USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

В Україні школи скасовують навчання в 10-11 класах: поради освітнього омбудсмена батькам

13 Липня 2021 22:30
В Україні деякі школи почали реформуватись, скасувавши навчання в 10-11 класах, через це батьки почали бити на сполох.

Про це повідомляє Служба освітнього омбудсмена, пише ТСН.

За даними освітнього омбудсмена Сергія Горбачова наразі починається реорганізація освітньої мережі, а саме – створюють профільні академічні ліцеї, академії, опорні заклади та їх філії. Через це частина шкіл уже повідомила батькам про те, що у них скасовується набір на 10-11 класи. Зокрема в 2020 році від батьків до освітнього омбудсмена надійшло 82 звернення з 53 населених пунктів.

«Ми маємо з десяток звернень, коли у травні учням кажуть, що «у нас не буде 10 класу, йдіть куди хочете». Так не робиться. Саме тому ми запропонували зміни до закону», – зауважив Сергій Горбачов.

За даними омбудсмена, освітні заклади повинні повідомляти учнів та їхніх батьків за півтора року до зміни умов навчання чи перепрофілювання школи.

«Якщо ми хочемо з вересня 2023 року зробити модернізацію мережі, ми маємо про це повідомити у березні 2022», – наголосив освітній омбудсмен.

Сергій Горбачов розповів, що в одній із шкіл Києва план оптимізації був ухвалений ще в 2018 році, проте про нього вчасно не попередили батьків. Через це склалась така ситуація, що школярам у 9 класі повідомили, що вони більше не зможуть навчатись в 10 класі.

Читати ще: Не набиратимуть 10-й клас, а 11-й перевели в іншу громаду: як на Волині реформували школу

Освітній омбудсмен у таких випадках рекомендує батькам звертатись в місцеві управління освіти.

«Батькам треба звертатися до управлінь освіти з заявою, що дитина планує продовжити навчання в 10 класі і управління освіти має дитину обов’язково влаштувати», – наголосив Сергій Горбачов.

Також відомо, що Україні, згідно з реформою НУШ, навчальні заклади будуть переформатованими і 10–12 класи стануть профільною освітою для учнів. Тобто, це будуть спеціалізовані ліцеї і вони працюватимуть, як окремі освітні заклади. Проте ця реформа буде запровадженою від 2027 року, а доти діти після 9 класу повинні навчатись у звичайних школах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Дідо Показати IP 14 Липня 2021 06:14
Ахххаха, 9 класів, а обраним спеціальні школи, поиватні. Ахзаза, довибиралися.
Сполох Показати IP 14 Липня 2021 09:48
Чого мене бити? Бийте владу. Хто документ підписав - найти і заставити скасувати. Є ж досвід ставити чиновників на коліна і...
777 Показати IP 14 Липня 2021 11:30
А вы вообще школу отмените.а лучше образование. зачем оно надо.
К.лучанин Показати IP 14 Липня 2021 13:50
Конституція України гарантує отримання середньої освіти кожному громадянину, але я бачу що нинішній владі на це абсолютно начхати!!! Після цих "реформ" СН, рівень освіти став дуже низький. Педагоги в школах дітей не вчать належно зумисне!!! Рівень викладання поганий. Не знаю. може це їхня помста владі за низькі зарплати, але при чому тут учні. Наведу приклад по школі №3( ліцей за статусом). Девятикласникам повидавали свідоцтва і сказали : йдіть куди хочете. Ось знайомий 9-ти класник цієї школи розповів про навчання в школі. Вчителя фізики нема, заміщала його математичка, яка їм нічого не пояснювала::сказала що читати на уроці в книжці і вказала на якісь вправи. Хлопець кудись збирався поступати. Я перевірив його знання по математиці : алгебра геометрія. І що ? Це просто жах! Формул не знає, приклади погано розвязує,в в умі не може перемножити двозначні числа у квадраті., площу трикутника , паралелограма, не може обчислити. Область визначення функції - не знає як визначати. Це і не дивно що 30% учнів в УКраїні провалили ЗНО , не набравши прохідного балу. За фізику та хімію , мовчу. Тут теж картина невтішна. Одним словом в УКраїні продукують неуків, дебілів та майбутніх рабів. Це що , таке забезпечення кадрами. в Україні. Це просто ГАНЬБА а не освіта!!! Педагогам повинно бути соромно. Я всіх педагогів не звинувачую тут бо є багато хороших, але частина з них випадкові. Не вистачає і вчителів певних предметів.
Куні до К.лучанин Показати IP 14 Липня 2021 23:49
Абсолютно вірно що продукують націю рабів для обслуговувати закордонних вельмож ( італійцям і їх полідовувачам дупи мити і цілувати).
Ахах Показати IP 14 Липня 2021 15:00
На клубніку в Польщу хватить і 9 класів. Наступний крок освітньої реформи - навчили писати і читати і достатньо.
Добре, що вже вивчив Показати IP 15 Липня 2021 11:09
Понапридумують дивацтв. Краще б якість освіти покращили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus