USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Відкрили особливий медичний кабінет. ФОТО

17 Квітня 2012 15:08
У Волинській обласній клінічній лікарні запрацював кабінет діабетичної стопи. Тут надаватимуть допомогу волинянам, які хворіють на цукровий діабет й перебувають у групі ризику або ж уражені синдромом діабетичної стопи.

Офіційне відкриття кабінету й конференція, присвячена темі ускладнень, що виникають у хворих на цукровий діабет, відбулися 17 квітня.


Кабінет діабетичної стопи та профілактики діабетичної полінейропатії – місце, де лікарі оглядатимуть хворих на цукровий діабет, а також надаватимуть допомогу тим, хто уже страждає від уражень нижніх кінцівок внаслідок діабету.

Відкриття такого кабінету в Луцьку стало можливим завдяки спонсорській допомозі фармацевтичної фірми «ФАРМАК» (одна з вітчизняних фармацевтичних фірм), за кошти якої придбали обладнання, необхідне для проведення оглядів та лікування синдрому діабетичної стопи.

Про це розповіла Лариса Джанкарашвілі – завідувач ендокринологічного відділення обласної клінічної лікарні, обласний ендокринолог.




«Цукровий діабет страшний тим, що має агресивний перебіг, тобто, протягом життя у людини ураженої цією хворобою з’являються ускладнення. Одне з них – синдром діабетичної стопи. При неправильному догляді за нижніми кінцівками воно призводить до гангрени і ампутацій. Для нас дуже важливе відкриття цього кабінету. Там є педіатричне крісло для обробки тріщин п’яток, трофічних виразок та інших уражень. Є доплер, яким визначатимуть функцію судин – рівень їх ураження. Там також працюватиме лікар, який надаватиме поради щодо ортопедичного взуття» - повідомила Джанкарашвілі.

З її слів, у кабінеті також проводитимуть роз’яснювальну роботу серед хворих щодо того, як правильно доглядати за ногами в домашніх умовах. То ж медик сподівається, що кількість ускладнень і ампутацій пов’язаних із синдромом діабетичної стопи на Волині зменшиться.

Поки ж, за словами лікаря, 35-50 волинянам щороку через ускладнення цукрового діабету частково відтинають нижні кінцівки. Загалом в області більше 19 тисяч людей хворіють на цукровий діабет.


Довідково:

Ось як медики радять доглядати за ногами в домашніх умовах усім, хто хворіє на цукровий діабет:
не ходіть без взуття, у тому числі вдома;
носіть вільне взуття з широким носком;
перевіряйте рукою внутрішню поверхню взуття перед тим, як вдягти його;
завжди одягайте вільні шкарпетки із натуральних матеріалів, стежте за тим, щоб на шкарпетках не утворювалися зморшки та вони не намулювали пальці стоп;
міняйте шкарпетки щодня або ж щодня прасуйте їх;
не носіть заштопані шкарпетки та взуття, в яких є шви на внутрішній поверхні;
не бажано носити відкрите взуття, взуття без задників та занадто вільне взуття;
стежте за тим, щоб задники нового взуття не були занадто жорсткими і не терли ногу;
не наближуйте ноги до гарячих або холодних предметів та субстанцій;
при сухості шкіри стоп або її надмірній вологості щоденно застосовуйте місцеві засоби для догляду за стопами;
не намагайтеся самостійно лікувати рани на ногах — при цукровому діабеті це шлях до того, щоб залишитися без ніг;
лікуйте неврологічні та судинні ускладнення;
не змащуйте між пальцями зволожуючим кремом;
щодня мийте ноги, витирайте їх насухо, особливо між пальцями;
при деформації стоп носіть захисні вкладні устілки у взуття;
не намагайтеся самостійно лікувати рани на ногах або видаляти мозолі або врослі нігті — для цього є кабінети діабетичної стопи;
якщо ви самостійно доглядаєте за нігтями, то зрізуйте їх поперечно та не заокруглюйте краї, щоб не порізати палець.

Запам'ятайте, що порізи та рани на ногах при цукровому діабеті, як правило, безболісні, тому Ви можете пошкодити палець і не помітити цього. Так, кожного вечора оглядайте стопи, шукайте потертості, тріщини або порізи, щоб не пропустити момент, коли треба почати лікування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus