USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У заповіднику «Старий Луцьк» знімають стару бруківку

3 Листопада 2015 12:30
Вулицю Лютеранську в Історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» реконструюють. Згідно з запевненнями працівників міськради і представників підрядної організації, там просто відновлюють старе покриття. Однак місцеві краєзнавці б’ють на сполох: кажуть, що роботи не погоджені належним чином.

Нагадаємо, цьогоріч вулицю Лютеранську включили в перелік доріг, які підлягають капремонту. Мотивували це депутати тим, що ремонт вулиці – одне з питань, передбачених для виконання Програми розвитку туризму в місті. Адже на вулиці Лютеранській розташований цікавий для туристів об’єкт - будинок архітектора Миколи Голованя. Там запланували облаштувати оглядовий майданчик.

Однак директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький свого часу повідомляв, що торік охочих взятися за ремонт згаданої вулиці не знайшлося. Річ у тім, що жодне з підприємств, які ремонтують дороги, не береться піднімати стару бруківку, яку потрібно зберегти. Адже немає спеціалістів з реконструкції такої бруківки. Відтак, доведеться шукати таких фахівців.

Згодом на сайті міськради з’явилася інформація по наміри реставрувати вулицю Лютеранську. На малюнку навіть зобразили якийсь пам’ятник. Члени експертної робочої групи з питань збереження і розвитку історичного середовища міста Луцька при постійній комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму вирішили ознайомитися з проектом реконструкції вулиці. Однак експертна група так проект і не побачила.

А вже наприкінці жовтня на вулиці розпочалися ремонтні роботи. Директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький пояснив, що на вулиці обабіч облаштовують тротуари, а сам камінь, яким було вимощено дорогу, піднімають, укладають основу, а потім його заново вкладатимуть.

«Боюсь наперед загадувати, наскільки коректно вдасться укласти старий камінь. Може, будуть в каменю пошкоджені грані. Але сподіваємося, що вдасться відновити старе мощення. Сама робота часозатратна, малодохідна, але, підрядника знайшли. Фірма, яка взялася за цю роботу, вже працювала на вулиці Крилова – це «Бетон Брук сервіс», - повідомив начальник департаменту ЖКГ.
Зауважимо: ця вулиця належить до Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Відтак, процедура ремонту навіть тротуару в цій частині міста є складнішою, аніж на іншій території міста. Адже заповідник – під охороною держави.

Іван Кубіцький переконує, що всі документи на ремонт вулиці є, а відтак, все законно. Як і є всі погодження.

Заступник начальника управління містобудування і архітектури Ярослав Матвіїв розповів, що міські архітектори дали департаменту ЖКГ вихідні дані на проектування цієї вулиці і погодили ідею мощення, враховуючи колорит вулиці. Але департаменту ЖКГ поставили умову: погодити ці роботи із заповідником.

«Наскільки мені відомо, заповідник їм виставив умову, щоб проект погодили з археологами і відділом культурної спадщини управління культури облдержадміністрації», - повідомив Ярослав Матвіїв.

Директор заповідника Петро Рудецький, своєю чергою, запевнив, що всі погодження департамент ЖКГ на проведення робіт має. Так, археологічний нагляд здійснює археолог заповідника Віктор Баюк, який має відкритий лист.
«Там просто знімається бруківка, яка буде облаштована. Будуть тротуари, бордюри, щоб покращити доступ до туристичного об’єкту. Вся документація у департаменту є, перед початком робіт все було обговорено. Там знімається буквально 10 сантиметрів: саме мощення, пісок, ґрунт на самій дорозі, не вбік. Ми обговорили, що про будь-які знахідки повідомлять нам, але чогось знайти такого там навряд чи можна. У нас є свій археолог і всі роботи ведуться під наглядом нашого археолога, який має відкритий лист», - пояснив Петро Рудецький.
Як додав начальник департаменту ЖКГ Іван Кубіцький, на ремонт вулиці Лютеранської планують витратити близько мільйона гривень, а точніше, 872,2 тисячі гривень. Крім того, наприкінці вулиці облаштовують напівкруглий оглядовий майданчик, який вкладають вже новою бруківкою, адже досі там жодного покриття не було.
Разом з тим на оновленій вулиці мають бути встановлені три скульптури Миколи Голованя, з яким уже є домовленості.

Натомість волинські краєзнавці в соцмережі почали обурюватися початку цих робіт. Оскільки, з їх слів, процедура погодження мала бути іншою: дозвіл на роботи в заповіднику має надати Міністерство культури, а нагляд має проводити археолог з відповідними кваліфікаційними вимогами.

Так, член експертної групи при міськраді Ігор Левчук в мережі Фейсбук повідомив, що вже надіслав запити щодо проведення робіт у Міністерство культури, з яким і мали б погоджуватися, з його слів, роботи в заповіднику. В переписці з ним директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський зазначив, що він зателефонував на номер 102 і повідомив про злочин.
Однак у черговій частині міськвідділу на усний запит кореспондента Інформаційного агентства Волинські Новини відповіли, що вчора ввечері таких повідомлень не надходило.

Наразі на вулиці Лютеранській тривають роботи. Робітники, які нині укладають тротуар на запитання, що буде з вулицею, відповідають, що будуть заново укладати старе мощення, яке складене поруч.
Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Ну свісно коли ями в Показати IP 3 Листопада 2015 12:45
Деж ви всі були коли Голев будувався на кістках коли з підземеля оформили 3% незавершеного будівництва офісу11??))Чи може під тією дорогою якісь історичні обєкти чи знахідки є!!??Коли приїдуть ваш двір робити на 33 ви також будете кричати не робіть мене ями влаштовують і я цим тішусь це ж історія.чи може всі туристи повинні на собі обовячзково відчути якість і глибину луцьких ям!!??Та після тієї дороги в кожного гостя міста залишається негативне враження.А на цей будинок їдуть подивитись ситількиж людей як і на Луцький Замок.
ооо Показати IP 3 Листопада 2015 12:48
як же дістали....одна з вулиць для кап ремонту?? не знаю як по цій дорозі, а от біля самого Голованя в дощ море росте...Навіщо витрачати гроші на не нагальну проблему? По тротуарі з Київської вулиці до центру йти неможливо, яма на ямі, але ця дорога звичайно важливіша...до пам'ятки мб не можливо було пройти, проїхати
Майдан Київський до ооо Показати IP 3 Листопада 2015 13:05
Ходжу на роботу в 4 школу вже 8 років і нічого а як і де ви ходите я нерозумію.І я жінка на каблучках хоч і невеликих.
історик Показати IP 3 Листопада 2015 13:25
стара бруківка буде викладена у якоїсь шишки у дворі або продана за велику ціну, таке саме відбулося і в Одесі, коли почали ремонтувати вул. Пушкінську та Приморський бульвар. Нова бруківка просіла (якість не зрівняється із старою), повилізали величезні ями, а синок колишнього мера хизувався викладеною "новою" старою бруківкою у своєму дворі
Зрозуміло до історик Показати IP 3 Листопада 2015 23:25
жалієте що не ви роздеребаните чи що кеш з цього не отримаєте!!??Вона там лежить вже тиждень..вперед по одній додому носити якщо вона вам така ціна...
Олесь Показати IP 3 Листопада 2015 13:28
Оце й"Плач"- всьопропало, сволочи.... не по темі. Вулицю реконструюють. Добре, що роблять тротуари, по яких МОЖНА ХОДИТИ. Туристам......Туристичних "принад"- крім Замку і будинку Голованя у Луцьку, нажаль ,немає. Дійти до нього,до сьогодні, (особливо на підборах),--- "складно. По проекту, існуюча бруківка - перекладається. На 18-25 см вище відміток сьогодняшніх... Немає розкопок!. Які проблеми? в Левчука? Що роблять щось, без "погодження" з ним?. РОБЛЯТЬ !!!! Протест- діло святе! Але "Вічний протест"- неконструктивний. Буде- нормальна вулиця... Ви проти?. То "попрацюйте з сусідами Голованя ось - один "клоун" - сусід- просто на тротуарі "втулив" вигрібну яму.... Другий- сусід Голоаваня навпроти, захопив територію аж до дороги- тротуар продовжити неможливо.... Левчуки виде? Всьопропало! Нас злили!.... Але НІХТО до цих громадян, прости Господи, немає претензій! навіть "круті" крає, типу, знавці... А ситуація власне- така....
Разом з вами до Олесь Показати IP 3 Листопада 2015 16:01
Підтримую але головне що півмста відбудували а всі все не так то їм пройти тяжко то проїхати то вулиця перекрита то ямку вириди бо каналізацію копали...чого ви хочете люди.11??
Патріот Показати IP 3 Листопада 2015 16:57
Треба подякувати робітникам.що погодилися на такий складний обєкт, А місцевій владі бажаю бути більш рішучою і не слухати бюрократів-нероб, Туристичних "принад" в Луцьку не бракує,іх треба тільки відреставрувати,
Анатолій Показати IP 3 Листопада 2015 17:51
Молодці хлопці,хоч що небуть роблять а не язиком плескають.
Лучанин Показати IP 4 Листопада 2015 19:43
Як вже задовбали ці вічно незадоволені... постійно їм щось не так, тепер папірців із погодженнями не вистачає... Дайте хоч щось зробити.... В місті не так вже й багато нормальних тротуарів.... Вулицю нарешті реконструюють, приводять до цивілізовного вигляду. Чи нехай краще буде багнюка по коліно?? Це ж так звично. От тоді всі будуть спокійні... Що за полішуцький менталітет??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus