USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В США розробили лазерний диск на 500 гігабайт

3 Травня 2009 18:00
Вчені американської компанії General Electric розробили технологію, яка дозволяє записувати на звичайні оптичні диски до 500 Гб даних. Для порівняння, диск формату DVD вміщає близько 4,5 Гб даних, Blu-ray-диск – близько 50 Гб. Про це 3 травня повідомляють «Волинські Новини».
Новий диск, розроблений General Electric, використовує для зберігання даних технологію мікро-голографії. Читається і пишеться новий носій майже так само, як і звичайні DVD.
Але це лише з погляду кінцевого користувача. Всередині цих носіїв та їх програвачів абсолютно нова технологія, ключова відмінність якої криється в тому, що при записі даних використовується не тільки вся поверхня, але і весь об\'єм (товщина) носія. Тому в GE кажуть про створення першого в світі промислового зразка тривимірного запису даних.
«Голограми в дисках представлені тривимірними прошарками, що зберігають біти інформації. Кожен такий прошарок можна багато разів записати і прочитати за допомогою відповідного лазерного променя в програвачі», –  пояснюють у компанії.
На думку розробників, на другому етапі можна буде створити і диски ємністю один терабайт, адже фактично об\'єм даних обмежений лише товщиною самого носія – чим він товстіший, тим більше прошарків даних на нього можна записати.
При нинішньому розвитку технологій, товщина одного прошарку становить близько 1 мікрона, в майбутньому розробники обіцяють зробити їх ще більш тонкими, – пише сайт 1+1.
Над новою технологією вчені працювали більше 6 років. Але якихось конкретних даних щодо появи нових носіїв або цін на них в компанії поки не надають. Як стало відомо, спочатку GE має намір випустити професійну лінійку устаткування для нового формату, а вже потім споживчу.
Утім, за словами одного з керівників проекту, «день, коли ви зможете зберегти всю вашу колекцію HD-фільмів всього на одному диску, набагато ближчий, ніж ви гадаєте».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus