ на засіданні Синоду 24 травня висловила повну підтримку митрополиту Епіфанію.

29 травня предстоятель ПЦУ видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання «Українська православна церква Київського патріархату», видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанин Показати IP 20 Червня 2019 17:54
Філарет, земний Вам уклін і повага від українського народу за всю кропітку працю можна сказати бородьбу за незалежність української церкви, але пора заспокоїнись і відійти від справ, не мутити воду
Лучанину Показати IP 20 Червня 2019 18:07
Ніякої, шановний, "бороДьби" за незалежність Церкви Філарет ніколи не проводив. Він все життя боровся за одне: за себе, любимого, за безмежну владу і найвищі олімпи. Для прибічниківв УПЦ МП це давно було зрозумілим, нарешті потрохи почяинають прозрівати й інші. З піною біля рота доводили, що то - геній українського народу, ледь де месія українського розливу. І як всі казали, що Філарета заслуга у томосі. А яка??? Знараз він правду каже - то була річ Порошенка для виборів.
ввв Показати IP 20 Червня 2019 18:57
Застав дурнів Богу молитися, то лоба поб"ють !!! Золоті слова !!!
васька згоранський Показати IP 20 Червня 2019 19:10
Филарет мудрий и знае толк! Слухайте патриарха ФИЛАРЕТА й виконуйте його вказивки. Филарет стойть на правильний позиции. Хлопчики з ПЦУ ничого не варти так як лягли пид Варфоломия. Кожне слово Филарета то викова мудристь и благо для Украины. Дурни з ПЦУ!Схамениться! Що ви робите! Вив ПЦУ стали рабами константинопольськими
123 Показати IP 20 Червня 2019 19:13
Ось вам і дякую отче! Казали ,що кгбістів бувших не буває
ТЕТ Показати IP 20 Червня 2019 21:00
Філарет правий! Нас знову обвели круг пальця. Були запежні від Москви, тепер - від Константинополя. Яка це незалежність, якщо нам не можна варити миро, мати свої церкви у інших країнах, та ще й повинні згадувати у молитвах Кирила. Філарет бореться за таку незалежну церкву, яка є зараз в Болгарії та в деяких інших країнах.
ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Червня 2019 21:32
Прийшов "свідомим" капець. давно цього чекав. З повагою.
Я Показати IP 21 Червня 2019 08:07
якби пепо шоколадний не "кинув " філарета а поставив його керувати новою структурою - той би слиною давився - кричав який правильний томос. А оскільки пепо його обманув то філарет тепер кричить..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus