USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

В Україні електронними журналами та щоденниками вже користуються понад 130 шкіл

2 Лютого 2021 14:56
Станом на 1 лютого 2021 року безкоштовними державними електронними журналами та щоденниками користуються 134 заклади загальної середньої освіти України. Майже 500 тисяч закладів освіти надіслали звернення до служби підтримки.

Наразі триває активне підключення шкіл до системи е-журналів та е-щоденників, повідомляє пресслужба МОН.

Найбільше шкіл, які вже підключились, у Дніпропетровській (16 закладів), Івано-Франківській, Київській та Сумській (по 8) областях. Ці заклади вже розпочали активну роботу в системі і створили журнали, а не лише зареєструвались.

«Запуск електронних журналів та щоденників – це перший крок на шляху становлення потужної системи національних електронних сервісів, і не лише для закладів загальної середньої освіти. Запустивши е-журнали та е-щоденники для шкіл, ми одразу отримали звернення від закладів вищої та професійно-технічної освіти, які теж бажають використовувати функціонал державних електронних щоденників та журналів. Наразі даним закладам надаються консультації. Загалом у 2021 році заплановано подальший розвиток і розширення функціональних можливостей електронних журналів та щоденників», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Програмний модуль безкоштовних державних електронних журналів та щоденників закладів загальної середньої освіти функціонує у складі програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту» (АІКОМ).

Алгоритм підключення шкіл, які не мають систем ведення електронних журналів та щоденників, виглядає наступним чином:

заклад надсилає на електронну адресу Інституту освітньої аналітики [email protected] запит щодо підключення з обов’язковим зазначенням наступної інформації:

– регіон (область),

– місто/ОТГ,

– назва закладу освіти із зазначенням його ID в системі ДІСО,

– ЄДРПОУ закладу освіти,

– ПІБ відповідальної особи (адміністратора),

– особиста електронна адреса відповідальної особи (адміністратора),

– телефон відповідальної особи (адміністратора);

Інститут освітньої аналітики розглядає відповідний запит і створює в програмному модулі роль адміністратора для даного закладу з відповідними правами доступу;

у програмному модулі автоматично генеруються права доступу та надсилається запрошення на вказану електронну адресу відповідальної особи (адміністратора) ЗЗСО;

відповідальна особа (адміністратор) ЗЗСО, отримавши права доступу, авторизується в системі й розпочинає роботу згідно з інструкціями, розміщеними на порталі сервісу за посиланням.

Докладно про підключення до шкіл також читайте за цим посиланням.

Читати також: Лише дві волинські школи мають державні електронні журнали

Дані модулі не є загальнообов’язковими, рішення про їх використання ухвалює заклад освіти на добровільній основі. Школи, які використовують інші системи ведення електронних журналів та щоденників, можуть і надалі їх використовувати. Водночас МОН працює над удосконаленням

державної системи е-журналів та е-щоденників, щоб якомога більше закладів освіти підключалися до цього сервісу.

Довідково.

Програмний модуль безкоштовних державних електронних журналів та щоденників закладів загальної середньої освіти функціонує в складі програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту» (ПАТ «АІКОМ»).

Його МОН ввело в дослідну експлуатацію у грудні 2020 року в межах реалізації Концепції розвитку електронного урядування в Україні, затвердженої Урядом, із метою дерегуляції та дебюрократизації управління системою освіти, спрощення ведення документообігу в школах.

Для цифровізації процесу управління загальною середньою освітою було модернізовано інформаційно-телекомунікаційну систему «Державна інформаційна системи освіти» (ДІСО), яка стала ПАК «АІКОМ». Функціональні можливості системи дозволяють вести електронні журнали та щоденники шкіл, що пройшли відповідну апробацію, та є безкоштовними.

У жовтні 2020 року було проведено пілотні випробування функціоналу розроблених електронних журналів та щоденників, стабільності їх роботи під навантаженням. Під час випробувань було ідентифіковано ряд вразливостей, які було усунуто, систематизовано зауваження і пропозиції для подальшого розвитку даного продукту в 2021 році.

Нагадаємо, у грудні 2020 року Міністерство освіти і науки повідомило, що в Україні розпочали тестування програмного модуля електронних щоденників та журналів закладів загальної середньої освіти. А вже у січні до сервісу е-журналів та е-щоденників почали безкоштовно підключати школи, які ще не мають їх у користуванні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степан (Крымчанин) Показати IP 2 Лютого 2021 18:20
На всю Украину всего 134 школы!!! Неандертальцы.
Степан (Крымчанин) Показати IP 2 Лютого 2021 19:09
А как учителя работали на удалёнке? Ничего не понимаю.
Степану кромальйонцю Показати IP 2 Лютого 2021 19:57
Язиком молоти , не мішки "ворочать ". Сам , що вмієш диванний айтішник? Простий пенсіонер. Все ты знаешь , но не летаешь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus