USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В УПЦ спростовують переходи громад в ПЦУ, про які відзвітували у трьох областях

24 Січня 2019 10:35
В УПЦ спростовують інформацію місцевої влади з трьох областей України, яка заявила про перехід релігійних громад в ПЦУ.

Так, в Житомирській єпархії спростували повідомлення про перехід релігійних громад сіл Демківці, Княжин і Павлівка, опубліковане прес-службою Житомирської облдержадміністрації, пише «Страна» з посиланням на сайт Союзу православних журналістів.

Відзначається, що 22 січня 2019 на сайті Житомирської обласної державної адміністрації з’явилося повідомлення: «Ще в 2 селах Житомирщини парафіяни церков провели збори релігійних громад, під час яких вирішили перейти з Української православної церкви Московського патріархату в єдину Православну церкву України. Це громади в с. Демківці Любарського району та с. Княжин Чуднівського району ».

«За словами керівників РДА, днями відбулися збори жителів в селах Демківці і Княжин, під час яких громади прийняли рішення про зміну канонічної підпорядкованості і переходу в ПЦУ», – йдеться на сайті Житомирської ОДА.

Однак, як повідомили священнослужителі Житомирської єпархії УПЦ, ця інформація не відповідає дійсності. Так, в селі Демківці дійсно 22 січня відбулося зібрання релігійної громади, однак на ньому парафіяни виступили за те, щоб залишитися в лоні канонічної Церкви. Всі документи – запротокольований акт зборів, підписи людей – передали в Житомирську держадміністрацію, але спростування не послідувало.

Благочинний Любарського району Житомирської єпархії УПЦ протоієрей Микола Шапіренко зазначив, що парафіяни храму святого Василія Великого с. Демківці залишилися вірними УПЦ навіть після того, як представники «Правого сектора», які приїхали спеціально для участі в зборах, стали погрожувати їм і священикам.

Інформація про «перехід релігійної громади з УПЦ» в селі Княжин також не відповідає дійсності, оскільки, як розповів благочинний Чуднівського округу Житомирської єпархії протоієрей Андрій Зміївський, «в селі є каплиця, священики туди іноді приїжджали, але зареєстрованої громади Української Православної Церкви в Княжині НЕ було ».

У селі Павлівка Пулинського району Житомирської області православна громада місцевого храму УПЦ на честь Димитрія Солунського також нікуди з УПЦ не переходила, хоча ця інформація з’явилася на сайті Житомирської облдержадміністрації ще 19 січня. «У Павлівці все нормально, як було, так і залишилося. Так, було обговорення, але воно було на користь нашої канонічної Церкви», – повідомив благочинний Пулинського району Житомирської єпархії УПЦ ієрей Андрій Фатич.

Також в Одеській єпархії повідомляють, що інформація про те, що православна громада с. Ярославка Саратського району Одеської області висловила бажання перейти в ПЦУ є фейком. Відзначається, що співробітник Саратської райадміністрації Ходос В.В., грубо порушуючи Конституцію України, Закон про держслужбу і Закону про свободу совісті та релігійні організації, ініціював спробу змінити канонічний статус релігійної громади. Представники ініціативної групи ходили по селу і, вводячи односельчан в оману, збирали підписи «за українську Церкву». В результаті, за повідомленнями місцевих жителів, в сільраді виявився підписний лист, прикрашений автографами семи чоловік.

На противагу цьому руху ще 21 січня парафіяни Покровського храму цього села на чолі з багаторічним настоятелем протоієреєм Георгієм Велковим провели збори парафіяльної громади, на яких понад 100 чоловік проголосували за збереження існуючого статусу і підтвердили своє волевиявлення підписами.

Однак, це не зупинило прихильників ПЦУ, які 23 січня безпідставно рапортували про «перехід» громади. На жаль, цю неправдиву інформацію без перевірки розтиражували деякі одеські ЗМІ. Це викликало невдоволення жителів села, які ввечері того ж дня екстренно зібралися біля Покровського храму і провели збори релігійної громади, на яких 249 прихожан своїми особистими підписами підтвердили попереднє рішення.

Крім того, прес-служба Поліської та Сарненської єпархії спростувала заяву голови Рівненської РДА про перехід Свято-Преображенської громади УПЦ села Жалин Костопільського району Рівненської області в ПЦУ. Голова Рівненської ОДА А. Муляренко повідомив в соцмережі: «Ще одна громада перейшла до ПЦУ! Таку волю проявили парафіяни Свято-Преображенського храму в селі Жалин Костопільського району».

«Зате настоятель Свято-Преображенського парафії протоієрей Ігор Рідкодубський, як і всі парафіяни, нічого не чув про таке "волевиявлення", – відзначають в УПЦ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Фома Показати IP 24 Січня 2019 10:46
До березня місяця всі релігійні секти мають легалізуватись в пцу?
Фомі до Фома Показати IP 24 Січня 2019 12:00
Це Ви про секту УПЦ КП?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus