USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україні зростуть дитячі виплати. Яку допомогу можна буде отримати

9 Листопада 2023 07:34
Українські сім’ї отримують грошову допомогу при народжені дитини. Зараз ця сума становить 41 280 гривень. У 2024 році завдяки підвищенню прожиткового мінімуму розмір деякої державної соціальної допомоги зросте.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак, передає ТСН.

Прожитковий мінімум для дітей

Покриття витрат на виплату державної соціальної допомоги здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. На сьогодні установлено прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років у розмірі 2 272 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн.

У проєкті закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» заплановане підвищення лише прожиткового мінімуму на наступний рік. Передбачається встановити прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років – 2 563 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 3 196 гривні.

Підвищення прожиткового мінімуму сприятиме соціальній підтримці сімей з дітьми та забезпечить підвищення у 2024 році розміру державної соціальної допомоги, який залежить від прожиткового мінімуму.

Виплати при народженні (усиновленні) дитини

На сьогодні законом № 2811 розмір допомоги при народженні (усиновленні) дитини встановлено в сумі 41 280 грн незалежно від кількості народжених дітей у сім’ї.

Одноразово виплачується 10 320 грн, решта суми допомоги – протягом наступних 36 місяців рівними частинами, по 860 грн.

На 2024 рік підвищення виплати при народжені дитини не заплановане. Адже сума встановлена законом і не залежить від розміру прожиткового мінімуму.

«Пакунок малюка» або грошова компенсація

Батьки новонароджених дітей мають право отримати одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка» або грошову компенсацію його вартості. «Пакунок малюка» надається на кожну новонароджену дитину.

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги на одну дитину становить три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для дітей віком до 6 років. Станом на листопад 2023 року – 6 816 грн.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами

В Україні передбачено надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам (у тому числі неповнолітнім), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме:

жінкам із числа військовослужбовців;

жінкам, звільненим з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;

жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні;

студенткам;

непрацюючим жінкам;

жінкам, які зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.

Така допомога надається:

жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби – у розмірі 100 відсотків грошового забезпечення;

жінкам, звільненим з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації – у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу.

жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні – у розмірі 100 відсотків мінімального розміру допомоги по безробіттю;

аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти – у розмірі місячної стипендії.

непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, – у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Допомога матерям-одиначкам

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Максимальний розмір допомоги становить:

На дітей віком до 6 років – 2 272 грн;

На дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн.

Виплати аліментів на дитину

Тимчасова допомога надається дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їхнє невідоме.

На сьогодні розмір тимчасової допомоги розраховується як різниця між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги.

Максимальний розмір такої допомоги становить:

Для дітей віком до 6 років – 2 272 грн;

Для дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн.

Виплати на дітей ВПО

Допомога надається на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та яка подала відповідну заяву включно по 30 квітня 2022 року.

Зокрема, для дітей розмір такої допомоги становить 3 000 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus