USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

В Україні вперше після 13 років перерви пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту

23 Квітня 2021 21:15
Вперше за останні 13 років наші лікарі пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від родича. І сьогодні на 37-й день після операції 18-річного Сашка Цимбалюка з Прикарпаття виписали.

Про це йдеться в ТСН.

«Цю трансплантацію в Україні зробили вперше після 13 років перерви, адже у нас не було специфічного обладнання. Відповідно, пацієнти, такі як Сашко, могли лікуватись лише за кордоном. «Це початок, і якщо буде підтримка на державному рівні, то я думаю, що все вийде, операції будуть проводиться», – каже в.о. директора Київського центру ТКМ Світлана Ціва.

Зі свічками, тортом та кульками під відділенням трансплантації чекають 18-річного Сашка рідні, друзі, медики та журналісти. Сьогодні 37-й день після пересадки йому кісткового мозку. Другий день народження, кажуть лікарі.

Важку форму хвороби Сашку діагностували у грудні. Його кістковий мозок не виробляв клітини крові. І увесь час, аби жити, йому треба було вливати компоненти крові ледь не щотижня. Єдиним варіантом одужати була трансплантація. «Я радий, що виходжу на вулицю. Дуже радий, що в Україні є професіонали, які врятували мені життя», – каже юнак.

Донором став його 20-річний брат Андрій. Перші його хвилини за межами лікарні брат бачить онлайн. Брат-рятівник, каже, що почувається добре, а бути донором йому сподобалося. «Я як дізнався, що можна спасти, то навіть не задумувався», – каже юнак.

Зараз Сашку ще не можна бути біля великої кількості людей, знімати з обличчя маску та обійматися. Попереду ще більша половина реабілітації після трансплантації, але лікарі кажуть хлопець одужує.

Після виписки Сашко залишається тимчасово жити в Києві, адже перші 100 днів після трансплантації ще має приходити до лікарні, доки не одужає повністю. Але, що буде робити, коли повернеться додому уже вирішив. «Обійму батьків, поїду з друзями здибаюсь і буду жити далі», – каже Саша.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus