USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні стартували місцеві вибори. Що потрібно знати про голосування

25 Жовтня 2020 08:30
В Україні 25 жовтня о 8:00 відкрилися виборчі дільниці, а значить процес волевиявлення офіційно розпочався. На виборах-2020 українці мають змогу обрати депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів.

Все, що потрібно знати про голосування на місцевих виборах у 2020 році – пише 24 канал.

Що нового у виборчому процесі

Всередині липня 2020 року до Виборчого кодексу України внесли певні зміни.

Які нові правила запровадили для кандидатів

Для того, щоб брати участь у місцевих виборах кандидат, який хотів висунутися у невеликому містечку, мав знайти партію. Вона мала взяти його в список та висунути на певному окрузі.

Якщо громада становить понад 10 тисяч виборців, то вибори відбуваються за партійною системою – кандидати до ради будуть у партійних списках. А якщо виборців – менше, залишається мажоритарка і самовисуванці.

А от другий тур виборів міських голів можна буде проводити лише в містах з населенням у понад 75 тисяч осіб.

Водночас скоротили й кількість виборчих округів (їх було укрупнено). Від одного округу обиратимуться щонайменше двоє та щонайбільше чотири депутати.
Вибори місцевих кандидатів і мерів: тонкощі процесу

Як правильно голосувати

Аби виборці не заплуталися та не змарнували свій голос, ЦВК ще наприкінці вересня затвердила вигляд виборчого бюлетеня. З бюлетенями нового зразка зіштовхнуться міста та села з понад 10 тисячами виборців. Обиратимуть депутатів у обласні, міські, сільські та селищні ради. Самі бланки будуть шести кольорів:

- блакитний колір – вибори депутатів Верховної ради АР Крим, обласної ради;

- світло-зелений колір – вибори депутатів районної ради;

- світло-жовтий колір – вибори депутатів міської ради;

- світло-сірий колір – вибори депутатів районної ради;

- кремовий колір – вибори депутатів сільської, селищної ради;

- світло-рожевий колір – вибори сільського, селищного, міського голови.

Щоб проголосувати за партію, потрібно у пустому квадраті бюлетеня – напроти обраної політичної сили – поставити будь-яку позначку. Згодом треба обрати кандидата в депутати від цієї партії та вписати його номер у квадраті з трафаретом.

А от виборцям, які мешкають на території, де зареєстровано менше, ніж 10 тисяч виборців буде дещо легше розібратися. Там кандидати балотуються за мажоритарною системою, тобто самостійно, відтак і бюлетені будуть традиційними. І щоб проголосувати – достатньо буде поставити "галочку" чи "хрестик" за кандидата.Голосування в умовах COVID-19: правила

У часи пандемії коронавірусу процес голосування також дещо змінився. Однак нові правила вже давно знайомі всім українцям.

Йдеться передусім про:

- виборці мають дотримуватися соціальної дистанції щонайменше у 1,5 метри. Це ж стосується і членів комісій.

- на виборчих дільницях мають бути у достатній кількості засоби персонального захисту для працівників виборчих дільниць, а також виборців;

- користування антисептиками та носіння захисних масок є обов'язковим.

Зауважимо, що українці, які хворіють на коронавірус, також візьмуть участь у голосуванні на місцевих виборах. Пацієнти лікарень зможуть проголосувати безпосередньо у медзакладі.

Коли оголосять результати

Волевиявлення почалося 25 жовтня о 8:00 та має завершитися о 20:00 на усіх дільницях України. До 29 жовтня члени комісії повинні підрахувати голоси, а встановити результати не пізніше за 29 жовтня.

За інформацією ЦВК, приблизно 15 листопада можуть призначити другий тур виборів мерів великих міст. Станеться це у випадку, якщо жоден кандидат не набере понад 50% голосів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оля Показати IP 25 Жовтня 2020 10:30
Навіть і ти не буду

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus