USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні замість податкової міліції створять Бюро економічної безпеки: що це означає

22 Березня 2021 16:06
В Україні з’явиться Бюро економічної безпеки, яке замінить податкову міліцію. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний законопроект.

Про це повідомляє РБК-Україна.

«Бюро економічної безпеки – єдиний орган державної влади, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції, які будуть переосмислені з тим, щоб це був не стільки силовий, скільки аналітичний орган», – уточнюють в Офісі Президента.

Після ухвалення закону СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів щодо корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління та економіки.

Це дасть змогу відомству сфокусуватися на виконанні завдань, які справді безпосередньо пов’язані з безпекою держави, з контррозвідувальною діяльністю у сфері економіки.

БЕП є центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави. Його діяльність спрямовує та координує Кабмін.

До повноважень Бюро економічної безпеки входять:

- виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;

- оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їхньої мінімізації та усунення;

- пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;

- забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;

- збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їхньому виникненню у майбутньому;

- виявлення та розслідування правопорушень, пов’язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

- вкладання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів для підвищення ефективності ухвалення ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

Керівництво та працівники бюро

Директора призначає Кабмін за поданням прем’єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Термін перебування на посаді – 5 років. При цьому керівник не зможе працювати понад два терміни поспіль.

Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія. У неї входять:

- три людини від Ради національної безпеки і оборони;

- три людини від Верховної ради;

- три людини від КМУ.

У складі центрального апарату та територіальних управлінь Бюро буде до 4 тисяч осіб. При цьому працівники інформаційно-аналітичного підрозділу є детективами, але не наділені повноваженнями застосовувати поліцейські заходи.

Фінансування

У державному бюджеті на цей рік на потреби Бюро економічної безпеки закладено 587 мільйонів гривень.

Контроль громадськості

При відомстві створять Раду громадського контролю. Вона буде стежити за діяльністю бюро, розглядати звіт директора БЕБ і надавати свій висновок.

Щоб уникнути колапсу в системі, передбачений перехідний період. Кримінальні провадження передадуть Генеральній прокуратурі. Коли ж у штаті Бюро економічної безпеки буде 30% працівників – справи перейдуть до відомства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Правда Показати IP 22 Березня 2021 16:17
Якщо не знаєш,що робити в країні і як подолати корупцію-створи ще один орган.Поки це буде ніби то працювати,то будуть інші виклики і інші органи.А ключове тут-це тотальна недовіра до влади.
Дідо Показати IP 22 Березня 2021 16:29
Кручу верчу... Слідкуйте за руками, брати будуть ще більше.
скептик Показати IP 22 Березня 2021 16:35
тепер ЧУЖИЙ бізнес буде кошмарити тільки один орган. правда, пожежники, санстанція та інші кровосісі залишаються
Анонім Показати IP 22 Березня 2021 16:38
тіла з податкової паяції та СБУ перекочують в нову конторку. нові меблі, нова зряплата. тепер зі косарем баксів до них не підступишся
--- Показати IP 22 Березня 2021 16:50
і як завжди закону на сайті ВРУ нема,ці зелені завжди біжать попереду потяга, порушуючи всі норми, правила і вимоги
Правда Показати IP 22 Березня 2021 17:24
Тому що зелені,ще не дозрілі.До літа може почервоніють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus