USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Луцьку показали фільм про Данила Галицького

29 Листопада 2011 18:38
Лучани відзначили 810 річницю від Дня народження князя Данила Галицького, подивившись про нього художній фільм. Стрічка, яку показували 29 листопада у Палаці культури Луцька називається «Данило – князь Галицький».

Передувала показу розповідь науковця Волинського краєзнавчого музею Тамари Садовник про життя й правління короля Данила.

Так, науковий співробітник назвала Данила Галицького «одним з найпотужніших, одним з найсильніших князів Галицько-Волинського князівства».

Фільм «Данило – князь Галицький» знятий режисером Ярославом Лупієм на Одеській кіностудії 1987-ого року. У сюжеті фільму: одне за іншим схиляються руські князівства перед військами монголо-татар. На західних Галицько-Волинських землях зібралися тисячі людей, які рятуються від жорстокості завойовників. На певний час князю Данилу вдається зберігати відносну незалежність, але Батий кличе його в Орду.

Гордістю, сміливістю суджень князь справляє на хана велике враження, і той відпускає його з миром, даруючи ярлик на княжіння в Галичі. Повернувшись на рідні землі, Данило починає готуватися до війни з Ордою: укладає союз з угорським королем, залучає на свою сторону литовців, поляків і німецьких хрестоносців. Але Папа Римський забороняє західним державам воювати з Батиєм. У Данила часу на роздуми вже немає: татари наступають на Галичину. Дружина князя вступає у бій.

Довідково
:
Данило I Романович — руський князь з династії Рюриковичів, правитель Галицько-Волинського князівства. Від початку був князем волинським, потім – галицьким , а з 1240 року – київським. Син князя Романа II Великого з династії Рюриковичів.
Після тривалої та напруженої боротьби відновив і розбудував Галицько-Волинську державу, створену його батьком. З перемінним успіхом чинив впертий опір монгольскій експансії, одночасно нейтралізуючи мілітарні спроби західних сусідів втручатися у внутрішні справи його держави. Сприяв розвитку міст, залучаючи туди ремісників і купців. Переніс столицю Галицько-Волинського князівства з Галича до Холму.
Час його князювання був добою найбільшого економічно-культурного піднесення та політичного посилення Галицько-Волинської держави. Маючи кордони по Карпатах, Дніпру та Дунаю, за його правління вона стала найбільшою державою в Європі - праобразом першої української національної держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
євгенія Показати IP 1 Жовтня 2016 11:21
данило не князь галицький. данило король руський

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus