USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні посилили покарання за викрадення авто

4 Вересня 2020 07:40
Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт № 3301, яким посилила відповідальність за крадіжку авто.

Як повідомляє «112 Україна», «за» проголосували 309 нардепів, передає УНІАН.

Що зміниться

Закон вносить зміни в ст. 289 («Незаконне заволодіння транспортним засобом»), 290 («Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу») КК України та ст. 250 («Проведення негласної слідчої (розшукової) дії до винесення постанови слідчого судді») Кримінально-процесуального кодексу України.

Нардепи також замінили у відповідних нормах слова «завдали значних матеріальних збитків» на «вчинені в значних розмірах» і «вчинені у великих розмірах», тим самим визначивши кваліфікаційною ознакою вартість автомобільного транспорту.

Покарання за викрадення

Відтепер за викрадення авто загрожує від 3 до 5 років обмеження або позбавлення волі (без застосування штрафу). За ті ж дії організованою групою або поєднані з насильством – від 8 до 12 років з конфіскацією майна або без такої. Тяжкість злочину встановлюватимуть, виходячи з вартості автомобіля, а не з вартості його ушкоджень. За так зване перебивання номерів кузовів, моторів – передбачено до 5 років в’язниці.

Кримінальна відповідальність за організацію роботи місць, де крадені автомобілі зберігаються, розкомплектовуються або переобладнуються, мова про «чорних СТО», – до 5 або ж до 7 років, якщо цим займається організована злочинна група.

Посилення покарання

14 липня 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні проєкт закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо вдосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» (№ 3301). Зміни були внесені до статті 289 Кримінального кодексу. Згідно з ними, замість розмірів кваліфікуючих ознак злочинів у вигляді завданої матеріальної шкоди вводиться така ознака, як вчинення цього злочину у великих розмірах. Під значний розмір підпадав злочин, скоєний на суму від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (105 тисяч 100 гривень – 262 тисяч 750 гривень), а під великий розмір – злочин, скоєний на суму понад 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus