USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

В Україні – новий варіант Омікрону. Які прогнози?

19 Лютого 2022 15:06
В Україні зафіксовано новий варіант штаму Омікрон, але, за даними МОЗ, він не має вплинути на перебіг епідемічного процесу.

Про це в інтерв'ю медичній експертці ЮНІСЕФ Катерині Булавіновій сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

«Щодо варіантів ВА1, ВА2 (штаму Омікрон, – ред.), так, вони зареєстровані на території України, поки що це поодинокі випадки. І насправді, коли ми подивимося на ці підвиди, підтипи штаму Омікрон, то цей другий варіант викликає занепокоєння, враховуючи більшу швидкість його передання і важчий перебіг хвороби. Ми зараз не фіксуємо його масово, це поодинокі випадки. Переважно від тих людей, які повернулися з-за кордону. Він легший, ніж Дельта, не призводить до потреби в кисні тощо. ...Суттєвого впливу на важкість епідемічної хвилі він не має нести, він представляє певний інтерес з точки зору епідеміології, але поширення або заміщення базового варіанта Омікрону ми не очікуємо і не прогнозуємо», – сказав Кузін.

Заступник міністра зазначив, що в понад 90% зразків, які було надано на лабораторне дослідження, було виявлено саме штам Омікрон. За словами Кузіна, через тиждень або два цей відсоток сягатиме вже 100%.

Кузін додав, що зараз фіксують надвеликі показники захворюваності – до 40 тисяч випадків на добу, водночас заклади охорони здоров'я, які надають допомогу хворим на COVID-19, заповнені лише на 40%.

Читати ще: У Польщі виявили два підваріанти штаму Омікрон

За його словами, зараз пацієнти, яких госпіталізують з COVID-19, не є киснезалежними, як під час хвилі штаму Дельта.

«Ми фіксуємо значне спадання потреби в кисні. І це великий плюс, незважаючи на те, що у більшості областей вже введені в експлуатацію нові кисневі станції. Але потреби в кисні у таких обсягах, як було торік, немає», – наголосив Ігор Кузін.

Головний держсанлікар додав, що ті регіони, які зараз віднесені до червоного рівня епіднебезпеки, вже демонструють ознаки стабілізації епідемічного процесу і найближчим часом можуть бути виведені з цієї зони.

«Більшість регіонів перебуває в помаранчевій зоні. Це пов'язано з тим, що Омікрон протікає легше. Особливо у вакцинованих людей», – сказав Кузін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus